Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 12:50

Patrimoniul regal de la Muzeul Naţional Bran, în prag de „evacuare”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 06 februarie 2017

Din cauza unor ciuperci, descoperite în Casa Vămii, Compania de Administrare a Domeniului Bran a solicitat relocarea obiectelor de patrimoniu

Patrimoniul regal de la Muzeul Naţional Bran, în prag de „evacuare”

După ce, în anul 2009, patrimoniul Casei Regale a fost mutat din Castelul Bran în Vama Medievală, ca urmare a retrocedării fortificaţiei, obiectele de patrimoniu ar putea fi transferate în altă parte.  Anunţul a fost făcut vineri, de managerul Muzeului de Etnografie Braşov, Ligia Fulga, care face parte şi din Comisia Naţională a Muzeelor şi Colecţiilor din România Ministerul Culturii. „Conducerea societăţii care administrează Castelul Bran a transmis la Ministerul Culturii o adresă prin care  solicită relocarea obiectelor de patrimoniu din Vama Medievală (care, la fel, a fost retrocedată Casei Regale a României şi unde este sediul Muzeului Naţional Bran – n.r.), motivul fiind că imobilul este infestat cu ciuperci. Ce se va întâmpla cu Muzeul Naţional Bran? ”, a declarat Ligia Fulga. Aceasta a precizat că adresa în cauză a fost transmisă în condiţiile în care contractul de închiriere a Vămii din Bran, încheiat între Ministerul Culturii şi proprietarii Castelului expiră în luna august a acestui an, după ce la începutul anului trecut a fost prelungit cu 12 luni. Practic, a precizat ea, muzeul de la Bran mai poate funcţiona până în luna august a acestui an.
„O echipă de specialişti a comisiei naţionale, din care vor face parte biologi şi experţi în conservare va merge la Bran, pentru a verifica în teren situaţia reclamată de societatea comercială care deţine imobilul”, a mai spus Fulga.

Unde vor ajunge piesele de patrimoniu ?
Ligia Fulga a precizat că va urma să discute această problema cu preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, pentru a discuta această problemă. „Patrimoniul Casei Regale de la Bran aparţine Judeţului Braşov, şi aici trebuie să rămână, având în vedere că piesele au fost cumpărate în anii 1950, pentru a amenaja un muzeu în Castelul Bran”, a declarat managerul Muzeului de Etnografie.
Practic, vor trebui reluate toate demersurile începute în prima parte a anului trecut, când s-a pus problema desfiinţării muzeului de la Bran. Atunci, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Braşov Adrian Gabor, managerii mai multor muzee braşovene, printre care cel al Muzeului de Etnografie şi cel al Muzeului Judeţean de Istorie, dar şi reprezentanţi ai societăţii comerciale care administrează Castelul Bran au mers la Ministerul Culturii pentru vedea ce este de făcut pentru salvarea muzeului din Bran. Atunci, una dintre propuneri era ca, în situaţia în care legislaţia permite acest lucru, patrimoniul să fie mutat, înapoi, în Castelul Bran, condiţia fiind ca societatea comercială să angajeze personal de specialitate şi să facă investiţiile necesare conservării obiectelor. Conducerea societăţii nu acceptat aceste condiţii, iar, în ultimul moment, a fost semnată prelungirea contractului de închiriere pentru Vama Medievală.
De altfel, Adrian Gabor, a precizat că „vom avea o nouă discuţie cu managerul Muzeului de Etnografie, apoi, va trebui să mergem a Ministerul Culturii, pentru a vedea care este situaţia, având în vedere că acum ministerul are o nouă conducere”.

Pericolul este mult mai mare, susţin reprezentanţii Domeniului Bran  
Reprezentanţii Companiei de Administrare a Domeniului Bran susţin că în 16 noiembrie, directorul  interimar al Muzeului Naţional Bran, Nicoleta Petcu, a semnalat conducerii societăţii comerciale faptul că infiltraţiile cauzate de ploile abundente au dus la degradări semnificative ale clădirii în care îşi desfăşoară activitatea Secţia Vama Medievală şi au favorizat apariţia unor ciuperci. „Ca urmare, administraţia companiei a luat decizia de a contacta imediat o echipă de experţi care s-a deplasat în cel mai scurt timp la faţa locului. Raportul expertizei biologice evidenţiază existenţa ciupercii Merulius Lacrymans în camera denumită Sufragerie din Corpul B parter al Vămii Medievale, cameră destinată vizitării. De asemenea, expertiza a evidenţiat şi existenţa ciupercii Gloeophylum Abietinum”,  susţine Bogdana Balmuş, PR managerul societăţii comerciale.
Ea a precizat că aceste ciuperci s-ar putea extinde în toate cele cinci corpuri de clădire ale Vămii Medievale, dar ar putea ajunge şi în castel şi în celelalte trei clădiri din Parcul Regal, toate fiind monumente istorice clasa A (de importanţă naţională), aflate în imediata vecinătate. „Acelaşi pericol al infestării planează atât asupra monumentelor de arhitectură populară ale Secţiei Etnografice a Muzeului Naţional Bran, cât şi asupra construcţiilor din lemn ale comunităţii locale”, a mai spus reprezentanta companiei. Aceasta a mai spus că a fost solicitat şi un raport de evaluare tehnică, document care prezintă, detaliat, pe fiecare corp de clădire care formează ansamblul arhitectural Vama Medievală, starea de fapt a acestora: „S-a constatat că acestea se află în stare avansată de degradare determinată, în principal, de infiltraţiile provenite din precipitaţii”.
De altfel, având în vedere această situaţie, reprezentantul companiei a precizat că „în calitate de proprietar şi administrator al spaţiului denumit Secţia Vama Medievală, considerăm că trebuie să luăm toate măsurile ce se impun pentru remedierea situaţiei grave în care se află acest spaţiu. Astfel, s-a solicitat directorului Muzeului Naţional Bran mutarea tuturor pieselor de muzeu, patrimoniu cultural mobil, care aparţin Secţiei Vama Medievală. Acest lucru este necesar pentru a se putea desfăşura atât lucrările de eradicare a ciupercilor Merulius Lacrymans şi Gloeophylum Abietinum, cât şi pe cele privind conservarea şi consolidarea monumentului istoric Vama Medievală. Acestea ar trebui să aibă loc în regim de urgenţă, pentru a diminua starea de pericol şi procesul de degradare a clădirilor. În acest moment, aşteptăm ca directorul Muzeului Naţional Bran să ne precizeze data la care putem demara lucrările menţionate mai sus”. Totodată, Bogdana Balmuş susţine că pentru lucrările de eradicare a ciupercii, a fost obţinut avizul Direcţia Judeţeană de Cultură Braşov, în baza căruia a fost eliberat şi certificatul de urbanism de către Primăria Bran. „În data de 30 ianuarie 2017, experţii s-au întâlnit pentru a stabili etapele de desfăşurare a lucrărilor. În plus, se va proceda la demararea procedurilor pentru realizarea proiectului privind restaurarea întregului ansamblu de clădiri ale Vămii Medievale”, a precizat PR managerul Companiei de Administrare a Castelului Bran. Ea a afirmat că nu a fost estimată durata lucrărilor şi a reamintit că în data de 1 august expiră contractul de închiriere încheiat cu Ministerul Culturii.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie