Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 20:00

„Oscarurile” culturii braşovene n-au fost ferite nici ele de gafe

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 02 martie 2017

La ultima categorie, prezentatoarea n-a citit şi ultimul nominalizat, care a fost şi câştigătorul

„Oscarurile” culturii braşovene n-au fost ferite nici ele de gafe

Câştigătorii actului cultural în 2016 au fost premiaţi, marţi seara, în cadrul Galei ce a fost găzduită de Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania Braşov. Cea de-a treia ediţie a „Oscarurilor” culturii braşovene a avut şi ea gafele ei, pe modelul ceremoniei decernării Oscarurilor. Nu la acelaşi nivel, e drept. Gala a fost un prilej şi pentru ca actorii culturali să-şi exprime „off-urile” şi să facă propuneri pentru mai marii din administraţie: un dialog constant şi direct între autorităţi şi operatorii culturali, implicarea în valorificarea unui spaţiu pentru organizaţiile culturale independente, de exemplu, fostul cinematograf Astra, implicarea directă în derularea zilelor Braşovului prin implicarea actorilor culturali locali şi implicare la îmbunătăţirea ghidului de finanţare pentru proiectele din cultură (CL şi CJ).



Juriul „extern”, pe aceeaşi lungime de undă cu publicul
Şi în acest an, juriul care a avut ultimul cuvânt  în stabilirea câştigătorilor Premiilor anului 2016 în Cultură a fost format din personalităţi din afara Braşovului: Tiberiu Alexa, directorul Muzeul de Artă Baia Mare, Iulia Popovici, critic de teatru şi arte performative de la săptămânalul „Observator cultural”, şi Anna Maria Popa, directorul teatrului „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe. Votul specialiştilor a coincis, în mare măsură, cu opţiunile publicului, care au contat în proporţie de 50%, astfel că la şase dintre cele nouă categorii au fost desemnaţi aceiaşi câştigători. „Nefiind braşoveni, cei din juriu nu au participat la evenimentele propriu-zise. În schimb, publicul braşovean a participat la toate acestea şi faptul că judecata specialiştilor în management cultural sau artistic a coincis de multe ori cu cea a publicului, înseamnă că aceste evenimente au avut o mare calitate – aceea de a fi de un nivel artistic foarte bun, pe care publicul l-a apreciat”, a precizat conf.univ.dr. Adrian Lăcătuş, din cadrul Consorţiului Cultural Corona, organizator al evenimentului.



„Să dea Dumnezeu să puteţi dumneavoastră organiza evenimente, pe cât putem noi finanţa”
În acest an nu a mai fost un câştigător al mai multor categorii. Universitatea Transilvania a obţinut două premii, prin Centrul Muzical - premiul pentru Concertul anului, şi Centrul Multicultural, câştigător la categoria Organizaţia Culturală a Anului. Pe care pe modelul gafelor de la Oscarurile Academiei Americane de Film, prezentatoarea categoriei a uitat să-l anunţe. Şi care a apărut pe ecran înainte de a fi rostit.
Premiu a fost ridicat de Adrian Lăcătuş, director al Centrului Multicultural al Universităţii, care a precizat că „noi nu suntem chiar o organizaţie culturală, ci o parte a Universităţii, acea parte care se deschide către publicul larg”. Invitat să ia cuvântul pentru acest premiu a fost şi rectorul Universităţii Transilvania, prof.univ.dr.ing. Ioan Vasile Abrudan, care a subliniat că instituţia de învăţământ superior este „extrem de stabilă în ce priveşte finanţarea pe partea culturală”, sprijin care va fi acordat şi în viitor - „să dea Dumnezeu să puteţi dumneavoastră organiza diverse evenimente, pe cât putem noi finanţa”, a concluzionat rectorul Abrudan.
În 2016, braşovenii au apreciat şi activitatea depusă de Biserica Neagră în domeniul cultural, care a obţinut premiul la categoria Festivalul Anului, pentru Musica Coronensis. „Noi, care administrăm Biserica Neagră sec, cu sânge rece, pentru noi este întotdeauna un miracol, o surpriză fantastică, când vedem că în inima comunităţii noastre, la Biserica Neagră, inima oraşului, prinde viaţă un eveniment atât de frumos şi fantastic în care enoriaşii noştrii, membri ai comunităţii noastre, participă împreună cu alţii, cu alţi artişti şi pasionaţi şi creează ceva deosebit”, a spus Frank Ziegler şef Birou Biserica Neagră
Remarcaţi au fost şi cei de la Teatrul Arlechino, care au primit premiul pentru cel mai bun spectacol al anului, „Metamorphose”, premiera de anul trecut. „Este o mare onoare, o bucurie, este o confirmare şi o încununare a activităţii noastre ca echipă, pentru că de fapt este meritul întregii echipe care a stat în spatele acestui spectacol, dar nu numai, ci a tot ceea ce facem la Arlechino”, a declarat Mihaela Soloceanu, manager Teatrul pentru Copii Arlechino.



Premiant la Braşov, nejucat pe vreo scenă profesionistă din Braşov
La categoria Cartea Anului, câştigător a fost desemnat dramaturgul Mihai Ignat, cu volumul „Toţi privesc înainte. Patru comedii amare”. „Am o mică durere legată de o situaţie paradoxală. Am piese de teatru jucate în ţară şi peste hotare, dar la Braşov nu sunt jucat pe o scenă profesionistă, cu actori profesionişti. Am avut doar o piesă, care a fost pusă în scenă la Centrul Cultural Reduta, dar de o trupă de amatori”, a spus dramaturgul Mihai Ignat, care i-a felicitat pe cei nominalizaţi, dar şi pe câştigători.  



De la anul – premiul pentru întreaga activitate
Pentru că în acest an, nominalizările la categoria Personalitatea Culturală a Anului a avut puţine nominalizări, organizatorii au renunţat la ea. Categoria se va transforma, de la anul, în Premiul pentru întreaga activitate culturală, a precizat, marţi seara, Adrian Lăcătuş.
De asemenea, acesta a mai anunţat că sponsorul acestei ediţii pune la bătaie 1000 de euro pentru un proiect cultural.



„Eppur si muove”
„Eppur si muove. Cultura la Braşov se mişcă, totuşi. Chiar dacă unii şi-au dorit revoluţie şi avem o simplă evoluţie, ne bucurăm să constatăm că emoţia începe să-şi facă de cap în Braşov, asta înseamnă cultură, până la urmă. Cred că este un pilon important în dezvoltarea turismului, dar mai important în dezvoltarea comunităţii”, a încheiat Dragoş David, director Agenţia Metropolitană Braşov.
În acest an, câştigătorii au primit o diplomă înrămată, designul diplomei fiind semnat de George Roşu.

Premiile Anului 2016 în Cultură la Braşov
- Cartea anului - Mihai Ignat, Toţi privesc înainte. Patru comedii amare
- Concertul anului - It's a long way to Transylvania, Centrul Muzical al Universităţii Transilvania
- Debut - Kruhnen Musik Halle, Rockstadt
- Expoziţia anului - Arta braşoveană interbelică, Muzeul de Artă Braşov
- Proiectul muzical al anului - Braşov Jazz&Blues Festival, Asociaţia culturală FANZIN
- Proiectul cultural al anului - Istoria la persoana I, Muzeul „Casa Mureşenilor” Braşov
- Spectacolul teatral al anului - Metamorphose, Teatrul Arlechino Braşov
- Festivalul anului - Musica Coronensis, Biserică Evanghelică C.A. din Braşov
- Organizaţia culturală a anului - Centrul Multicultural al Universităţii Transilvania

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie