Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 02:51

Patriarhul Daniel şi Casa Regală, în inima moţilor din Apuseni

Autor:

Publicat la 31 mai 2019

Mii de participanţi alături de Jandarmeria Română Gest de nobleţe, onoare din partea ASR Principele Radu, în faţa statuii lui Avram Iancu din Câmpeni 419 ani de la prima reunificare a vechilor provincii ale Daciei de către Mihai Viteazul

Patriarhul Daniel şi Casa Regală, în inima moţilor din Apuseni

În cadrul Centenarului Jandarmeriei Române şi de administraţie românească în Transilvania, o serie întreagă de evenimente culturale, parade militare şi slujbe religioase, au marcat ca un corolar deschiderea marilor evenimente care au loc în această săptămână în România şi în Ardeal.
La intrarea în Abrud, în data de 27 mai, în cinstea deschiderii acestor evenimente, dar şi pentru sărbătorirea a 419 ani de la prima reunificare a vechilor provincii ale Daciei făcută Mihai Viteazul, voievod al Ţărilor Româneşti în ceea ce astăzi se numeşte România, a avut loc un ceremonial impresionant de primire, la care au participat absolut toţi primarii şi preoţii din Apuseni, indiferent de culoarea politică. Evenimentele au fost transmise în direct de agenţiile de ştiri, canalele de televiziune, iar postul Trinitas al Bisericii Ortodoxe Române a transmis în direct întregul ceremonial, creând şi un record de audienţă şi de vizibilitate pentru Biserica Ortodoxă Română, dar şi pentru manifestările care s-au făcut în parteneriat cu aceasta.

Fenomen inexplicabil la Abrud
Aceste evenimente au avut girul ierarhilor locului, ÎPS Irineu, Arhiepiscop de Alba Iulia, şi ÎPS Laurenţiu, Mitropolit al Ardealului. Manifestările au continuat în Aula Magna a şcolii din localitate, cu o importantă sesiune de comunicări ştiinţifice, unde au participat peste 200 de specialişti, profesori universitari, cercetători, ofiţeri, dar şi primarii din Apuseni, unde au fost dezvăluite o serie de lucruri inedite în ceea ce priveşte istoriografia locului, dar mai ales adevărurile despre tezaurele care se găsesc la Roşia Montană. Seara a continuat în Biserica din centrul oraşului Abrud cu un concert extraordinar transmis în direct de către Trinitas, cu o audienţă importantă după în care de la candela de deasupra icoanei Maicii Domnului, din sanctuarul celor 70 de soldaţi români, ucişi de maghiari acum 170 de ani, au început să se aprindă focuri înalte de 5 metri, care se vedeau până departe în zare, iar în toate văile din Apuseni au început să se audă bătând clopotele bisericilor ortodoxe. Fenomen inexplicabil, dar parcă la unison, mulţi dintre cei prezenţi au început să plângă.


 
Marţi, 28 mai, piaţa publică din Câmpeni
Încă din dimineaţa zilei de 28 mai, oraşul Câmpeni a fost brăzdat de fulgere şi ploaie. A plouat amarnic de parcă îşi revărsau moţii din trecut lacrimile peste întreg Ardealul şi peste Apuseni şi totuşi, oamenii, cu umbrele sau pelerine, cu toţi elevii liceelor şi şcolilor au venit în piaţa publică. La ora 10.00, în faţa efectivelor Jandarmeriei Române, prezente la manifestări şi venite din toate colţurile Transilvaniei, dar şi de la Direcţia Generală a Jandarmeriei Municipiului Bucureşti, în funcţie cu inspectorul general adjunct Sebastian Cucoş, alături de ceilalţi inspectori şefi ai Jandarmeriei Române, au primit în piaţa oraşului icoana Maicii Domnului cu Magii, protectoarea oraşului Braşov, împreună cu osemintele lui Mihai Viteazul, sabia lui Ştefan cel Mare, dar şi icoana Sfântului Andrei, protectorul României. „Aducerea acestor oseminte, cu o valoarea incalculabilă pentru poporul român, care sunt depuse în tezaurul Schitului Sfântul Efrem cel din Nou din comuna Cristian, de lângă Braşov - viitoare mănăstire şi singura din Ţara Bârsei aflată în construcţie pe locul unde la 1600 a fost tabără de luptă a Domnitorului şi Întregitorului de ţară, Mihai Viteazul -, nu face altceva decât ca această viitoare mănăstire să intre în circuitul structurii de rezistenţă a ceea ce se chemă spiritul, datinile şi tradiţiile neamului nostru românesc. Faptul că ele au fost aşteptate şi dorite de zeci de mii de oameni, denotă că ele sunt vii şi sunt trăitoare în inima şi în spiritul românilor, de altfel reflectate prin vizitele pe care aceştia le fac la această micuţă lavră ortodoxă din inima Ţării Bârsei, din localitatea Cristian, de lângă municipiul Braşov. Ele se regăsesc alături de alte oseminte sfinte dragi Naţiunii Române, în pază şi priveghere continuă sub lumina candelei icoanei Maicii Domnului, care veghează neîncetat pe cetăţenii municipiului Braşov, ca protectoare a acestora”, a spus stareţul Schitului, Protosinghel CLEMENT.
„Prezenţa continuă de peste 100 de ani, de normalitate şi administraţie românească în Transilvania, constituie garanţia păstrării Statului Naţional Unitar Român, dar, totodată, şi a ducerii pe mai departe a legendelor şi tradiţiilor noastre bimilenare şi a trăirii poporului nostru în acest areal. Am fost onorat ca alături de mine şi de colegul de la Alba-Iulia, au venit din teritorii inspectorii şefi din alte judeţe, dar şi colegii de la Bucureşti cu o delegaţie condusă de inspectorul general adjunct Sebastian Cucoş. Mulţumim populaţiei din Apuseni, mulţumim moţilor, care la trecerea efectivelor Jandarmeriei din cele trei judeţe, Braşov, Alba, Cluj, dar şi a jandarmeriei călare din cadrul Direcţiei Generale a Jandarmeriei municipiului Bucureşti, le-au oferit acestora flori. Cu atât mai vie este în sufletul nostru «treceţi batalioane române Carpaţii». Glorie eternă jandarmilor români, Armatei Române şi tuturor acelora morţi de-a lungul timpului, care şi-au dat viaţa pentru această iubire şi singură credinţă numită România. În cor, alături de comandaţii noştri închei acest interviu prin simplul: «Servim Patria»”, a adăugat col. Cristian Elly Paliştan, inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Braşov.

La primire, lumea a început să ovaţioneze, dar nimeni nu ştia de ce. S-a creat şi o confuzie de ritual, în sensul că oamenii au crezut că a venit coloana oficială, dar a fost vorba de fapt de o coloană spirituală a sufletului nostru şi, inexplicabil, deasupra Apusenilor a apărut soarele. Ceremonialul a început la ora 10.45 cu intonarea Imnului de Stat, primirea oficialităţilor în faţa statuii lui Avram Iancu din Câmpeni, discursul autorităţilor locale, după care a urmat o prezentare făcut de către prof. dr. Liviu Pandele, comandorul general al Ordinului Militar Sfânta Maria, referitor la simbolurile existente în piaţă, moment în care, la un moment dat, atât oficialităţile, cât şi ceilalţi ofiţeri din suita de portecţie a ASR Principele Radu au rămas înmărmuriţi. Alteţa Sa Regală a trecut lanţul de demarcaţie din faţa statuiii lui Avram Iancu şi a îngenunchiat în faţa osemintelor marelui Domnitor Român, sărutându-le. Gestul făcut de Alta Sa a încălzit inima moţilor, dar în drum spre podul inaugurat acum 100 de ani de Regele Ferdinand şi Regina Maria, şi i-a făcut pe moţi să îl aplaude şi ovaţioneze pe Principe minute în şir.
 
Manifestările au continuat apoi în comuna Avram Iancu, în casa memorială a acestui, iar în grădina acesteia s-au plantat simbolic trei cireşi de către Alteţa Sa Regală.
 
„Evenimentele din Apuseni, ca un preambul în aşteptarea venirii Papei Francisc în Ardeal şi în România, au demonstrat că românii se pregătesc spiritual şi sufleteşte, aprinzând focurile recunoştinţei neamului nostru, ca să primim cu căldură musafirii la noi acasă. În piaţa mare din Abrud, s-a împlinit şi s-a întâmplat un gest deosebit al unui membru al Casei Regală Română, care este înrudită cu marile case regale ale Europei, şi anume acela de plecăciune în faţa lui Avram Iancu, în faţa simbolului lui Ştefan cel Mare, în faţa osemintelor Domnitorului întregitor de ţară, Mihai Viteazul, şi ca să îl citez pe ASR Principele Radu, Casa Regală Română a creat în Apuseni un pod imaterial care astăzi uneşte trecutul şi proiectează viitorul Independenţei noastre ca naţiune, aşa cum este prevăzută în Constituţie la Articolul 1, «Stat naţional unitar şi indivizibil». În încheiere, aş vrea să aduc mulţumirile mele speciale Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române, întregului Cler şi Ierarhilor acestuia, pentru că aceste evenimente au fost posibile datorită lor, dar, totodată, şi respectul meu pentru această lovitură de imagine pe care România o dă în plan mediatic mondial, dar de care nimeni nu vorbeşte, prin care toată planeta este cu ochii pe România, pe Transilvania şi pe vizita înalţilor musafiri şi demnitari străini. Lumea creştină, aşa cum a făcut-o de multe mii de ani, se reîntâlneşte din nou în Carpaţi, în Ardeal”, a precizat prof. dr. Liviu Pandele, comandorul general al Ordinului Militar Sfânta Maria.

+0 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie