Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 00:39

Noii judecători ai lui Dragnea. Printre ei, fostul șef al DNA Brașov, apropiat al Laurei Codruța Kovesi, și judecătorul care l-a condamnat pe Năstase, plecat tot de la Brașov

Autor:

Publicat la 12 noiembrie 2018

Noii judecători ai lui Dragnea. Printre ei, fostul șef al DNA Brașov, apropiat al Laurei Codruța Kovesi, și judecătorul care l-a condamnat pe Năstase, plecat tot de la Brașov

Înalta Curte de Casație și Justiție a tras vineri la sorți judecătorii completurilor de 5 judecători, schimbând componența celui care îl va judeca pe Liviu Dragnea.
Noul complet al liderului PSD, care se va schimba dacă nu va reuși să administreze probe până la finalul anului, este format din:
- membrii titulari: Cosma Rodica, Șelaru Valentin Horia (fost șef al structurii locale a DNA Brașov), Neniţă Simona Cristina, Vasile Francisca Maria, Ilie Ioana Alina (fost judecător la Judecătoria Brașov)
- membrii supleanți: Rog Octavia Lucia, Dragomir Florentina, Rus Andrei Claudiu, Mera Luciana, Macavei Săndel Lucian.
Acest complet are pe rol dosarele în care sunt judecaţi Liviu Dragnea, Toni Greblă, Victor Ponta, Sebastian Ghiţă.
Fostul șef al DNA Brașov, Şelaru Valentin Horia, a făcut parte și din completul anterior, dar ca membru supleant. Despre Valentin Șelaru, fost procuror delegat la DNA, luju.ro spune că este un apropiat al fostei șefe a DNA Laura Codruța Kovesi. Alina Ioana Ilie, al doilea judecător din complet  care are legătură cu Brașovul, a făcut parte din completul ce l-a condamnat definitiv pe fostul premier Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare în dosarul „Trofeul Calităţii".
De asemenea, din acest complet face parte și judecătoarea care a decis redeschiderea unei părți din dosarul Tel Drum, închis în 2013. Este vorba despre magistratul Francisca Vasile. Dosarul a fost deschis doar pentru infracțiunea de abuz în serviciu și deocamdată pentru faza de „in rem” a urmăririi penale, adică sunt vizate faptele.

Pronosticurile „pro sau contra”: 1 incert, 1 în sfera de control, 3 împotrivă
Președinte al completului este judecătoarea Rodica Cosma a luat de-a lungul timpului decizii în multe dosare importante și a dat unele controversate, potrivit unui articol HotNews:
- decizia de eliberare a lui Radu Mazăre din arest și anchetarea lui sub control judiciar;
- opinie separată în dosarul schimbului de terenuri cu MApN; a susținut achitarea lui Gigi Becali;
- l-a condamnat pe Gigi Becali în dosarul „Valiza”;
- l-a achitat pe fostul ministru al Justiției Tudor Chiuariu, alături de alți doi judecători;
- a condamnat-o pe fond pe Monica Iacob Ridzi, fost ministru PDL;
- a judecat unul din dosarele Zambaccian ale lui Adrian Năstase, însă nu a făcut parte din completul care a dat decizia definitivă;
- a făcut parte din completul care a decis condamnarea definitivă a fostului senator PSD Cătălin Voicu.
- completul din care a făcut parte Rodica Cosma a decis că Victor Ponta nu poate fi anchetat pentru presupusul plagiat din lucrarea sa de doctorat. Magistrații au decis însă doar asupra anchetării, nu dacă fostul premier a plagiat sau nu;
- a redeschis ancheta în dosarul Revoluției;
- alături de Simona Cristina Neniță și o altă judecătoare, a anulat condamnarea primarului din Râmnicu Vâlcea Mircia Gutău la 3 ani și 6 luni de închisoare și au dispus rejudecarea.
Simona Cristina Neniţă este singurul magistrat din noul complet Dragnea care a rămas din fostul complet. Potrivit surselor G4Media.ro, se află sub influența liderului PSD prin intermediul Liei Savonea, fosta şefă a Curţii de apel Bucureşti (CAB) şi actual membru CSM. Neniță este soția avocatului Mihai Dinu, fostul apărător al senatorului PSD Cătălin Voicu, condamnat pentru corupție.
Potrivit G4Media.ro, ceilalți trei judecători din completul liderului PSD se află în afara sferei de influență a Liei Savonea și, implicit, a lui Liviu Dragnea.
Ioana Ilie, cum am precizat anterior, a fost unul dintre judecătorii care l-au condamnat pe Adrian Năstase în 2012.
Francesca Vasile este un magistrat bine pregătit și independent, care provine de la Curtea de Apel Bucureşti, dar din facțiunea adversă lui Savonea.
Nu în ultimul rând, judecătorul Șelaru Valentin Horia este fost procuror și a avut funcția de șef al secției urmărire penală și criminalistică din Parchetul General în perioada când procuror general al României era Laura Codruța Kovesi, scrie G4Media.ro. Potrivit sursei citate, printre dosarele grele instrumentate de Șelaru se numără dosarul FNI, în care Sorin Ovidiu Vântu a fost condamnat la închisoare.

Dragnea a cerut suspendarea tragerii la sorţi de la Curtea Supremă
Liviu Dragnea este nemulţumit de „graba” cu care Curtea Supremă a desfăşurat tragerile la sorţi pentru completurile de judecată şi a solicitat suspendarea întregului proces. Președintele PSD spune că Instanţa Supremă trebuia să aştepte motivarea de la CCR şi că ar fi trebuit tras la sorţi doar preşedintele, nu întregul complet.
„Cu puțin timp înainte de tragerea la sorti a completului sau de judecată, Liviu Dragnea a depus o plângere la Instanța Supremă prin care a cerut suspendarea de urgență a acestei proceduri. Si, de asemenea, revocarea deciziei de joi a Înaltei Curți, prin care s-a stabilit tragerea la sorti a întregului complet", arată Realitatea TV.
Schimbarea completului de judecată vine după ce Curtea Constituțională a admis miercuri, cu 7 voturi „pentru” și 2 voturi „împotrivă” sesizarea premierului Viorica Dăncilă privind completul de 5 judecători de la Înalta Curte: există conflict între Parlament și Curtea Supremă.
Decizia Curții Constituționale are o miză majoră pentru Liviu Dragnea, cel care a cerut public Guvernului în repetate rânduri să atace la CCR modul în care Înalta Curte a constituit completul de 5 care judecă apelul său la sentința de 3 ani și jumătate de închisoare cu executare din dosarul angajărilor fictive la Protecția Copilului Teleorman.
Judecătorii constituționali au decis că Înalta Curte se află în ilegalitate din 2014, când a decis să nu respecte prevederea adusă în 2013 legii 304/2004 privind compunerea completurilor de 5 judecători. Actul normativ spune că toți cei 5 judecători ai completului se stabilesc prin tragere la sorți, or ÎCCJ a decis ca doar 4 dintre ei să fie aleși astfel.

 

+2 -3

Comentarii

Costea Ion

2018-11-10 06:39:12


Important este ca moroiul să înfunde pușcăria împreună cu acoliții săi. Asta până nu ne îngroapă cu totul.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie