Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 17:06

„Pepiniera” de olimpici a Braşovului aduce primele rezultate la nivel naţional

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 21 februarie 2017

Şase copii pregătiţi pentru performanţă la Centrul Judeţean de Excelenţă Braşov, din clasele a V-a şi a VI-a, s-au întors cu aur, argint şi bronz de la Concursul internaţional de la Voroneţ, desfăşurat în cadrul Taberei de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marian Dacian Bica”. Au mai lăsat celorlalţi concurenţi o medalie de bronz şi două menţiuni

„Pepiniera” de olimpici a Braşovului aduce primele rezultate la nivel naţional

Patru medalii din şase, la fizică, la clasa a VI-a

La un an de la deschiderea Centrului Judeţean de Excelenţă Braşov, elevii pregătiţi aici au obţinut aurul la competiţia din Suceava, desfăşurată în perioada 4-9 februarie, cu participanţi din România,  Republica Moldova şi Ucraina.
Practic, din cele şase medalii decernate la clasa a VI-a, patru le-au revenit braşovenilor. Rareş Popa a luat trofeul şi medalia de aur, tot aur a obţinut şi Tudor Robu, Alexia Baştea a câştigat argintul, iar Liana-Maria Hârlab a obţinut medalia de bronz. „Mă simt foarte bine pentru că am luat premiul după 16 ore de cursuri de fizică”, ne mărturiseşte Rareş Popa.  
Rareş este elev al Şcolii Gimnaziale nr 5, în clasa aVI-a, dar a fost selectat şi pentru a face performanţă la Centrul de Excelenţă. Pasiunea pentru fizică, în cazul lui Rareş a venit simplu. Însă şi tatăl lui a fost olimpic la fizică. „Pur şi simplu de când am început orele de fizică la şcoală, mi-au plăcut şi m-am gândit să vin şi la acest test, de la Centrul Judeţean de Excelenţă, şi am intrat. Îmi place cu adevărat fizica şi văd că mă descurc”, spune elevul.
Liana Maria Hârlab vine tot de la Şcoala 5, unde este elevă în clasa a VI-a. Este obişnuită cu atmosfera concursurilor, dar la matematică. Îi place, de asemenea, şi muzica, face şi sport, iar fizica a devenit o nouă pasiune. „Mie mi-a plăcut foarte mult matematica, fiind şi la cercul de matematică, şi după aceea am fost îndrumată de doamna profesoară Gall să dau acest examen la acest cerc de fizică şi l-am dat şi am obţinut un punctaj maxim aproape. Este o disciplină uşoară pentru cei care vor să fie uşoară şi cred că dacă ai dorinţă poţi să o înveţi”, este de părere Liana Maria Hârlab.

Premiant la un nivel superior lui
Cu aur s-a întors în Braşov şi Paul Iacomi, elev la Şcoala Gimnazială nr. 19, în clasa a V-a, pasionat de astronomie. „Am luat medalia de aur la astronomie, după ce am mers la unul dintre cursuri pentru că am încurcat sălile şi am mers la a VI-a, în loc de a V-a. Nu a fost foarte greu pentru că mare parte din ce ne-a predat deja ştiam de la documentare, la care mă uit”, povesteşte elevul.
Sever Popeia, elev la Şcoala Gimnazială nr. 5, care se pregăteşte suplimentar la Centrul de Excelenţă Braşov, s-a întors de la Suceava cu o distincţie de care este foarte mândru. Nu este primul său concurs. A mai fost la olimpiade de matematică, de română, de geografie, deci este obişnuit cu atmosfera de concurs. La Centrul de Excelenţă a ajuns graţie profesoarei sale de la clasă. „În clasa a V-a, doamna Gall, cu care facem acum la şcoală, ne-a întrebat cine doreşte să meargă la un cerc de fizică, care să ne pregătească pentru clasa a VI-a, când vom face şi la şcoală şi am mers şi anul acesta am venit la Centrul de Excelenţă. E greu, dar eşti satisfăcut după ce-ţi iese”, susţine micul fizician.  

„M-am gândit să văd cam la ce nivel sunt elevii”
Tinerii premiaţi la fizică au fost pregătiţi de profesorii Stenuţa Gall, Ovidiu Tripşa şi de directorul Centrului, Luciu Alexandrescu, doctor în fizică şi inventator. „Când am mers acolo, nu m-am gândit că o să obţin atâtea medalii, m-am gândit să văd cam la ce nivel sunt elevii din Centrul Judeţean de Excelenţă. Mi-am dat seama dinainte, pentru că foarte mulţi profesori spuneau că elevii mei de la centru sunt elevi buni şi m-am bucurat. A fost o etapă prin care elevii au demonstrat că se pregătesc în mod serios şi la Centrul Judeţean de Excelenţă”, a explicat prof. Luciu Alexandrescu.

„Fizica nu se învaţă numai cu creionul şi creta şi markerul, ci şi cu experimentele”
La Centrul Judeţean de Excelenţă Braşov tinerii sunt pregătiţi pentru a obţine performanţe la olimpiade naţionale şi internaţionale, cercetare, precum şi publicarea rezultatelor în reviste de specialitate. Admiterea la Centrul de Excelenţă Braşov se face pe baza unui test de creativitate. În prezent, sunt 28 de grupe cu 386 de elevi, pentru clasele V-VII, care se pregătesc în şapte discipline: limba română, matematică, fizică, chimie, biologie, informatică şi limbi moderne. Aici tinerii îşi dezvoltă capacitatea creativă. La fizică, spre exemplu, au la dispoziţie un laborator de cercetare, dotat la nivel universitar. Aparatura a fost oferită de o companie de specialitate, iar rezultatele cercetărilor şi experimentelor de laborator vor fi postate pe platforma acesteia. „Fizica nu se învaţă numai cu creionul şi creta şi markerul, ci şi cu experimentele”, încheie directorul Centrului Judeţean de Excelenţă.

+1 -1

Comentarii

Adriana

2017-02-22 20:49:06


Bravo lor, elevi si profesori!

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie