Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 12:45

Noua Lege a aeroportului, predată „la cheie” parlamentarilor braşoveni

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 23 mai 2016

Ei urmează să o depună la Parlament şi să facă demersuri pentru a fi dezbătută în regim de urgenţă

Noua Lege a aeroportului, predată „la cheie” parlamentarilor braşoveni

Prefectul Braşovului, Ciprian Băncilă i-a invitat duminică pe toţi parlamentarii de Braşov, pentru a le preda noul proiect de lege privind transferul terenului pe care se construieşte terenul  aeroportului, de la Institutul Cartofului la Consiliul Judeţean.
Noul proiect că Judeţul Braşov va primi de la statul român 128 de hectare, nu 200 cât era prevăzut în actul normativ aprobat anul trecut. Diferenţa dintre cele două suprafeţe, au declarat reprezentanţii administraţiei judeţene, este deja a  Consiliului Judeţean.
La întâlnirea organizată la Prefectură, dintre parlamentari, au fost prezenţi liberalii Gabriel Andronache, Gheorghe Ialomiţianu şi Maria Grecea, social-democratul Emil Niţă şi progresistul Sebastian Grapă. De asemenea, au mai participat cei doi vicepreşedinţi ai Consiliului Judeţean, Mariana Câju şi Adrian Gabor, primarul Braşovului, George Scripcaru, şi cel al Ghimbavului, Dorel Toma.
„Timp de aproape şase luni, am lucrat la documentaţie, iar acum dosarul este gata şi conţine toate datele necesare pentru redactarea noului act normativ. Principala diferenţă faţă de vechea lege e suprafaţa ce urmează să fie predată Consiliului Judeţean. Este vorba de o diferenţă de aproximativ 71 de hectare de teren care sunt deja în domeniul public al judeţului Braşov. Legea din 2015 s-a adoptat cu o eroare, iar aceasta trebuie corectată acum”, a declarat Câju.

Asigurări din partea OCPI
Acum, reprezentanţii Oficiului pentru Cadastru şi Proprietate Imobiliară (OCPI) au precizat că documentaţia este în regulă, iar situaţia reală, din teren, coincide cu cea din documente, astfel că din punct de vedere tehnic legea poate fi aprobată.
De altfel, după ce reprezentanţii OCPI au declarat că documentaţia cadastrală este în regulă, deputatul liberal Gheorghe Ialomiţianu a spus că „acum putem iniţia proiectul de lege”. La rândul său, deputatul social-democrat Emil Niţă a afirmat că noua lege va avea un parcurs destul de lung, pentru că trebuie să treacă prin mai multe comisii de specialitate ale celor două camere. „Noi va trebui să grăbim aceste proceduri şi să facem demersurile ca proiectul să intre cât mai repede pe ordinea de zi a plenului celor două camere”, a mai spus Niţă.

Întâlnirea de ieri, inclusă în „foaia de parcurs”
Primarul Braşovului, George Scripcaru a spus că demersul privind elaborarea unui nou act normativ a fost început încă din luna decembrie a anului trecut de către fostul prefect Mihai Mohaci. „Ceea ce s-a întâmplat acum, adică finalizarea documentaţiei aferente noului proiect de lege, pe care senatorii şi deputaţii trebuie doar să îl ia şi să îl depună la Parlament, face parte dintr-un grafic de lucru stabilit încă de anul trecut. Suntem în «foaia de parcurs», în care, pe lângă pregătirea acestui act normativ, se mai prevedea şi realizarea studiului de fezabilitate aferent proiectului, document care a fost finalizat în 10 mai. Noi le cerem acum parlamentarilor de Braşov aprobe o lege aplicabilă, pentru că tot ei au emis anul trecut una inaplicabilă. De ce au fost chemaţi parlamentarii tocmai în această perioadă? Pentru că acum avem toate datele corecte, armonizate”, a declarat primarul Braşovului.
De altfel, George Scripcaru a anunţat că în următoarea şedinţă de plen a Consiliului Local de joi va fi supus dezbaterii un proiect de hotărâre privind implicarea municipiului Braşov în acest proiect: „Avem disponibilitatea şi capacitatea de a să ne implicăm, inclusiv din punct de vedere financiar”.
Totodată, reprezentantul municipalităţii braşovene a reamintit că Aeroportul Braşov este inclus în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD), document asumat şi de Ministerul Dezvoltării Regionale. „Până acum, aeroportul era doar un proiect local. Acum, este inclus în PMUD, astfel că, dacă se va pune problema, se vor putea aloca bani de la bugetul de stat”, a adăugat primarul.
Pe de altă parte, primarul Ghimbavului, Dorel Toma, a afirmat că încă de acum trei ani a atras atenţia că planşa cadastrală e greşită. De asemenea, el a cerut ca de acum încolo doar o singură persoană să vorbească despre aeroport. „Hai să dăm palma şi facem odată aeroportul asta”, a afirmat Toma.

De ce au apărut problemele
Potrivit juriştilor administraţiei judeţene, în anul 2007 a fost aprobată Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului nr. 41, prin care s-au predat iniţial 200 de hectare de teren către Consiliul Judeţean. Din această suprafaţă, 107 hectare au fost prevăzute de CJ Braşov pentru efectuarea unor schimburi de terenuri cu proprietarii care aveau parcele în perimetrul aeroportului şi doar 93 de hectare erau incluse în amplasamentul viitorului aeroport. Actul normativ emis de Guvern a fost aprobat prin Legea nr. 197 din anul 2009, însă au apărut unele modificări. Astfel, a fost impus un termen de finalizare a lucrărilor de 5 ani, dar s-a prevăzut şi faptul că terenul preluat de la statul român nu poate fi trecut în domeniul privat al judeţului Braşov. În cei doi ani, terenul în cauză a trecut prin patru operaţii cadastrale de dezmembrări şi alipiri, iar Consiliul Judeţean a făcut mai multe oferte de schimburi de terenuri. În aceste condiţii, în anul 2015, din cauza unor erori în anexa legii, Consiliul Judeţean şi Institutul Cartofului au descoperit că nu se pot încheia procese-verbale de predare-primire a terenurilor.

+1 -0

Comentarii

CityZen

2016-05-23 18:31:59


de cand cu alegerile toata lumea s-a activat pe tema aeroportului. mai usor, ca peste cinci ani cu ce vrajeli mai veniti?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie