Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 03:25

O nouă premieră bifată de Braşov: primul campus-profesional

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 11 sepembrie 2018

La Kronstadt, şcoala din România unde s-au pus şi bazele învăţământului în sistem dual

O nouă premieră bifată de Braşov: primul campus-profesional

S-a dat „Start” pentru orele de sport, într-o sală modernă, dotată cu cele necesare, la Şcoala Profesională Germană Kronstadt (SPGK). Sala reabilitată din temelii, printr-un proiect al municipalităţii, şi dotată de partenerii economici, a fost, ieri, inaugurată în prezenţa elevilor, părinţilor, profesorilor, dar şi autorităţilor. La festivitate au participat Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov. George Scripcaru, primarul municipiului Braşov, Dan Grigoriu, reprezentantul DWK Fit For Future (asociaţia care reprezintă mediul de afaceri în parteneriatul dual pentru SPGK), şi Daniela Ţucanu, reprezentantul Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Proiectul căminului, prezentat ieri
Tot în prima zi de şcoală, oficialităţile au prezentat şi proiectul căminului internat, ce urmează a fi construit de la zero, o investiţie ce va fi suportată de municipalitate. Clădirea, pe nouă niveluri, va dispune de locuri pentru cel puţin 300 de elevi, va fi amplasată în stânga sălii de sport. În prezent, aici este un loc de joacă ce urmează a fi amenajat în alt amplasament din zonă. Căminul internat va avea toate facilităţile şi dotările unui cămin pentru elevi de nivel european. „Dacă facem şi acest lucru, vom avea un adevărat campus în ceea ce înseamnă învăţământ profesional şi dotare: ateliere, săli de clasă, laboratoare, sală de sport, cămin-internat, companiile care pregătesc forţa de muncă şi care asigură locuri de muncă pentru cei care sunt elevi la această unitate de învăţământ din municipiul Braşov. Este o investiţie pe care va trebui să o bugetăm, să o propunem în Consiliul Local pentru anul viitor şi să derulăm această investiţie în cât mai scurt timp, astfel încât să rezolvăm această problemă de locaţie pentru elevii care sunt din alte judeţe din România”, a spus, ieri, primarul municipiului Braşov, George Scripcaru.  
Prezent la festivitate, Adrian Veştea, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, a precizat că această unitate „este un exemplu de bune practici, o dovadă că autorităţile locale, agenţii economici şi Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov au considerat de cuviinţă să gândească un concept nou pentru România şi cred că în momentul în care la nivelul Ministerului Educaţiei exista tendinţa de a destructura învăţământul profesional, acest nou concept a demonstrat că este nevoie de astfel de unităţi de învăţământ. Această şcoală este un model de succes, demonstrat de noi, braşovenii”. De asemenea, Veştea a precizat că „în ceea ce ne priveşte pe noi, ca şi autorităţi judeţene, vom face astfel încât să va asigurăm toate condiţiile necesare. Deschidem uşa tuturor agenţilor economici care doresc să vină în judeţul nostru, astfel încât Braşovul să devină unul dintre cele mai prospere judeţe ale României. Deja am început să demonstrăm acest lucru. Anul trecut, din punct de vedere turistic, Braşovul s-a clasat pe primul loc între judeţele României. De asemenea, şi din punct de vedere al industriei şi a altor domenii ale economiei stăm foarte bine. Toate aceste lucruri le putem face doar împreună, autorităţile, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Braşov, agenţii economici, dar şi elevii”.
În finalul ceremoniei, reprezentanţii partenerilor implicaţi în proiectul SPGK au semnat câte o cărămidă, pentru a oficializa construcţia căminului-internat. Toate cărămizile vor fi integrate, la loc vizibil, în noua construcţie.

Foto: Andrei Paul



Înscrieri refuzate tocmai din lipsa locurilor de cazare
Şcoala Profesională Germană Kronstadt este prima şcoală în sistem dual din România, care oferă pregătire, din acest an, în cinci meserii. Cererea este tot mai mare de la an la an, iar un cămin ar însemna o adresabilitate şi mai mare. În prezent, aproximativ 270 de elevi care vin din afara judeţului sunt cazaţi în trei cămine, ale altor unităţi şcolare, două din municipiu şi una din Prejmer. „Având în vedere că a mai fost o etapă de admitere în septembrie şi pentru că noi nu mai aveam locuri în cămine, a trebuit să refuzăm înscrierea unor elevi care proveneau din ţară, ne-am axat doar pe elevii din judeţ. Sperăm ca acest cămin să rezolve o mare problemă”, a spus, ieri, prof. Daniela Croitoru, director adjunct SPGK.
În anul şcolar 2018-2019 şcoala va avea în total 850 elevi în învăţământul profesional dual (clasa a IX-a, a X-a, a XI-a) şi 115 elevi la învăţământ seral (clasele a XI-a, XII-a, XIII-a). Elevii şcolii provin din întreg judeţul Braşov, dar şi din alte judeţe. La sfârşitul anului şcolar 2017-2018, toţi absolvenţii Şcolii Profesionale „Kronstadt“ au primit oferte de angajare din partea firmelor în care şi-au făcut orele de practică.

În finalul ceremoniei, oficialii au semnat câte o cărămidă, fiecare urmând a fi integrată, la loc vizibil, în noua construcţie.




 

+1 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie