Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8171 - 26 apr 04:28

Moldovenii îşi pregătesc mâncarea pe reşoul adus de acasă

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 10 ianuarie 2017

În perioada 3-16 ianuarie, mai mult de 18.000 de turişti din Republica Moldova (faţă de 16.500 anul trecut) vin în hotelurile româneşti pentru a-şi petrece Crăciunul şi Revelionul pe stil vechi, estimează Asociaţia Patronală a Industriei Turismului din Republica Moldova. Turiştii au cumpărat vacanţele cu preţuri începând de la 85 de euro până la peste 200 de euro, dar o medie poate fi estimată undeva la 150 de euro. Cei mai mulţi dintre ei au preferat Braşov, Poiana Braşov, Valea Prahovei, dar şi staţiuni balneare precum Sovata şi Borsec. Pe mâncare şi băutură, estimează Mărgineanu, cheltuiala nu a depăşit o medie de 50 de euro de persoană pe parcursul vacanţei.
Cei care se întreabă cum a putut rezista un turist 4-5 zile într-o staţiune din România cu mâncare şi băutură cumpărate cu puţin mai mult de 200 de lei nu ştiu că aceşti bani nu au fost cheltuiţi în hoteluri şi restaurante, iar asta este una dintre supărările hotelierilor români de la munte. Turiştii moldoveni care ajung aici nu sunt cheltuitori deloc şi, în afara banilor pe care i-au plătit pe vacanţe, nu-şi cumpără din hoteluri nici o cafea sau o apă plată.
Preşedintele Asociaţiei din Republica Moldova, Gabriel Mărgineanu, explică faptul că autocarele cu turişti moldoveni obişnuiesc să oprească, de două ori pe sejur, la un hypermarket, unde lumea coboară şi se alimentează cu mâncare şi băutură pentru vacanţă. Iar cealaltă mare supărare a hotelierilor români este că mulţi dintre ei îşi prepară mâncarea în cameră, pe reşouri cu care vin de acasă. „Este perfect valabilă această situaţie şi este una interesantă, la care urmează de atras atenţia şi de lucrat în sensul acesta”, a confirmat Gabriel Mărgineanu pentru Profit.ro. El susţine că nu toţi turiştii moldoveni îşi pregătesc mâncarea în cameră, ci cei de la nivel „mediu în jos”. Asta înseamnă, în opinia lui, ceva mai puţin de jumătate din totalul turiştilor, adică în jur de 8.000 de persoane.
„Aceasta nu este o chestie bună. Poate un an-doi merge, dar apoi intră în deprindere”, a adăugat oficialul Asociaţiei, care recunoaşte că va fi greu să-i convingă pe turişti să renunţe la aceste obiceiuri. Nici hotelierii români nu speră la o îmbunătăţire, însă sunt dispuşi să continue colaborarea cu agenţiile din Republica Moldova. Aceşti turişti, indiferent cât de puţin cheltuitori ar fi, sunt mulţi şi vin într-o perioadă în care staţiunile româneşti nu sunt totuşi foarte pline.
Mărgineanu mai spune că moldovenii vin cu multă băutură de acasă, 3-4 litri de vin şi 2-3 litri de tărie, care însă nu este suficientă. Astfel, ei trebuie până la urmă să îşi mai cumpere încă pe atât din România. Deci, chiar dacă hotelurile nu câştigă suplimentar, banii tot ajung în economia românească.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie