Curs BNR

1 EUR = 4.9672 RON

1 USD = 4.5844 RON

1 GBP = 5.7927 RON

1 XAU = 298.5041 RON

1 AED = 1.2483 RON

1 AUD = 3.0155 RON

1 BGN = 2.5397 RON

1 BRL = 0.9271 RON

1 CAD = 3.3818 RON

1 CHF = 5.2499 RON

1 CNY = 0.6419 RON

1 CZK = 0.2036 RON

1 DKK = 0.6662 RON

1 EGP = 0.1484 RON

1 HUF = 1.3075 RON

1 INR = 0.0550 RON

1 JPY = 3.1178 RON

1 KRW = 0.3487 RON

1 MDL = 0.2568 RON

1 MXN = 0.2625 RON

1 NOK = 0.4224 RON

1 NZD = 2.8194 RON

1 PLN = 1.1495 RON

1 RSD = 0.0424 RON

1 RUB = 0.0499 RON

1 SEK = 0.4392 RON

1 TRY = 0.1584 RON

1 UAH = 0.1249 RON

1 XDR = 6.1006 RON

1 ZAR = 0.2439 RON

Editia 8079 - 07 dec 06:03

„Obişnuinţa” braşovenilor... statul la coadă la Paşapoarte

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 17 iulie 2018

Şeful Serviciului, Cristina Stuparu, le transmite oamenilor să „nu mai vină aşa devreme”

„Obişnuinţa” braşovenilor... statul la coadă la Paşapoarte

Având în vedere că august este luna în care românii plecaţi în străinătate se întorc în ţară în vacanţă, iar mulţi dintre ei aleg această perioadă a anului pentru a-şi reînnoi paşapoartele, conducerea Serviciului Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple (SPCEEPS) Braşov a organizat luni o conferinţă de presă, pentru a prezenta câteva noutăţi legislative, reguli de care oamenii trebuie să ţină cont, dar şi programul cu publicul.

În august, până la 18.30
Astfel, potrivit şefului SPCEEPS, subcomisar Cristina Stuparu, în luna august, programul de funcţionare al instituţiei va fi prelungit cu două ore pe zi, până la 18.30, în loc de 16.30 cât este acum. Practic, în această lună, ghişeele vor fi deschise între orele 8.30 – 18.30.

Atenţie la vestimentaţie şi la dosar
Una dintre recomandările şefului de la „Paşapoarte” a fost ca, în momentul când merg la ghişeu, pentru a-şi face un nou paşaport, cetăţenii să se îmbrace în haine de culoare închisă, pentru a li se putea face poze. „Culorile deschise se confundă cu fundalul alb şi nu se ating parametri optimi pentru realizarea fotografiilor”, a explicat Stuparu.
De asemenea, ea le-a solicitat oamenilor să vină cu dosarul complet şi cu documentele în ordine, altfel riscă să piardă la ghişee mai mult timp decât ar fi normal sau să fie trimişi acasă. „La prezentarea la ghişeu, dacă este cazul, oamenii trebuie să aibă asupra lor vechile paşapoarte chiar dacă sunt expirate. Aşa se vor evita situaţiile în care se stă două ore în sala de aşteptare, iar când, în sfârşit, se intră în ghişeu, să nu putem prelua cererea pentru că persoana nu se prezintă cu paşaportul anterior. De asemenea, cetăţenii trebuie să ştie că au obligaţia de a prezenta şi certificatele de naştere pentru minorii care au peste 14 ani. Mai sunt persoane care ignoră acest lucru, iar noi nu putem primi dosarul”, a explicat Stuparu.  
Totodată, ea a afirmat că probleme apar şi în cazul unor documente aduse din străinătate: „Legislaţiile sunt diferite, în funcţie de ţară.  De multe ori, legalizarea de semnătură este confundată cu autentificarea. Autorităţile din străinătate trebuie să autentifice documentele, ceea ce de foarte multe ori nu se cunoaşte. Atenţie deci, la autentificare şi la apostilare”.

Alternativa: rezervarea online
Şeful Serviciului Paşapoarte Braşov a precizat că în ultima perioadă s-au luat măsuri astfel încât oamenii să nu fie puşi în situaţia de a sta la coadă de la 4 sau 5 dimineaţa. De altfel, Stuparu consideră că aceste cozi sunt „nefondate”. „Încă se mai stă la coadă, dar nefondat. Oamenii s-au obişnuit vină de la 5 dimineaţa, deşi nu mai este nevoie să vină aşa devreme. Noi preluăm acelaşi număr de solicitări, iar sistemul online, căruia îi sunt atribuite două ghişee, funcţionează foarte bine. Am reuşit foarte tare prin anumite măsuri să reducem termenul de preluare a unei cereri, spre exemplu, pe ghişeele online se preia o cerere în 7 minute, ceea ce înseamnă 68 de dosare în 8 ore. Acest lucru încercăm să-l facem şi pe celelalte ghişee, care funcţionează pe bonuri”, a declarat şeful Serviciului Paşapoarte Braşov.
De altfel, pentru a se limita aglomeraţia din luna august, Stuparu a precizat că au fost luate mai multe măsuri, încă a recunoscut că „este imposibil să fie evitată total aglomeraţia, atâta timp cât cetăţenii din străinătate rezervă doar o lună pentru rezolvarea chestiunii paşapoartelor”.
Printre măsurile anunţate de reprezentanta Serviciului Paşapoarte Braşov a fost desfiinţarea punctului de lucru de la Făgăraş: „La Făgăraş, joia, se preluau în jur de 30 de cereri, iar vinerea aceste documente trebuiau prelucrate. Practic, pentru noi este mai eficient ca activitatea acestui punct de lucru să fie suspendată în luna august”. Aceeaşi părere are şi prefectul judeţului, Marian Rasaliu, care a precizat că cetăţenii din Ţara Făgăraşului preferau oricum să vină la Braşov pentru a-şi face paşapoartele.
Totodată, Stuparu a precizat că, în prezent, la SPCEEPS sunt 17 salariaţi, iar în scurt timp îşi vor începe activitatea încă trei, toţi absolvenţi ai Şcolii de Poliţie de la Câmpina, însă vor mai trece câteva luni până când aceştia vor fi eficienţi. Tot în ceea ce priveşte resursa umană, la Paşapoarte a fost detaşată o persoană de la Prefectură.

Planul celor de la „Paşapoarte” pentru combaterea traficului de bonuri de ordine
Pentru a putea depune cererea de obţinere a unui nou paşaport, cetăţenii au două alternative: să se programeze online sau să ridice un bon de ordine de la sediul instituţiei. Aparatul care emite bonurile de ordine a fost instalat de aproape doi ani, iar în scurt timp, au apărut şi „afaceriştii” care mergeau, ridicau tichetele, apoi le vindeau. Cristina Stuparu a anunţat ieri că a fost găsită şi soluţia pentru a evita astfel de situaţii: bonurile se eliberează nominal: „pe bonuri vor fi introduse numele şi prenumele celui pentru care se solicită paşaportul, iar dacă datele nu coincid, persoana nu este acceptată. În acest fel, avem şi noi sub control situaţia, iar în plus, avem şi o evaluare clară a cererilor. De asemenea, un bon nu poate fi utilizat pentru procesarea mai multor dosare. De exemplu, într-o familie se fac patru paşapoarte, este nevoie de patru bonuri de ordine”.
În ceea ce priveşte programările online, Stuparu a anunţat că după ce se înscriu în sistem pentru programare, oamenii au la dispoziţie două ore pentru a confirma solicitarea. În caz contrar, programarea este considerată nefinalizată, iar data şi ora redevine liberă.

Paşaportul temporar, gata în 14 zile
Totodată, conducerea Serviciului Paşapoarte Braşov, a reamintit că potrivit noilor prevederi legale, intrate în vigoare din 20 iulie, termenul maxim de eliberare a paşapoartelor temporare (valabile 1 an) este de 14 zile (ca şi în cazul paşapoartelor electronice valabile 10 ani), nu de 3 zile, cât era până acum. „Pe termen lung, consider că aceasta este o măsură bună.  Există şi o variantă în care paşaportul poate fi eliberat în trei zile, dar pentru motive obiective, cum sunt, cele familiale, de sănătate sau profesionale însă urgenţa va trebui justificată prin documente”, a precizat Stuparu.
O altă noutate este că în cazul familiilor divorţate, când unul dintre părinţi primeşte autoritatea asupra copilului, poate solicita emiterea paşaportului pentru minor, în baza unei ordonanţe preşedinţiale, care să fie executorie, condiţia fiind ca în document să se precizeze că părintele care are custodia poate solicita şi paşaport pentru copil. Până acum în legislaţie se prevedea că ordonanţa trebuie să fie definitivă.  


 

+0 -0

Comentarii

rammstein

2018-07-17 08:15:00


tot militieni ati ramas....de ce trebuie sa angajati " absolvenţi ai Şcolii de Poliţie de la Câmpina"!!!!...oare si-n germania pasapoartele le dau Bundespolizei!!!!!!!!!!!!..comunismul nu dispare din rahatul asta de tara....

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • Noi măriri

    Surse politice au precizat că marţi seara, la sediul PNL a avut loc o discuţie pe marginea bugetului pentru 2024. La întâlnire au participat preşedintele Nicolae Ciucă, ministrul Finanţelor[...]

    2023-12-07 citeste mai mult
  • Taxă pe iubire

    Partenerii străini ai britanicilor ar putea părăsi Regatul Unit la următoarea reînnoire a vizei - dacă venitul gospodăriei nu depăşeşte 38.700 de lire sterline, a anunţat Guvernul de[...]

    2023-12-07 citeste mai mult