Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 08:13

Noua replică a turiştilor din Poiana Braşov: „Lasă vraja asta de Braşov”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 08 ianuarie 2019

Salvatorii montani au avut zile de foc la început de 2019. 58 de accidente pe pârtii, destule situaţii în care schiorii „s-au îmbrâncit cu salvatorii”

Noua replică a turiştilor din Poiana Braşov: „Lasă vraja asta de Braşov”

Unii turişti care au ales Poiana Braşov pentru a schia sau pentru a face o scurtă plimbare prin staţiune le-au dat mari bătăi de cap salvatorilor montani. Au fost turişti care nu au înţeles că pe pârtii se schiază după anumite reguli. Rezultatul a fost că în numai 6 zile din acest an au fost aproape 60 de accidente. Şi cu şoferii au fost probleme, pentru că unii dintre ei au preferat să se plimbe în cerc prin staţiune, în speranţa că vor găsi un loc de parcare.
Şeful Serviciului Public Local Salvamont, Agrement şi Parking, Sorin Păltânea, a precizat că, în acest sezon, salvatorii montani s-au confruntat cu 58 de accidente, recordul fiind atins în 5 ianuarie 2019, când au fost 20 de intervenţii. Comparativ, în 1 ianuarie au fost 4 intervenţii, în 2 ianuarie – 12 intervenţii, în 3 ianuarie -15 intervenţii, în 4 ianuarie – 5 intervenţii, iar în 6 ianuarie – 2 intervenţii.
„În ziua respectivă erau condiţii foarte bune pentru schi. A fost senin, zăpada era bătătorită şi tare, astfel că mulţi practicanţi ai sporturilor de iarnă coborau cu viteză. În schimb, în 6 ianuarie, când se depusese un strat proaspăt de zăpadă şi era ceaţă densă, am avut 2 intervenţii, pentru că schiorii coborau încet şi cu prudenţă”, a declarat, luni, Păltânea.
Acesta a mai spus că multe dintre accidente se produc pentru că iubitorii sporturilor de iarnă nu respectă regulile, nu ţin cont de gradul de dificultate a pârtiilor sau îşi aleg greşit echipamentul.
De asemenea, acesta a precizat că în ultima săptămână au apărut şi situaţii în care turiştii încălcau nişte reguli elementare pe un domeniu schiabil: „Pârtiile din Poiana Braşov sunt pentru schi sau snowboard, însă nu toţi ţin cont de acest lucru. De exemplu, am întâlnit o mamă care îşi urca copilul cu sania pe marginea pârtiei. Considera că nu i se poate întâmpla nimic dacă merge pe marginea pârtiei. Nu era conştientă cât de gravă poate fi tăietura provocată de un schiuri sau de placă. Am avut săptămâna trecut un accident cu o tăietură până la os”.
Totodată, acesta a precizat că sunt şi unii schiori care nu îi respectă pe ceilalţi: „Se întâmplă ca cel din deal să îl lovească pe cel din vale. De asemenea, am avut un caz în care un adolescent le-a tăiat calea la trei schiori. Tânărul care a provocat accidentul a plecat de acolo bine merci”.
Totuşi, Sorin Păltânea a amintit că accidentele nu se produc din cauza stării pârtiilor, domeniul schiabil din Poiana Braşov fiind cel mai bun din România. „Este foarte sigur şi foarte bun, atât din punct de vedere al calităţii pârtiilor şi expunerii, cât şi a oportunităţilor de acces”, a detaliat Păltânea.

Salvatorii montani fac slalom printre schiori
Sorin Păltânea a precizat că, din păcate, în timpul intervenţiilor, salvatorilor nu li se acordă prioritate. „În timpul intervenţiilor, unii schiori nu se dau la o parte, iar salvatorii montani care transportă persoanele accidentate sunt puşi în situaţia de a face manevre bruşte. În cazul unor accidentaţi care au leziuni craniene, astfel de manevre pot fi extrem de periculoase. Ba mai mult, au fost şi situaţii în care schiorii «s-au îmbrâncit cu salvatorii»”, a mai declarat Păltânea.

Salvatorii se aşteaptă să îi „culeagă” pe turişti cu plasa, ca pe peşti, de pe pârtia Subteleferic  
În luna februarie, în Poiana Braşov se vor desfăşura două concursuri de schi, iar probele se vor desfăşura pe Pârtia Subteleferic, care va fi amenajată conform standardelor specifice unor astfel de competiţii şi va fi închisă turiştilor. Şi în această perioadă Sorin Păltânea se aşteaptă să apară probleme: „Zăpada va fi tasată şi îngheţată, astfel că pârtia va fi una de mare viteză. Nu va fi destinată turiştilor. Dar, tocmai aici este problema, pentru că mulţi dintre ei vor dori să se dea pe o pârtie de concurs, aşa că este posibil că îi «culegem» cu plasa, ca pe peşti, cu năvodul”, a mai spus Păltânea.



Numărul de accidente nu scade
Şeful Serviciului Public Local Salvamont, Agrement şi Parking a declarat că se aştepta la o scădere a accidentelor, dar acest lucru nu s-a întâmplat, numărul acestora fiind comparabil cu cel de anul trecut. Pe de altă parte, Păltânea a precizat că salvatorii montani nu pot aplica sancţiuni, ci acest lucru în pot face jandarmii sau poliţiştii locali. „Noi oferim de multe ori recomandări, de care turiştii ţin sau nu cont. De altfel, iarna aceasta am învăţat şi un nou termen: «Lasă vraja asta de Braşov»”.

Schiorii de tură, care „coafează” pârtiile, luaţi în colimator de Poliţia Locală Braşov
O altă problemă cu care se confruntă salvatorii montani şi administratorii domeniului schiabil este cea a schiorilor de tură, care, de multe ori, îşi fac apariţia pe pârtii după ce zăpada este bătătorită de ratracuri. Oficial, practicanţii schiului de tură pot folosi numai pârtia Drumul Roşu, însă sunt unii care încalcă această regulă. „Sunt cazuri în care schiorii de tură coboară după maşina de bătut zăpada, pentru că au pârtia luminată. Sunt câte 5 – 6 în urma unui ratrac, coboară pe zăpada încălzită şi «coafează» pârtia. În perioada următoare, pe maşinile de bătut zăpada vor fi şi poliţişti locali, care îi vor sancţiona pe schiorii de tură care nu respectă regulile”, a anunţat Păltânea.

Garduri la telegondola, după ce a ieşit o bătaie „la sânge”
Nu doar pe pârtii au fost probleme, ci şi la instalaţiile de transport pe cablu. Mai exact, Sorin Păltânea a anunţat că în 5 ianuarie s-a format o coadă lungă la telegondolă, iar unii turişti încercau să intre în faţă, prin lateral. „Au apărut chiar şi incidente. S-au bătut cu sânge. Până acum nu am mai auzit să iasă bătaie la telegondolă. După acest incident, la telegondolă au fost montate garduri, astfel încât să nu se mai poată intra în faţă prin lateral”, a explicat şeful Serviciului Public Local Salvamont, Agrement şi Parking.

Şoferi pasionaţi de „vânătoarea” de locuri de parcare
În minivacanţa de Revelion, mulţi turişti au încercat să ajungă în Poiana Braşov cu maşinile, astfel locurile de parcare din staţiune au devenit o raritate. În aceste condiţii, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a declarat că unii şoferi şi-au lăsat maşinile unde le-a fost mai comod. „Au fost situaţii în care şoferii au blocat căile de acces ale maşinilor de intervenţie, au fost rupţi stâlpişori sau au lăsat maşinile în alte locuri în care nu aveau ce căuta. Chiar dacă se dau amenzi, în astfel de situaţii problema nu este rezolvată, pentru că, de exemplu, o cale de acces a ambulanţelor rămâne blocată”, a declarat Toarcea. Acesta a mai spus că zilele trecute, blocajele au apărut, de regulă, după ora 13.00, iar cei care mergeau în Poiana Braşov nu o făceau pentru a schia. „Din păcate, unii dintre cei care au venit în Poiana nu au putut accepta faptul că nu erau locuri de parcare. Au urcat în Poiană, unii stăteau în maşină câteva zeci de minute pentru a «vâna» un loc de parcare, iar alţii se plimbau pe străzile din staţiune, sperând că vor găsi un loc. Poliţia Locală încerca să îi direcţioneze către parcarea multietajată din Poiana de Jos, însă unii nu au înţeles că este mai avantajos să laşi maşina în această parcare, apoi să mergi gratuit cu autobuzul până în staţiune”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Primăriei. Acesta a precizat că au existat incidente şi la parcare din Poiana de Jos: „Un şofer, care nu avea o Dacie, a depăşit cele 15 minute în care nu se plăteşte dacă expiră timpul de parcare, nu a vrut să mai dea încă 2,5 lei. Ba mai mult, el a şi blocat calea una dintre ieşirile din parcare şi a fost agresiv cu angajaţii de acolo”. Într-un final, a completat Păltânea, şoferului în cauză i s-a dat drumul să iasă, fără a plăti cei 2,5 lei, însă cazul a fost sesizat Poliţiei.  

Aproape 560.000 de treceri prin turnichete, de la începutul sezonului
În prima lună de la deschidere, domeniul schiabil din Poiana Braşov a fost la mare căutare. Mai exact, potrivit Primăriei Braşov, în perioada 8 decembrie 2018 – 6 ianuarie 2019 au fost înregistrare 559.444 de treceri prin instalaţiile de transport pe cablu. Recordul a fost atins în 5 ianuarie – 38.654 treceri. La polul opus a fost prima zi a anului, când au fost înregistrate 23.972 de treceri.




 

+5 -3

Comentarii

Costea Ion

2019-01-08 12:29:18


Comportament specific meltenilor și cocălarilor din regat. Nu pot fi civilizați orice-ai face.

92FS

2019-01-08 08:44:46


Limbaj de genul asta se intalneste doar in Micul Mumbai,pasalacul valah sau infometata Moldova.Se mai aude ceva de granita aia pe Carpati,ca de-abia astept sa o vad devenita realitate ? Ah,eram sa uit: daca aia din Micul Mumbai ne considera provinciali de la tara,le recomand sa se dea cu schiurile pe Muntele Glina,adica pe rahatul lor.Neam de seminte cu matasea broastei au fost si asta vor fi mereu.

rammstein

2019-01-08 08:40:29


pe cine intereseaza porcaria asta de articol ??....in loc sa informezi cititorii ca s-au scumpit gazele,curentul,ca pensionarii asteapta cu ochii in soare pensia...tu te dai de ceasul mortii de dragul interlopilor si curvelor veniti la produs in poiana....cati brasoveni au fost in poiana zilele astea la schiat ??....

Lucian

2019-01-08 07:57:09


Din pacate Poiana Brasov/Romania este "un sat fara caini". Autoritatile nu isi fac deloc datoria, adica nu sunt prezente si daca sunt, nu au "autoritate". Pai cum vine asta "incercau sa-i directioneze spre parcarea din Poiana Mica", ce fel de autoritate esti? Blochezi soseaua cu o masina de politie si toti intra spre parcare, simplu! Iar legat de haosul de pe partii, jandarmeria prefera sa stea la caldura sau doar sa schieze de placere. Pai numai eu am vazut pe 05.01.2019 cel putin 10 exemplare de schiori care meritau sanctionati pentru modul in care schiau. Tara asta nu o sa se faca bine niciodata, daca autoritatile nu iau masuri drastice.

Cristian

2019-01-08 04:48:14


Schimbati legea accidentati sa plateasca interventia salvamont cum este in strainatate,programul la telegondola sa fie de 8ore nu de 7 ore cum este acum,se schiaza la fel cum se circula pe sosele,iar masinile care blocheazasa fie ridicate cu platforma,o alta solutie interzicerea masinilor in Poiana asa implica si amenajarea de mai multe parcari.

Willy

2019-01-08 02:51:53


Haules Poiano Bukales. Asta a devenit Poiana: cartier anexa a Bukales arondat Iasovului. Gata. Ma mut.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie