Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7376 - 21 ian 08:08

Pentru Coasta Vacii, la tribunal

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 13 mai 2019

Primăria Braşov va trebui să elibereze certificatele de urbanism pentru proiectele imobiliare de pe dealurile din Şchei. Dezvoltatorii imobiliari ce au avut contract cu societatea American Dream vor şi despăgubiri. Aceeaşi pretenţie o are şi Primăria de la dezvoltatorii care au săpat pe Coasta Vacii

Pentru Coasta Vacii, la tribunal

După o perioadă liniştită în ceea ce priveşte proiectele imobiliare de pe dealurile ce înconjoară cartierul Şchei, vineri, Asociaţia „Salvaţi Circulaţia în Şcheii Braşovului” a anunţat că judecătorii Tribunalului Bucureşti au decis că municipalitatea braşoveană este obligată să elibereze certificate de urbanism pentru drumuri şi branşamente pentru proiectele imobiliare de pe Coasta Vacii şi să le prelungească pe cele care au expirat (certificatele de urbanism au doar un caracter informativ şi în baza lor nu se poate începe nici o lucrare).
Ba mai mult, asociaţia a anunţat, că „aşa cum Primăria Bucureşti şi Consiliul Local Bucureşti au fost obligaţi în urma cu mai mulţi ani de zile să despăgubească un dezvoltator cu aproximativ 22.000.000 euro, acum Primăria Braşov urmează să despăgubească dezvoltatorii imobiliari ce au avut contract cu societatea American Dream cu suma de aproximativ 7.000.000”, fără însă a preciza dacă au deschis sau nu un proces în acest sens, ci doar că „au notificat deja Primăria cerând să îi despăgubească cu suma cu care au fost prejuduciaţi ca urmare a întârzierii eliberării prelungii certificatelor de urbanism cu mai bine de 1 an.

Şi Primăria Braşov cere despăgubiri
De cealaltă parte, Primăria Braşov a anunţat că „nu avem cunoştinţă să fi fost înaintată vreo acţiune în instanţă prin care să se solicite plata unor despăgubiri, darămite să existe vreo hotărâre judecătorească definitivă şi executorie în acest sens. Faptul că Primăria Bucureşti ar fi fost obligată să plătească o despăgubire de 22 de milioane de euro nu are nici o legătură cu Primăria Braşov. Nici măcar nu ştim dacă este reală informaţia şi, dacă ar fi reală, motivele pentru care instanţa a hotărât aşa ceva”.
În schimb, reprezentanţii municipalităţii braşovene au anunţat că „Primăria s-a constituit parte civilă, pentru recuperarea prejudiciilor create, în plângerea penală depusă pentru lucrările de amenajarea fără autorizaţie a unor drumuri în zona Coasta Vacii (din anul anul 2017 – n.r.)”.

Municipalitatea a avut o altă interpretare a legii, în ceea ce priveşte certificatele de urbanism
În ceea ce priveşte procesele referitoare la eliberarea sau prelungirea certificatelor de urbanism, Primăria Braşov a precizat că aceste documente se emit în vederea obţinerii Autorizaţiei de Construire şi, în mod normal, au un termen de valabilitate de 12 luni. Referitor la procesele prin care s-a solicitat obligarea Primăriei să elibereze mai multe certificate de urbanism, reprezentanţii edilii braşoveni au menţionat că „având în vedere că în septembrie 2017 a expirat PUZ Coasta Vacilor – Warthe II, Colţul Putinarilor, cu extindere până la strada Cărămidăriei, Municipalitatea a considerat că la eliberarea unui CU trebuie să se ţină cont de documentaţia de urbanism valabilă la data eliberării CU şi nu cea valabilă la data depunerii cererii. Instanţa a decis că este valabilă documentaţia de urbanism în vigoare la data depunerii cererii de certificat de urbanism”.
În cea de a doua speţă, ce a vizat prelungirea unor certificate de urbanism, municipalitatea a considerat că „trebuie să ţină cont de documentaţia valabilă la data depunerii solicitării de prelungire a certificatului. Instanţa  a decis că trebuie să se ţină cont de documentaţia valabilă la data eliberării certificatului şi nu de cea valabilă la data solicitării de prelungire”.

Planurile dezvoltatorilor imobiliari se vor putea „armoniza” cu noul PUG
Practic, în urma acestor procese, Primăria Braşov va trebui să elibereze sau să prelungească certificatele de urbanism, dar dezvoltatorii imobiliari vor trebui să solicite numeroase avize şi acorduri care vor face parte din dosarul ce va fi depus la Primăria Braşov în vederea obţinerii autorizaţiei de construire. Acum, având în vedere că Primăria Braşov lucrează la un nou Plan Urbanistic General, rămâne de văzut cum va fi rezolvată problema „armonizării” planurilor dezvoltatorilor imobiliari cu noile prevederi legale.
Reamintim că dezvoltările imobiliare din jurul cartierului Şchei au stârnit nemulţumirea locuitorilor acestui cartier. Pe lângă distrugerea peisajului şi a caracterului istoric al cartierului Şchei, oamenii spun că din cauza lucrărilor efectuate deja pe Coasta Vacii, atunci când plouă abundent, pe străzile din cartier se scurg cantităţi importante de aluviuni. De altfel, anul trecut, în timpul viitorilor, „apa galbenă” a ajuns până la Colegiul Naţional Unirea. La momentul respectiv, reprezentanţii Primăriei Braşov nu au exclus posibilitatea ca aluviunile să provină de pe dealurile decopertate.

+0 -8

Comentarii

Meluș Negrescu

2019-05-13 08:38:22


Se vede de la o poștă că totul e o șmecherie marca Scripcaru. Ce s-a săpat e bun săpat, și după dealul ăsta vor urma toate celelalte (vezi cele 5 șantiere actuale de pe Drumul Poienii) - astfel că în cel mai scurt timp Brașovul verde va ajunge de nerecunoscut, adică Brașovul blocurilor. Punct.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotional