Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7267 - 11 aug 16:46

Noul proprietar al Pârtiei Clăbucet vrea investiţii de peste 30 de milioane de euro

Autor: Iulian RINDER

Publicat la 06 noiembrie 2018

Pârtie de schi omologată olimpic, pârtie de bob sanie, trambulină pentru sărituri, două linii de telegondolă şi una de teleschi, două hoteluri, parcări inclusiv subterane

Noul proprietar al Pârtiei Clăbucet vrea investiţii de peste 30 de milioane de euro

Predeleanul Ion Codleanu - cel care a coalizat mai mulţi locuitori ai oraşului în lupta pentru recâştigarea a peste 70 de hectare de terenuri luate abuziv de regimul comunist - a început să caute investitori şi să facă planuri de dezvoltare a Pârtiei Clăbucet. El doreşte ca acolo să se construiască în maxim 5 ani o pârtie de bob sanie, două hoteluri, două linii de telegondolă şi una de teleschi, parcări inclusiv subterane etc, dar mai ales o pârtie de schi ce să fie omologată olimpic.

Foto: Planurile arhitecturale pentru „Complex Sportiv Creasta Cocoşului - Zimbrul” Predeal, investiţie nouă.

Investiţii private de peste 30 milioane de euro
12 ani au durat procesele până când instanţele – Judecătorie, Tribunal, Curte de Apel - au verificat probele şi au decis irevocabil că mai multe zeci de hectare de teren trebuie să intre în posesia foştilor proprietari. Au urmat încă alţi opt ani în care Comisiile Judeţeană şi Locală au pasat responsabilităţile între acestea, atunci când nu ignorau de-a dreptul deciziile instanţei. Cu toate aceste inadvertenţe legale, proprietarul în acte al Pârtiei Clăbucet, Ion Codleanu a demarat anumite planuri privind investiţiile turistice în zonă.
„Pârtia şi terenul care trebuie, în sfârşit, să le dobândesc conform mai multor decizii ale justiţiei doresc să le utilizez şi pentru a scoate Predealul din anonimatul în care a intrat de vreo două decenii. Mai exact să ajut oraşul unde locuiesc să revină la vechiul nivel de structură şi performanţă cel puţin ca atunci când era recunoscut şi pe plan internaţional în ceea ce priveşte sporturile de iarnă. Vreau să fac acest lucru prin construirea unei pârtii de bob-sanie şi a unei trambuline olimpice de peste 160 de metri. Vă spun că aprobările pentru o asemenea investiţie particulară într-un asemenea complex sportiv există deja. Dar cum o această investiţie se va ridica undeva la peste 30 de milioane de euro, iar personal nu am aceşti bani, am găsit o soluţie prin care eu voi pune la dispoziţie trenul pârtiei, iar doi investitori care-mi sunt alături în acest proiect - din care unul a fost implicat şi în patronarea unor televiziune centrale - se vor ocupa de realizarea obiectivelor propuse”.
Conform schiţei de urbanism, complexul va mai cuprinde două hoteluri de câte 100 de locuri, o parcare cu subteran, parter şi un etaj de 350 de locuri, două linii de telegondolă şi una de teleschi şi locuri de cazare separate pentru sportivi, dar şi o pârtie de „alpine coaster” - numită şi „derdeluşul pe şine”, Astfel, spune sursa citată „sper că vom repune Predealul, prin eforturi făcute de investitori şi de cei ce locuim şi avem terenuri aici, pe harta turismului european, să redevenim o staţiune iubită de pasionaţii sporturilor de iarnă şi o perlă a Munţilor Carpaţi. Am discutat şi cu domnul Sebastian Fleşieru - viceprimarul (cu atribuţii de primar) din oraşul Predeal, n.r. - şi am ajuns la concluzia că un astfel de complex
sportiv este necesar. Cu regret vă spun că acum Predealul a ajuns în ultimele decenii dintr-un oraş turistic un cătun, ca acum 150 de ani. Pe mine lucrul acesta mă doare”.

Peste 200.000 de euro cheltuiţi pentru a-şi obţine drepturile
Totuşi, până a ajunge la momentul discuţiei privind viitorul pârtiei retrocedate, Ion Codleanu spune că în 20 de ani a cheltuit - dacă tragem o line acum - peste 200.000 de euro.
„Nimic din ce am obţinut până acum nu s-a obţinut pe ochi frumoşi. Aceste sute de mii de euro i-am plătit pentru măsurători topografice, pentru delimitarea terenurilor faţă de alte terenuri, pentru deplasări, pentru aducerea probelor din arhive şi nu în ultimul rând pentru avocaţi. De la început am fost nevoit să vând din proprietăţile mele anterioare iar în ultimii ani şi părţi din terenurile din care sunt împroprietărit prin deciziile irevocabile ale instanţei”.

Botezat de mareşalul Ion Antonescu
Ion Codleanu s-a fost născut pe l 3 iunie 1944 în localitatea Azuga, iar naş de botez i-a fost... mareşalul Ion Antonescu, dar şi colonelul Ioan Grigoriu, comandantul de atunci al Batalionului 4 Vânători de Munte.
Sursa citată povesteşte de fiecare dată despre străbunii săi, despre care spune că erau oameni gospodari - dovadă şi moştenirile rămase - dar şi patrioţi.
Ne povesteşte, de exemplu, despre un străbunic de pe partea mamei, Popescu Ion, ofiţer în armată. Acesta a fost trimis împotriva răsculaţilor de la 1907 şi pentru că a refuzat executarea unor ordine a ajuns în faţa curţii marţiale şi condamnat la moarte.
Tatăl bunicei lui Codleanu, Drăguş Gheorghe - a făcut parte din comandamentul grănicerilor din Predeal. De aceea, la 23 octombrie 1916, când trupele austro ungare au cucerit Predealul, au luat câţiva prizonieri, printre care şi cel anterior amintit. „Unul dintre ofiţerii armatei austro-ungare l-a recunoscut pe acesta ca fiind unul din comandanţii garnizoanei trupelor de grăniceri şi de aceea, timp de două săptămâni, a pus să fie torturat. După 15 zile, pe el şi pe alţi câţiva i-au dus undeva lângă pădure şi, sub ameninţarea armelor, au fost puşi să sape o groapă comună, sub pretextul că vor să-i arunce acolo după ce-i omoară. Fiul lui, bunicul meu, Drăguş Ioan, a fost comisar şef în Bucureşti şi deţinea şi terenuri numeroase în Predeal. De aceea, în 1947 noul regim adus de sovietici l-au detaşat la Braşov, unde l-au şi arestat în aceeaşi zi. Apoi a fost trimis din puşcărie în puşcărie până a ajuns la Canalul Dunăre Marea Neagră. A ieşit extrem de slăbit, la câteva zile de la eliberare decedând”, mai povesteşte sursa citată din panoplia patriotică a familiei.
El mai povesteşte cu mândrie că unul dintre cei doi unchi ai săi, Gheorghe Codleanu, a participat ca sergent de cercetaşi dintr-o companie de vânători de munte ai armatei române la eliberarea Basarabiei şi ulterior la campania de la Odesa, unde a şi fost rănit mortal. A fost decorat şi ridicat post-mortem la gradul de sublocotenent şi îngropat în actuala Ucraina. într-un cimitir dedicat soldaţilor români.
Un alt Codleanu - Nicolae, fratele bunicului său de pe tată, a participat la evenimentul Marii Uniri. La întoarcere spre casă el a fost prins de un grup de secui şi bătut până a rămas schilod pe viaţă.

+4 -4

Comentarii

vania stoica

2018-12-26 10:16:16


Vorbim totusi despre cel ce l-a avut ca nas de botez pe maresalul Antonescu!!?? Asteptam cu interes si alte povesti pentru adormit copilasii.

rammstein

2018-11-06 07:22:39


bai fatuco?...nu prea tine povestea asta pentru adormit copiii!!!..pacat ca nu a mai avut vreun unchi ca si el era batut ,schilodit,omarat de turci !!!...ucrainieni,secui...turci..isis...!!...praful se va alege de pîrtii...de tot domeniul schiabil predeal...nu uita data asta de 6 noiembrie 2018...si articolul care l-ai scris!!!....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

 • 12.08 - 12.09: Testul RATBV 2B

  12.08 - 12.09: Testul RATBV 2B

  De miercuri se introduce transportul public şi în zona nouă a cartierului Tractorul din Braşov. Timp de o lună, cetăţenii pot cere modificări de staţii sau de traseu

  2020-08-10 citeste mai mult
 • Se joacă la distrugere

  Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, se teme că recentele excluderi din PSD ar putea afecta majoritatea parlamentară. „E o poveste pe viaţă şi pe moarte, se joacă la distrugere. Se încearcă[...]

  2018-11-06 citeste mai mult
 • Bârfe, şmenuri

  Călin Popescu Tăriceanu nu s-a arătat deloc impresionat de dezvăluirile făcute până acum de RISE Project în cazul #Teleormanleaks, ba chiar a ironizat declaraţiile jurnaliştilor despre[...]

  2018-11-06 citeste mai mult
 • Şomaj de părinte

  Guvernul va acorda părinţilor, în noul an şcolar, un sprijin de 75% din salariu în cazul în care cursurile se suspendă într-o anumită şcoală pe motive ce ţin de pandemia[...]

  2020-08-10 citeste mai mult
 • 300 de focare

  Peste 300 de focare de COVID-19 sunt în ţară în prezent, a anunţat, la Digi24, şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat. El a precizat însă că aceste focare[...]

  2020-08-10 citeste mai mult
banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional