Curs BNR

1 EUR = 4.9484 RON

1 USD = 4.2646 RON

1 GBP = 5.8523 RON

1 XAU = 244.4451 RON

1 AED = 1.1610 RON

1 AUD = 3.1622 RON

1 BGN = 2.5301 RON

1 BRL = 0.7734 RON

1 CAD = 3.4531 RON

1 CHF = 4.6171 RON

1 CNY = 0.6630 RON

1 CZK = 0.1948 RON

1 DKK = 0.6651 RON

1 EGP = 0.2713 RON

1 HUF = 1.3760 RON

1 INR = 0.0568 RON

1 JPY = 3.7293 RON

1 KRW = 0.3603 RON

1 MDL = 0.2467 RON

1 MXN = 0.2074 RON

1 NOK = 0.5067 RON

1 NZD = 3.0064 RON

1 PLN = 1.0828 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0599 RON

1 SEK = 0.4938 RON

1 TRY = 0.4618 RON

1 UAH = 0.1588 RON

1 XDR = 6.0191 RON

1 ZAR = 0.2897 RON

Editia 7562 - 19 oct 06:07

Osemintele lui Mihai Viteazu au fost descoperite după câteva secole în care au fost date dispărute

Autor: Ionuţ DINCĂ

Publicat la 05 august 2016

Raportul de medicină legală şi măsurătorile antopometrice confirmă autenticitatea osemintelor care au fost descoperite la Mănăstirea Plăviceni din judeţul Teleorman, iar marţi va avea loc o slujbă de cinstire a memoriei marelui Voievod

Osemintele lui Mihai Viteazu au fost descoperite după câteva secole în care au fost date dispărute

Mihai Viteazu a fost decapitat pe 9 august 1601 în tabăra de la Câmpia Turzii, la comanda împăratului Rudolf al II-lea. Capul a fost luat de un credincios de-al său, conform unei însemnări a lui Radu Mihnea, domn al Ţării Româneşti. Trupul său a rămas timp de trei zile pe câmpul de bătălie, unde a fost batjocorit şi de oameni şi de câini, după care a fost îngropat. Ulterior, trupul a fost dus la Biserica Mitropolitană de la Alba Iulia, unde a rămas pentru o perioadă de timp. Se ştie că osemintele Voievodului au dispărut de acolo înainte de desfiinţarea Mitropoliei Ardealului şi transformarea lăcaşului în biserică catolică (1701).

Din 1701 nu se mai ştia nimic de osemintele voievodului
De atunci însă şi până în 2010, nu a mai existat nici un indiciu despre osemintele lui Mihai Viteazu. În 2010, călugării de la Mănăstirea Plăviceni au făcut o descoperire de excepţie, respectiv un schelet care se potrivea în ceea ce priveşte dimensiunile cu cel al marelui domnitor. Argumentele iniţiale care susţineau teoria potrivit căreia osemintele ar fi aparţinut lui Mihai Viteazul erau legate de faptul că Mănăstirea Plăviceni a fost ridicată de Doamna Stanca, că hramul este al Arhanghelui Mihail, dar şi faptul că din schelet lipsea capul, dar şi membrele superioare fără claviculă şi coaste, ceea ce corespundea modului cum a fost mutilat Voievodul în 1601, după cum a precizat părintele Teoctist Moldovanu, stareţul mănăstirii. Preotul a fost hotărât să facă un test ADN şi măsurători antopometrice ale oaselor descoperite folosind material ADN de la mama lui Mihai Viteazu, Teodora Cantacuzino, înmormântată la Mănăstirea Cozia.
Acum, supoziţia călugărilor de la acea vreme s-a adeverit, după ce a fost definitivat raportul medico-legal care atestă faptul că osemintele corespund ca mărime celor ale domnitorului, iar din cadavru lipseşte capul (care se află acum la Mănăstirea Dealul), dar şi celelalte elemente lipsă ale corpului. Marţi, pe 9 august, la Mănăstirea Plăviceni din judeţul Teleorman, va avea loc o slujbă la osemintele Voievodului, la care sunt aşteptaţi mii de pelerini.

Cine doreşte să ne dispară istoria?!
Odiseea acestor oseminte este una bogată şi complexă. Din relatările din presa vremii şi din informaţiile de la cel mai înalt nivel al unor membrii aparţinând celui mai elitist birou al contrainformaţiilor militare, celebrul Birou 2 al Statului Major al Armatei Române, reiese că reprezentanţi ai serviciilor militare secrete au primit de-a lungul timpurilor diverse misiuni speciale privind protecţia acestor artefacte nepreţuite pentru istoriografia României şi a naţiunii Române. Un film documentar care circulă pe internet povesteşte odiseea parcursă de capul Voievodului în Primul şi cel de-al Doilea Război Mondial. Neştiute sunt şi traseele din zilele noastre, protejate se pare de un grup de înalţi şi „păzitori” ai acestor artefacte. De-a lungul timpului, de altfel, multe dintre simbolurile noastre naţionale au încercat să fie distruse, începând de la cetăţile dacice, citadelele romane sau chiar şi biserici şi mănăstiri. Nu este de mirare miza ca şi aceste oseminte să dispară şi să nu mai fie găsite. Unii doresc să nu mai avem istorie, care să aducă aminte de cei cinci conducători care au contribuit de-a lungul existenţei noastre de peste 2000 de ani în aceste teritorii la unirea României, Burebista, Decebal, Mihai Viteazu, A.I. Cuza şi Regele Ferdinand. Este oare o întâmplare că au apărut aceste oseminte ale marelui Voievod sau asistăm la o recreare a istoriei pe bază de dovezi concludente, având în vedere apropierea centenarului în 2018.

Asasinarea Voievodului, în cronicile vremii
Dintre contemporanii Voievodului care au relatat din surse directe sau indirecte despre asasinarea lui Mihai Viteazu, pot fi menţionaţi: Istvan Szamoskozy, cornicar transilvănean contemporan cu evenimentele, George Brancovici, Pettho Gergely – cronicar maghiar, Hieronymus Ortelius – istoric flamand, Jaques Augustin de Thou – istoric francez sau Richard Knolles – istoric englez. „Tăiat-au nemţii bucăţi mari de piele din trupul voivodului despuindu-i spatele şi coastele, umerii şi le-au oprit ca amintire. În cele din urmă, aşa scârbos cum era, l-au înmormântat nişte sârbi într-o groapă mică ca nu-l mănânce câinii”, scrisa cronicarul transilvănean Istvan Szamoskozy (1570 -1612).

Biserica Ortodoxă Română - un gest simbolic pentru centenar
Anul 2018 este un an important pentru istoria poporului nostru, având în vedere că se vor împlini 100 de ani de la reunificarea vechilor provincii ale Daciei în România şi formarea naţiunii române. Un gest deosebit din partea Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel, a preşedintelui Comisiei de Canonizare, prof. univ. dr. Laurenţiu Streza, Mitropolitul Ardealului, precum şi a Sfântului Sinod ar fi să aprobe canonizarea marelui Voievod întregitor de neam şi ţară.

+9 -3

Comentarii

MosNae

2017-04-11 22:00:44


Serban-osemintele pot fi testate prin ADN, deoarece mama lui Mihai Viteazul, a fost inmormantata la manastirea Cozia si mormantul este cunoscut. Deci autentificarea este nu numai posibila ci si obligatorie. Lui Gheri-Datele sunt inexacte in acest articol. Mihai Viteazul se afla in cortul sau impreuna cu inca doua persoane importante. Unul era un Rakoczi, care a si fost ranit la gat in lupta ce s-a dat, bunicul viitorului voievod al Transilvaniei, era de origine slovaca. Un alt personaj, nu-l retin, facea parte proibabil din complot. Mihai Viteazul a fost aparat de doi osteni unguri, care faceau parte din garda sa si care au cazut la datorie. Garda valona a generalului Basta, era compusa din niste bestii cu chip de om. Batjocorirea oribila a trupului lui Mihai Viteazul si jupuirea lui de piele pentru a o lua ca amintire, da dovada de o cruzime iesita din comun, cruzime fara seaman la acesti occidentali, gata acum sa ia pielea si de pe trupul Romaniei. Romani, faptele romanilor ce au urmat dupa moartea Viteazului, nu prea ne aduc fala. Manastirea Dealu, unde se afla capul Marelui Voievod, este aproape de ase ruina, in timp ce toate ruinile sasilor si ungurilor din Transilvania au fost reabilitate cu bani de la bugetul ministerului culturii pe timpul cand aveam ministri unguri. Daca au gasit prosti de muls nu ai ce le zice. Dar cazul ruinelor manastirii Alunisul din Teleorman, este strigator la cer, mai ales ca unul dintre cei ce au pus umarul la ruinarea acestui locas care adapostste restul din ce a mai ramas din osemintele Marelui Mihai Viteazul, se pare ca ar fi chiar baronul de Teleorman. Lacomie de bani? Incultura? Sau, nu este roman? Sau toate la un loc? Biserica Ortodoxa Romana, sa pastreze hramul bisericii "Arhanghelul Mihail", asa cum a dorit Doamna Stanca, nevasta Marelui Voievod. Nu "Mihail si Gavrila" cum este in canoanele bisericesti, ci asa cum zice istoria, caci istoria este mai presus de toate. Biserica sa faca istorie, dar sa nu fie impotriva istoriei. Nu se intampla nimic daca arhanghelul pacii va lipsi de langa arhanghelul razboiului pentru dreptate si adevar, in cazul singular al acestei biserici monahale de importanta deosebita pentru istoria romanilor si pentru sufletul strabunilor nostri, ca si pentru sufletul nostru al tuturor romanilor de acum si din viitor, a caror putere in fapta si gandire se afla in acesta sfanta lupta pentru unitate nationala a tuturor romanilor. Tinerii Romani, sa lupte pe toate caile pentru a pastra istoria si cultura romanilor, sa reinstaureze Cultul Eroilor la nivelul de dinainte de negura comunista, sau si mai si ca inainte. Asa sa va ajute Dumnezeu!

Vasile

2016-10-26 13:15:55


Pentru o cit mai corecta precizare legat de "Valonii" de care pomeniti: “De aceea Basta, chibzuind asupra propunerii, chemat-a doi sau trei dintre căpitanii valoni şi le-a mărturisit gândul: -Dacă voim, zise, să trăim, cei care suntem credincioşi împăratului, trebuie să ucidem pe român căci el şi-a pus în gând să ne piardă şi să ia ţara pentru sine. Căpitanii au zis că sunt gata să facă ce li se porunceşte; răspunderea să fie a înălţimii tale şi atât pe noi, cât şi pe tine însuţi să ne aperi înaintea împăratului. Sfatul cu căpitanii fu sâmbăta, pentru ziua următoare, duminica, le-a poruncit ca atunci când vor vedea cornetul, care e un steag mic pe care-l poartă totdeauna înaintea lui Basta, când îl vor vedea că-l ridică, fără sunete de tobă şi trompete, să încalece îndată toţi valonii şi nemţii, ca şi când ar vrea să năvălească asupra duşmanului. După ce Basta şi-a orânduit oastea în mare linişte, trimis-a trei sute de valoni şi nemţi asupra cortului lui Mihai Vodă; cu mare iuţeală au şi înconjurat cortul. Unul din căpitani cu numele Bori (Jacques Beauri) dacă a intrat în cort împreună cu încă câţiva, a pus mâna pe Mihai zicând: eşti prins. Mihai i-a zis: ”Ba” şi cu aceasta puse mâna pe sabie s-o scoată. Un valon, ţintind cu puşca a slobozit-o şi l-a lovit în mâna stângă cu care a căutat să scoată sabia căci Mihai Vodă era stângaci. Alt valon i-a străpuns îndată pieptul cu sabia, al treilea valon l-a împuşcat în spate şi astfel prăbuşindu-se, i-au tăiat capul cu propria lui sabie. Şi jefuindu-l şi împărţindu-i toată prada ce o avea în cort şi vitele de afară, i-au târât trupul din cort şi a zăcut trei zile, gol, la marginea drumului. Capul, cu barbă cu tot, l-au pus pe hoitul unui cal, care cal murise tot atunci, şi astfel a stat capul acolo mult timp…”

dani

2016-10-24 06:55:14


nu pot sa uit cateva franturi facand corelatii comparatii "celui ce ne-a unit i s-a taiat capul si trupul i-a fost batjocorit de oameni si caini"......asta sa fie soarta tuturor liderilor mondiali???? cam toti au avut astfel de soarta de la decebal incoace........doamne in ce fel de lume traim?

zaharie

2016-10-23 16:14:36


as dori sa vad cand bor-ul il va canoniza pentru romani pe primul care a incercat sa-i uneasca pe romani?!?!?.....pe Mihai cel Mare????....

Serban

2016-08-05 21:12:53


iara o inventie ca cineva sa faca bani sau de a prosti poporul. Parca vad ca in scurt timp osemintele pe care nu ai cum sa sti ale cui sint vor fi expuse pe peste tot.Si va veni multa lume sa le vada mai ales ca probabil se va face si o reclama ca si in SUA. Credeti ca la ora actuala avem nevoie de asa ceva?

Gheri

2016-08-05 15:13:11


Arestarea si uciderea lui Mihai Viteazul: "Unul din căpitani cu numele Bori (Jacques Beauri) dacă a intrat în cort împreună cu încă câţiva, a pus mâna pe Mihai zicând: eşti prins. Mihai i-a zis: ”Ba” şi cu aceasta puse mâna pe sabie s-o scoată. Un valon, ţintind cu puşca a slobozit-o şi l-a lovit în mâna stângă cu care a căutat să scoată sabia căci Mihai Vodă era stângaci. Alt valon i-a străpuns îndată pieptul cu sabia, al treilea valon l-a împuşcat în spate şi astfel prăbuşindu-se, i-au tăiat capul." -Deci nu "nemtii",ca pe acea vreme nu se cunostea aceasta denumire,mai degraba saxoni.... Valonii au fost cei care l-au ucis,scris de cronicari,negru pe alb.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional