Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 04:47

„Ne temem pentru viaţa noastră!”

Autor: Adina CHIRVASĂ, Radu COLŢEA

Publicat la 13 octombrie 2016

Protestatarii de la Teatru încă ţin uşile închise şi promit că primul spectacol va fi la anularea concursului pentru director. Ei nu vor un şef „agreat” de municipalitate, desemnat director printr-un concurs afectat de „vicii de procedură”, care mai şi proferează ameninţări.

„Ne temem pentru viaţa noastră!”

Spectacolul „Teatrul braşovean, în criză” îşi va consuma vineri, 14 septembrie, un nou episod, de la ora 17.00, în faţa instituţiei, printr-un nou protest. „Este un protest oficial, înregistrat la Primărie, legal, timp de două ore”, a explicat actriţa Ada Galeş.

„Au aruncat mingea” în terenul Primăriei
Până atunci şi nici după aceea, dacă va fi cazul, protestatarii nu vor urca pe scenă. Însă, spun că activitatea instituţiei va fi reluată atunci când concursul pentru desemnarea managerului va fi anulat de către Primărie.  Concursul, susţin ei, are grave „vicii de procedură”, interviul a fost „o mascaradă”, iar fără ei, 13 actori protestatari, spectacolele nu se pot ţine. „Dacă unul singur dintre ei se îmbolnăveşte, cade jumătate de stagiune. Eu jucam de cel puţin trei ori pe săptămână. Dacă Maria (Gârbovan - n.r.) pleacă, nu prea are ce să se mai joace, ea joacă în 13 spectacole”, a explicat Iulia Popescu. „În schimb, dacă dintre actorii din Sindicat pleacă, activitatea se poate desfăşura”, a mai spus şi Claudiu Goga, regizor, fost conducător al Teatrului.

Lipsesc zilele...
Potrivit protestatarilor, „viciile grave de procedură” ating mai multe elemente. „Primăria a făcut mai multe anunţuri pentru concurs. Pe 30 august a fost cel din urmă, pentru care data limită de depunere a dosarelor a fost 12 septembrie, potrivit Legii teatrelor, acest termen trebuie să fie de 21 de zile. Probabil că dacă lăsau termenul legal se mai înscria cineva care nu era agreat de Primărie”, au spus protestatarii, care au mai spus că protestul anunţat vineri „rămâne în vigoare, indiferent de rezultatele ce vor fi anunţate mâine (astăzi, referitoare la răspunsul pentru contestarea concursului - n.r.)”. Chiar dacă au sesizat această neregulă atunci când s-a întâmplat, totuşi, susţin ei, nu au vrut să o sublinieze public atunci, aşteptând să vadă cum va decurge concursul, fiind „de bună credinţă că nu va fi aranjat concursul”.

Festivalul de Dramaturgie Contemporană, aproape scos din schemă
Protestatarii se mai întreabă şi de ce municipalitatea a organizat concursul pentru manager atât de târziu. „Dacă Primăria ar fi fost bine intenţionată, ar fi făcut repede alte concursuri, în 30 de zile de la încheierea primului şi dacă nici la al doilea nu s-a ocupat, în 30 de zile de la încheierea acestuia ar fi trebuit organizat altul. S-ar fi ajuns mai repede la un director”, a spus Goga.
În condiţiile în care protestatarii nu renunţă la acţiunea lor, este pusă sub semnul întrebării chiar organizarea Festivalului de Dramaturgie Contemporană, eveniment aşteptat de braşoveni an de an. Protestatarii au spus că organizarea acestuia intră în sarcina Primăriei, a Consiliului Local şi a directorului. Însă, indiferent de responsabilii de organizare, timpul curge...

Proiectul lui Zarafescu „nu poate fi implementabil”
Ce-i nemulţumeşte pe protestatari este modul în care s-a desfăşurat proba interviului, dar şi proiectul candidatului Dan Marius Zarafescu. Ei spun că în comisie au fost prieteni ai candidatului, care „s-au prefăcut că ia un interviu candidatului”. „A fost o tentativă de interviu în care membrii comisiei au ajuns să îşi răspundă ei la întrebări”. Mai mult, proiectul nu este „implementabil”. „Proiectul are foarte multe greşeli. Bugetul se face pe un an calendaristic, iar candidatul a făcut un buget pe stagiune, ceea ce este imposibil. După caietul de sarcini, trebuie patru premiere pe stagiune, or el nu are decât trei. Apoi ar vrea un ecran cu touchscreen pentru promovarea spectacolelor în Foaier. Lăudabil, dar nu este bugetat, din ce bani se face?”, a sintetizat Claudiu Goga.
Dintre regizorii propuşi pentru a monta piese la Braşov niciunul nu avea habar că au fost prinşi în acest plan”, a subliniat Ada Galeş. „Un regizor bine cotat are un program stabilit pe doi ani”, a explicat Oana Hui.  „Ne simţim ameninţaţi şi ne e frică de acest om, care a ameninţat cu moartea mai mulţi oameni”, a mai spus Ada Galeş.

„De ce fug primarul Scripcaru şi viceprimarul Costel de noi?”
Totuşi, actorii spun că ei nu au primit ameninţări. Doar Claudiu Goga a afirmat că el a primit nişte ameninţări, „toamna trecută”, dar nu a vrut să precizeze din partea cui.
Protestatarii au mai amintit că au aflat de aceste mesaje de ameninţare în vară, dar atunci „era concediu”.
Până una alta, protestatarii ar vrea să ştie „de ce fuge primarul Scripcaru de noi şi de ce fuge viceprimarul Costel de noi? Am trimis mailuri, nu ne-a băgat nimeni în seamă”.
În altă ordine de idei, Claudiu Goga a precizat, ieri, că „eu am plecat pentru că sala teatrului era închiriată pentru tot felul de evenimente, săptămâna de săptămână, veneau cu un anumit tip de public, pe bani mulţi, practic, canibalizau publicul. La noi, la teatru nu ajungea niciun ban. Utilităţile erau plătite de noi”. Mai mult, evenimentele diferite mai scoteau şi publicul din sală, nemulţumit poate de ceea ce vedea.

Deloc modeşti: Suntem mai buni decât Maia Morgenstern
 „Eu am asistat la o piesă a Maiei Morgenstern, unde biletul era 100 de lei, în care jumătate din spectatori au plecat la mijlocul piesei, deoarece noi i-am obişnuit cu un nivel ridicat al pieselor”, a spus şi Marius Cordoş.
Actorii susţin că ei îşi fac treaba bine din moment ce nu se mai găsesc bilete la piese şi că în timp au reuşit să educe publicul braşovean. „Eu sunt actriţă aici de 18 ani, iar la început veneau la teatru spectatori care fluierau şi care ţipau obscenităţi. Acum vine cu totul o altă categorie de public”, a declarat actriţa Iulia Popescu.

De ce au închis teatrul? Îşi urlă nedreptatea
Întrebaţi de ce totuşi, la început protestul era manifestat prin buline, întreruperi, iar acum prin suspendare, Marius Cordoş a precizat „Până nu-ţi urli nedreptatea şi oful, nu te bagă nimeni în seamă”.

Avem sau nu avem director, astăzi aflăm rezultatul
Viceprimarul Mihai Costel a precizat că astăzi va fi anunţat rezultatul contestaţiei depuse de Erwin Şimşensohn. Pe de altă parte, legat de chirii, Costel Mihai a afirmat că în urma aprobării Hotărârii de Consiliu Local nr. 299 din 28 iulie, 50% din veniturile din închirierea spaţiilor Teatrului Sică Alexandrescu rămân la această instituţie de cultură, iar cealaltă jumătate este virată la bugetul local.
Totodată, el a ţinut să le răspundă protestatarilor, care au spus că fuge de ei: „În 30 septembrie, am fost la Teatrul Sică Alexandrescu, unde am vorbit cu ei. Atunci i-am rugat să urmeze o anumită procedură, iar dacă sunt nemulţumiţi pot protesta sau îşi pot exprima nemulţumirea fără a afecta activitatea teatrului. De asemenea, m-am întâlnit cu ei şi în 3 octombrie, la Primărie, iar atunci ei au înţeles faptul că nu pot anula concursul, lucru care se poate întâmpla doar în condiţiile legale”.
 

+0 -1

Comentarii

CityZen

2016-10-13 10:49:53


daca nu sunt spectacole, iau actorii salariu?

dorin petre

2016-10-13 09:53:27


ar fi bine sa se teama pentru posturile lor...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie