Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 06:41

„Mulţumesc România, mulţumesc Laurenţiu”

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 06 decembrie 2016

A spus Mitropolitului Vidinului Dometian la Sibiu în cadrul manifestărilor prilejuite de sărbătorirea Sfântului Ardealului, Andrei Şaguna, şi a Sfântului Andrei, ocazie cu care au fost semnate între Mitropolia Ardealului şi cea a Vidinului o serie de protocoale de colaborare ce cuprind activităţi misionar-pastorale, spiritual-culturale, social-filantropice, dar şi economice

„Mulţumesc România, mulţumesc Laurenţiu”

Zilele de 29 şi 30 noiembrie au fost zile cu o încărcătură spirituală deosebită pentru credincioşii din Mitropolia Ardealului, când Sibiul a fost gazda unor evenimente internaţionale de o factură deosebită prin prisma apropierilor realizate între Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Bulgară. Eforturile diplomatice ale Mitropolitului Ardealului, ÎPS Dr. Laurenţiu Streza, făcute cu binecuvântarea Patriarhului României, Preafericitul Daniel, au dat roade, atât pentru românii şi populaţia majoritar română din regiunea bulgară Vidin, cât şi pentru populaţia din Mitropolia Ardealului.
Cu ocazia acestor manifestări, la Sibiu a fost prezentă şi o delegaţie a Mitropoliei Vidinului, condusă de Mitropolitul Dometian alături de episcopi şi arhimandriţi ai Bisericii Ortodoxe Bulgare care s-au întâlnit cu înalţi ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, printre aceştia numărându-se Mitropolitul Olteniei, ÎPS Irineu, Episcopul Harghitei şi Covasnei, Preasfinţitul Andrei, Episcopul Făgăraşului Ilarion Urs, Episcopul Hunedoarei şi Devei, Preasfinţitul Gurie. Totodată, la pelerinajul şi ceremoniile devenite deja tradiţionale la Sibiu, de pomenire a Sfântului Ardealului, au paticipat alături de înalţii ierarhi şi 156 de preoţi veniţi din toate parohiile din Transilvania, precum şi mii de credincioşi. Din surse aparţinând Jandarmeriei, în cele două zile de pelerinaj, la moaştele Sfântului Mare Mucenic Andrei Şaguna s-au perindat mai mult de 20.000 de pelerini.

Colaborare între cele două biserici surori
Cu această ocazie, între cele două mitropolii s-au semnat o serie de protocoale de colaborare ce cuprind activităţi misionar-pastorale, spiritual-culturale, social-filantropice, dar şi economice. Cel mai important rezultat este însă acela că cele două mitropolii, împreună cu Gremiul Levantin (Casa de Comerţ Balcanică), vor crea un sistem de paramedici în toate parohiile şi bisericile de pe teritoriul Mitropoliei Ardealului. Calificarea se va face prin intermediul Institutului Balcanic de Terapii şi Ajutor de Urgenţă, a cărui sediu central se află la Braşov. De altfel, există o prevedere legală prin care toţi organizatorii de evenimente sunt obligaţi să aibă asigurate persoane competente pentru acordarea primului ajutor de urgenţă.

Decizie istorică a Mitropolitului Ardealului
Introducerea acestui sistem de paramedici în cadrul Mitropoliilor Ardealului şi a Vidinului, precum şi a calificării preoţilor şi a unor voluntari din cadrul parohiilor pentru situaţii de primă urgenţă are aprobarea directă a Patriahului României, Preafericitul Daniel, iar prin gesturile prin care Mitropolitul Ardealului înţelege să suprapună conceptele Bisericii Ortodoxe cu medicina de urgenţă în zonele periurbane şi rurale înseamnă o schimbare majoră de optică în ceea ce priveşte grija Bisericii Ortodoxe Române pentru cei mulţi aflaţi în necaz şi fără ajutor medical. Mitropolitul Ardealului continuă astfel tradiţia Mitropolitului Andrei Şaguna de întrajutorare a celor mulţi şi practic se constituie ca acţiune fără precedent cu atât mai mult cu cât ea se desfăşoară la nivel transfrontalier. În prezent, sunt semnate protocoalele cu Bulgaria, dar dorinţa ÎPS Laurenţiu este de a fi continuate cu Serbia, unde la fel există o populaţie majoritar română.
Mitropolitul Vidinului a ţinut să mulţumească Mitropolitului Laurenţiu pentru deschiderea Bisericii Ordoxoe Română surori, faţă de Biserica Ortodoxă Română şi de asemenea, pentru noile apropieri şi relaţionări unice ca deschidere în ultima perioadă de zeci de ani. Mitropolitul Vidinului a mulţumit încă o dată Mitropolitului Ardealului pentru actele de donaţie făcute în vara acestui an, prin care Ardealul a donat cu Binecuvântarea Preafericitului Daniel şi a Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, o parte din Veşmintele Sfintei Paraschiva, precum şi o părticică din osemintele Sfântului Andrei Şaguna. Veşminte care se găsesc la Mănăstirea Klisura, de lângă localitatea Vărşeţ, una dintre cele mai importante lăcaşuri de închinăciune din Bulgaria.
Mitropolitul Vidinului a mulţumit şi membrilor Gremiului Levantin, pentru că au reuşit să creeze un canal de dialog la cel mai înalt nivel între reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române şi Bisericii Ortodoxe Bulgare. În finalul discursului său, Mitropolitul Dometian (foto stânga), cu lacrimi în ochi, într-o română impecabilă, a spus „Mulţumesc România, mulţumesc Laurenţiu pentru gesturile pe care le-ai făcut”. De asemenea, Mitropolitul Laurenţiu (foto dreapta), în mesajul şi cuvântarea avută cu ocazia manifestărilor de Sfântul Andrei, a transmis Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare toate mesajele şi urările de bine din partea Patriarhului României, precum şi dorinţa de conlucrare, prietenie între cele două popoare ortodoxe şi prietene. Înalţii ierarhi bulgari, în frunte cu Mitropolitul Dometian, au fost decoraţi cu această ocazie cu Ordinul Andrei Şaguna pentru clerici.



Grija Bisericii faţă de bătrâni, la Braşov
Astăzi, Mitropolitul Laurenţiu participă la hramul Bisericii Sfântul Nicolae din Şcheii Braşovului şi, ca niciodată, parcă punând în practică ceea ce spune în noua paradigmă de schimbare a Bisericii Ortodoxe faţă de grijile celor mulţi şi aflaţi în nevoie, împreună cu preoţii din Protopopiatul Braşov va sfinţi Centrul de îngrijire socio-medicală „Sf. Nicolae” din cartierul Noua a cărui activităţi se desfăşoară în parteneriat între Direcţia de Servicii Sociale şi Arhiepiscopia Ortodoxă Română Sibiu.

Şi autorităţile locale ar trebui să se implice în aceste parteneriate
De mai bine de un an, urmărim acest fenomen al noilor relaţionări dintre România şi Bulgaria, şi se observă că relaţiile altădată îngheţate sau în fază de plutire între cele două ţări, au început să se reînchege, aşa cum a fost şi zilele trecute primirea Casei Regale Bulgare la Braşov şi Predeal, dar şi primirea reprezentanţilor Bisericii Ortodoxe Bulgare la Sibiu. Ne întrebăm când va veni rândul administraţiilor locale din România să se implice în aceste parteneriate transfrontaliere şi să dezvolte relaţii economice comune, ţinând cont că înainte de 1989 exista o largă cooperare şi conlucrare economică în acest sens.

 

 

+0 -0

Comentarii

rammstein

2016-12-06 07:45:40


au fost facuti primi pasi spre fundamentalism.....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie