Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 02:11

O braşoveancă cercetează misterele ADN-ului în Canada

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 05 decembrie 2016

Absolventă a LSN-ului din Braşov, Melania Cristescu e profesor universitar în Montreal, Canada, specializată în genetică.

O braşoveancă cercetează misterele ADN-ului în Canada
Profesoară de genetică la Universitatea McGill din Montreal, Canada, Melania Cristescu (foto) (48 de ani) studiază mecanismul prin care speciile de floră şi faună generează varietăţi, rase sau chiar alte specii. Ea recunoaşte că adaptarea la viaţa din Canada nu a fost uşoară, dar cu multă muncă a depăşit momentele dificile. Cum ajunge un copil crescut cu drumeţii pe cărări de munte să iubească marea atât de mult? În cazul Melaniei, fascinaţia a venit odată cu vizionarea documentarelor lui Jacques Yves Cousteau, ceea ce i-a dat impulsul de a-i călca pe urme celebrului oceanograf francez. 
„Îmi făcusem câteva vacanţe în Delta Dunării şi am simţit devreme că cercetarea, explorarea reprezintă o chemare pentru mine. Mie mi s-a spus de multe ori că planurile mele nu sunt tocmai practice sau realiste. Că provin dintr-o familie modestă, fără studii superioare, fără relaţii importante şi că va trebui să mă pregătesc să formez o familie cu resurse modeste. Mai mult decât atât, am ştiut că tatăl meu şi-a dorit foarte mult un băiat, dar mama i-a oferit două fete, micuţe de statură, timide şi menite activităţilor gospodăreşti. Am ştiut că pot face mult mai mult decât se aşteaptă de la mine şi că feminitatea nu este o limită reală, cel puţin nu în secolul nostru”, spune Melania. 
A urmat Liceul de Ştiinţele Naturii (LSN) din Braşov, apoi s-a înscris la Facultatea de Biologie din Constanţa. Majoritatea colegilor ei de promoţie se îndreptaseră către Medicină, deşi puţini dintre ei aveau chemare pentru profesia în sine. „Dar asta se aştepta de la un absolvent de la Ştiinţele Naturii. Eu am decis că nu vreau să devin un medic mediocru. Mediocritatea m-a speriat. Am hotărât că orice voi alege să fac o să fie un lucru bun, bine dus la capăt”, afirmă cercetătoarea.
 
În SUA pentru o viaţă mai bună
După terminarea facultăţii, drumul vieţii a purtat-o pe Melania peste Atlantic, unde a emigrat în speranţa unei vieţi mai bune. A ajuns în SUA, la Rochester, New York, unde a petrecut mai bine de un an studiind limba engleză şi încercând să cuprindă sufleteşte cultura nord-americană. „În perioada de integrare nu am ştiut cum să iau legătura cu diferite departamente sau conducători de doctorat. Am avut multe încercări nereuşite care m-au ajutat să înţeleg mai bine care este chemarea mea şi care sunt exigenţele societăţii care m-a adoptat. Am întâlnit oameni talentaţi, vizionari, generoşi care mi-au oferit exemple uimitoare de succes şi omenie. Dar primele lecţii importante mi-au fost oferite de conducătorul de doctorat, profesorul Paul Hebert de la Universitatea din Guelph, Canada. Am înţeles repede că cele mai mari obstacole pe care le voi întâlni de-a lungul traiectoriei mele profesionale vor fi cele pe care mi le voi ridica singură”, povesteşte Melania. 
După doctorat a urmat stagiul postdoctoral la Indiana University, în Bloomington, Indiana, SUA. Românca spune că experienţa a fost „excepţional de bogată” în proiecte avansate de genetică. A urmat prima poziţie academică la Universitatea din Windsor, Ontario, Canada, unde a pus bazele unui laborator de ecologie moleculară. În momentul în care a simţit că şi-a împlinit misiunea, Melania Cristescu s-a mutat la McGill University, în Quebec, unde i s-a oferit titlul de profesor şi Canada Research Chair in Ecological Genomics. Concret, românca studiază ecologia şi evoluţia organismelor acvatice. 
„Urmăresc modificări subtile la nivelul ADN-ului ca să înţeleg forţele răspunzătoare de formarea şi menţinerea diversităţii biologice. Cu alte cuvinte, încerc să înţeleg cum o specie de plante sau animale poate genera mai multe varietăţi, rase sau specii“, explică Melania Cristescu.
 
Canada, un şoc cultural
Ajunsă în Canada, românca a avut de depăşit un şoc cultural pe care-l descrie ca fiind puternic şi de lungă durată. Categoric, stilurile celor două naţii, românesc şi canadian, sunt diferite. „Nu a fost uşor să citesc dincolo de politeţea şi prezenţa zâmbitoare canadiană. Am încercat să înţeleg nuanţele subtile ale relaţiilor zilnice şi astfel am devenit conştientă de faptul că voi continua să port cu mine valori culturale româneşti. Preţuiesc aceste diferenţe care mă ajută să mă exprim într-un mod personal, sincer, deschis. Mulţi colegi mi-au mărturisit că au cunoscut sau au avut ocazia să lucreze cu români în diferite împrejurări. Am simţit de multe ori admiraţie pentru tenacitatea, seriozitatea şi educaţia românilor. Dar am întâlnit şi ignoranţa, pentru că dincolo de mediul academic, societatea nord-americană rămâne autocentrată”, explică Melania Cristescu. 
Pentru un biolog, Canada este un mediu ideal de studiu, ca zestre naturală şi ca investiţii în infrastructură. „Este una dintre cele mai deschise şi diverse naţiuni. Dincolo de ecosistemele naturale, are enorm de mult de oferit. Canada a investit mult în infrastructură, în ultimii 30 de ani, prin programul Canada Foundation for Innovation (CFI). Programele de doctorat sunt foarte bine organizate, cu un echilibru sănătos între cursuri şi experienţă directă de laborator, iar laboratoarele sunt bine echipate”, arată cercetătoarea româncă.
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie