Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:53

Pesta porcină, la 15 km de Braşov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 04 februarie 2019

Planul de măsuri preventive, activat sâmbătă la nivel de judeţ. Şeful DVS Braşov: Nu tăiem aiurea animale. Nu suntem făcuţi să omorâm

Pesta porcină, la 15 km de Braşov

După ce, vineri, în judeţul Covasna a fost confirmată pesta porcină africană, la doi porci proveniţi dintr-o gospodărie din Sfântu Gheorghe, autorităţile braşovene sunt în alertă. Sâmbătă a fost convocat Comitetul Local de Combatere a Bolilor din cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Braşov, în cadrul căruia au fost activate mai multe măsuri, pentru ca Braşovul să fie în continuare ferit de pesta porcină africană (PPA).
„Am stabilit împreună cu şefii de deconcentrate, primarii şi veterinarii prezenţi ceea ce avem de făcut pentru ca boala să nu ajungă şi în gospodăriile sau fermele de pe teritoriul judeţului nostru. Este vorba despre măsuri de prevenţie, de monitorizare şi de control, foarte stricte, dar care nu trebuie să alarmeze pe nimeni. Nu se impune şi nici nu se pune în discuţie sacrificarea porcilor”, a subliniat prefectul judeţului Braşov, Marian Rasaliu.
Potrivit dr. Dorin Enache, şeful Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, până acum, în judeţul nostru nu au fost identificate focare de boală.

Nu hrăniţi porcii cu gunoaie de pe DN-uri!
Dorin Enache a precizat că la Braşov au fost inspectate gospodăriile oamenilor şi fermele de animale. Conform acestuia, în judeţul Braşov există 14 ferme comerciale autorizate, dar doar cinci sunt populate. Cea mai mare populaţie porcină este la Şercaia, dar, conform sursei citate, lucrurile sunt sub control, fiind prelevate periodic probe şi trimise la laborator. Pe de altă parte, ferma de la Şercaia a oprit reproducerea animalelor, iar pe măsură ce animalele ajung la maturitate sunt sacrificate, intenţia celor de acolo fiind o retehnologizare şi reorganizare.
Pe de altă parte, o măsură în cadrul planului activat de la confirmarea PPA în judeţul vecin este ca de acum gunoaiele din pubelele de pe drumurile naţionale să fie ridicate cu o mai mare frecvenţă, pentru că, potrivit ANSVSA, cei doi porci morţi în gospodăria din Sfântu Gheorghe ar fi fost hrănite şi cu gunoaiele de pe marginea drumurilor.
Drumurile naţionale vizate sunt DN1, DN 11, DN 13 şi DN 73.

Opt localităţi, monitorizate atent: Augustin, Apaţa, Bod, Măieruş, Feldioara, Podul Olt, Teliu şi Vama Buzăului
Potrivit dr. Dorin Enache, deocamdată, nu se impune constituirea unor filtre rutiere cu covor pentru dezinfectare, atomizor etc. Va creşte, în schimb, frecvenţa controalelor în trafic şi vor fi verificate atât maşinile care transportă animale vii, cât şi cele care au carcase. „Toate mijloacele de transport animale vor fi oprite şi verificate pentru a vedea conformitatea, iar în situaţiile în care se observă ilegalităţi, neconformităţi, serviciile veterinare judeţene au echipe de permanenţă care răspund imediat la solicitări. O mai mare atenţie va fi în localităţile care sunt puncte de trecere între cele două judeţe: Augustin, Apaţa, Bod, Măieruş, Feldioara, Podul Olt, Teliu şi Vama Buzăului, unde medicii veterinari oficiali şi medici veterinari concesionari au de făcut raportări cu privire la starea de sănătate, mortalitate şi morbiditate din zonele de interes”, a explicat Enache.
Probe vor fi recoltate şi din animalele vânate, conform aceleiaşi surse.
De asemenea, dacă apare mortalitate la porcine, Dorin Enache a precizat că au fost date dispoziţii ca animalul să nu fie „mişcat” până nu sunt recoltate probe, care să fie apoi prelucrate în regim de urgenţă, atât în laboratorul din Braşov, cât şi în cel din Bucureşti.  
Pe de altă parte, târgurile de animale sunt în continuare interzise.

Nu se vor sacrifica animale preventiv!
Dorin Enache a reamintit crescătorilor de porci că orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor. În caz contrar s-ar putea alege cu sancţiuni.
Oricum, frecvenţa sacrificărilor este şi ea monitorizată. Reprezentanţilor din localităţi li s-a cerut să semnaleze dacă se identifică o creştere a ritmului de sacrificare de porci, acesta fiind un semnal că boala nu este raportată autorităţilor.
Chiar dacă există un plan de măsuri, animalele sănătoase nu vor fi sacrificate, preventiv. „Atâta timp cât nu apar leziuni, nu se ia măsura sacrificării. Nu tăiem aiurea animale. Nu suntem făcuţi să omorâm. Ucidem în cazuri de forţă majoră sau când manualul procedural o impune”, a mai spus Dorin Enache.
Şeful DSV a subliniat că pesta porcină nu afectează omul, dar omul este purtătorul virusului care afectează porcii şi mistreţii.

Cel mai apropiat focar de Braşov
Covasna este al 20-lea judeţ în care este semnalată pesta porcină africană. Focarul de la Sfântu Gheorghe se află la 15 kilometri de judeţul Braşov, fiind cel mai apropiat de până acum. Anul trecut au mai fost identificate focare în Buzău şi Argeş, dar acestea se aflau la mare depărtare de Braşov. „Eu am un optimism rezervat că boala nu va ajunge la Braşov, şi asta nu pentru că nu am putea controla carnea şi opri la timp boala dacă va afecta animalele, ci pentru că oamenii sunt purtători ai bolii – pe haine, pe mâini, pe tălpile încălţămintei – iar aceştia pot aduce boala în judeţ fără să ştie”, a mai spus dr. Dorin Enache.
Până la data de 11 ianuarie 2019, pesta porcina africană (PPA) era confirmată în 303 localităţi din 19 judeţe, cu un număr de 1.153 de focare, dintre care 19 în exploataţii comerciale şi 651 de cazuri la mistreţi. Până la data menţionată, au fost eliminaţi 364.237 de porci afectaţi de boală.






 

+0 -1

Comentarii

Willy

2019-02-04 14:11:06


Tomberonarii invizibili (ca de aia nu ii vede politia) ce fac cu productia zilnica?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie