Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 04:57

Pe cont propriu pentru colectarea apelor pluviale de pe aeroport

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 30 august 2017

Pentru a nu mai depinde de Administraţia Bazinală Olt, care trebuia să devieze pârâul Besălcin, Consiliul Judeţean Braşov va realiza un colector în incinta aeroportului, care se va deversa în Bârsa

Pe cont propriu pentru colectarea apelor pluviale de pe aeroport

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Braşov, Adrian Veştea (foto sus), prefectul judeţului, Marian Rasaliu, dar şi reprezentanţii Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Braşov, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor (SGA) Braşov şi cei ai firmei care realizează proiectul tehnic pentru suprafeţele de mişcare şi sistemul de captare a apelor pluviale, respectiv Search Corporation, au avut, ieri, o discuţie pe tema proiectului Aeroportului Internaţional de la Ghimbav. „Am lămurit tot ceea ce înseamnă partea de solicitare a avizelor de la  APM, SGA sau reţelişti. Nu se poate lucra la proiectul tehnic pentru realizarea suprafeţelor de mişcare şi a sistemului de canalizare fără obţinerea acestor avize. De exemplu, cei de la Agenţia pentru Protecţia Mediului spun că este nevoie de amenajarea unor separatoare pentru grăsimi, se modifică întreg proiectul. Proiectul tehnic se face pe baza avizelor. După cum bine se ştie, perioada de obţinere a acestor documente este de 30 de zile, după care consultantul poate să finalizeze proiectul tehnic, apoi acesta trebuie depus la Autoritatea Aeronautică Română în vederea obţinerii avizului final. Am discutat cu proiectantul (Search Corporation – n.r.), care a precizat că documentaţia tehnică ne va fi predată la sfârşitul lunii septembrie sau la începutul lunii octombrie, apoi o putem depune la Autoritatea Aeronautică. Acest termen este estimat având în vedere şi faptul că au apărut noutăţi în ceea ce priveşte proiectarea, respectiv, realizarea unui canal colector în incinta aeroportului”, a declarat Veştea.

Pasul următor: lansarea licitaţiei de lucrări
După obţinerea avizului de la Autoritatea Aeronautică, preşedintele CJ a afirmat că va fi postat pe Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP) anunţul licitaţiei de lucrări pentru realizarea suprafeţelor de mişcare şi a reţelei de captare a apelor pluviale.
„Mi-aş fi dorit ca proiectul tehnic să poată fi gata într-o lună, ca să-l încărcăm pe SEAP şi să începem procedurile de achiziţie pentru lucrări, dar aşa ceva nu este cu putinţă, deoarece trebuie să urmăm etapele obligatorii prevăzute de legislaţia în vigoare. Mi-aş fi dorit să le putem face pe toate mult mai repede, deoarece există o aşteptare şi o dorinţă foarte mare în ceea ce priveşte realizarea aeroportului, însă trebuie să tratăm cu responsabilitate parcurgerea tuturor etapelor de lucru”, a mai spus preşedintele CJ Braşov.
La rândul său, prefectul judeţului, Marian Rasaliu (foto), a  amintit că Aeroportul Braşov este cel mai important proiect al judeţului şi a afirmat că „în ceea ce priveşte avizarea, toate instituţiile funcţionează «pe repede înainte»”.



„Am considerat de cuviinţă ca ABA Olt să-şi vadă mai departe de contract”
După ce mulţi ani, pentru captarea apelor pluviale de pe amplasamentul aeroportului a fost luată în considerare folosirea canalului Besălcin (care trebuia deviat şi regularizat de Administraţia Bazinală Olt), dar proiectul nu a fost demarat, administraţia judeţeană a găsit o soluţie prin care să rezolve prin forţe proprii această problemă. Astfel, în timpul întâlnirii de ieri, s-a convenit asupra soluţiei de deversare în Bârsa a apelor pluviale preluate de pe suprafeţele betonate, cu condiţia ca Search Corporation să proiecteze, suplimentar faţă de prevederile contractului actual, canalul colector aferent. Din acest motiv, contractul dintre CJ Braşov şi Search Corporation va fi adiţionat în sensul prelungirii termenului de execuţie, astfel încât proiectul tehnic final să poată fi avizat de instituţiile cu competenţe în domeniu. De altfel, această soluţie a fost prezentată şi Ministerului Apelor şi Pădurilor, în 24 august.
Potrivit preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, problema captării apelor pluviale a fost readusă în discuţie în 15 iunie, când proiectantul a solicitat sistarea derulării contractului, până la primirea clarificărilor privind corelarea proiectului cu studiul de fezabilitate realizat de SC Iptana SA. În acest sens, pe 27 iunie a avut loc o şedinţă de lucru cu factorii de decizie implicaţi, respectiv Consiliul Judeţean Braşov, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Olt Râmnicu-Vâlcea, Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Braşov, SC Iptana SA (care a realizat studiul de fezabilitate), Search Corporation (proiectantul) şi SC Compania Apa SA, având în vedere că era nevoie de clarificarea aspectelor privind canalizarea şi preluarea apelor pluviale de pe pistă şi restul suprafeţelor de mişcare şi deversarea lor în Bârsa. Soluţia iniţială, pentru care s-a şi derulat o procedură de achiziţie, fusese aceea prin care ABA Olt să realizeze devierea şi îndiguirea pârâului Besălcin, Consiliul Judeţean angajându-se, în 2011, să pună la dispoziţie terenurile necesare. Respectivele suprafeţe nu au fost şi nu sunt, însă, în proprietatea publică a judeţului, ci sunt private, astfel că de exproprierea acestora trebuie să se ocupe ABA Olt, în calitate de contractant al lucrării. „În urma întâlnirii avute joia trecută, la Ministerul Apelor şi Pădurilor, am considerat de cuviinţă ca ABA Olt să-şi vadă mai departe de contract, să înceapă exproprierea pe pârâul Besălcin, iar noi să continuăm lucrările în incinta pe care o avem în proprietate şi care este în tema de proiectare. ABA Olt va trece la exproprieri şi la devierea pârâului Besălcin, precum şi îndiguirea Bârsei”, a spus preşedintele CJ Braşov.

Ce demersuri s-au făcut până acum
Contractul pentru realizarea proiectului tehnic pentru Calea de rulare Alfa, platforma de îmbarcare-debarcare şi extinderea reţelelor de canalizare şi drenaj aferente pistei de decolare-aterizare a fost semnat de Consiliul Judeţean şi SC Search Corporation SRL, în  29 mai 2017, acesta cuprinzând termene pentru realizarea celor patru etape de proiectare, respectiv 15 zile calendaristice de la primirea ordinului de începere pentru documentaţia în vederea obţinerii certificatului de urbanism; 15 zile calendaristice de la primirea ordinului de începere, pentru documentaţia necesară obţinerii avizelor şi acordurilor; 30 de zile calendaristice de la primirea ordinului de începere, pentru proiect tehnic, caiet de sarcini şi detalii de execuţie; 15 zile calendaristice de la primirea ordinului de începere, pentru documentaţia tehnică necesară obţinerii autorizaţiei de construire (DTAC).
În 15 iunie 2017, proiectantul a solicitat sistarea derulării contractului, iar în 27 iunie s-a desfăşurat şedinţa privind clarificarea aspectelor privind canalizarea şi preluarea apelor pluviale de pe pistă şi restul suprafeţelor de mişcare şi deversarea lor în Bârsa.
În data de 4 iulie, Search Corporation a primit toate lămuririle cerute la Iptana (firma care a realizat studiul de fezabilitate al Aeroportului) şi în aceeaşi zi s-a emis ordinul de reluare a elaborării documentaţiei privind emiterea certificatului de urbanism.
Patru zile mai târziu, în 10 iulie, proiectantul a predat la CJ Braşov toate documentaţiile necesare, iar două zile mai târziu, CJ a depus la Primăria Ghimbav cererea pentru emiterea certificatului de urbanism. „Având în vedere că acest document ne spune ce avize ulterioare trebuie obţinute de administraţia judeţeană de la instituţiile deconcentrate cu atribuţii în domeniu, nu a fost posibilă depunerea documentaţiilor pentru obţinerea acestor avize înainte de primirea certificatului de urbanism”, a explicat Adrian Veştea.  
Pe 1 august, Consiliul Judeţean Braşov a emis ordinul de începere privind  elaborarea documentaţiilor pentru obţinere de avize şi acorduri (etapa a doua a contractului de proiectare), iar pe 3 august, de comun acord cu proiectantul, CJ Braşov a emis ordinul de începere privind elaborarea documentaţiei pentru proiectul tehnic, caiete de sarcini şi detalii de execuţie (etapa a treia a contractului executat de Search Corporation).
În 4 august, Primăria Ghimbav a eliberat certificatul de urbanism nr. 239, iar în data de 11 august, proiectantul a depus la Consiliul Judeţean documentaţiile necesare obţinerii avizelor de la Distrigaz Sud Reţele, SDEE Electrica Transilvania Sud, SC Compania Apa SA, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă al Judeţului (ISU) Braşov şi Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM Braşov), avizul de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română urmând să fie obţinut după definitivarea proiectului tehnic şi însuşirea acestuia de către beneficiar.
Mai departe, Consiliul Judeţean Braşov a depus documentaţiile pentru obţinerea avizelor: la Compania Apa (nr. 1970/17.08.2017), la APM Braşov (nr. 13215/17.08.2017), la Distrigaz Sud (nr. 208143416/17.08.2017), la Electrica (nr.SA70101724144/18.08.2017), şi la ISU Braşov (nr. 1582004/21.08.2017), fiind achitate şi taxele aferente (acolo unde a fost cazul). Fiecare dintre aceste instituţii are la dispoziţie 30 de zile pentru emiterea avizelor, dar CJ Braşov face demersuri pentru obţinerea lor în cel mai scurt timp, având în vedere că proiectantul trebuie să fie informat asupra condiţiilor impuse, pentru a defintiva soluţia tehnică din proiect.
Urmare a documentaţiei depuse de administraţia judeţeană, APM Braşov a emis Decizia Etapei de Evaluare Iniţială nr. 413 E/24.08.2017 şi adresa nr. 13215/24.08.2017, prin care informează CJ asupra documentelor care mai sunt necesare în vederea emiterii acordului de mediu. Pe 25 august, CJ Braşov a pus la dispoziţia proiectantului aceste documente şi a început demersurile în vederea conformării cu solicitările venite de la Agenţia de Mediu. Proiectantul urmează să întocmească documentaţia pentru obţinerea avizului de la Sistemul de Gospodărire a Apelor (SGA) Braşov – aviz impus de APM Braşov, precum şi întocmirea memoriului de prezentare solicitat prin Decizia nr. 413 E/24.08.2017. Totodată, APM Braşov solicită toate avizele prevăzute în certificatul de urbanism nr. 239/04.08.2017.

+2 -0

Comentarii

Aurel Amalinei

2017-08-30 06:56:45


cu un sistem de pompare cu acele ape pluviale se pot iriga culturile din jurul aeroportului

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie