Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 03:24

Peste 25% dintre preparatele tradiţionale din România sunt „made in Braşov”

Autor: Radu COLȚEA

Publicat la 11 octombrie 2017

Producătorii români, dependenţi de intermediari, care cumpără marfă de calitate la preţuri foarte mici

Peste 25% dintre preparatele tradiţionale din România sunt „made in Braşov”

Ziua Naţională a Produselor Agroalimentare Româneşti a fost marcată ieri pentru prima dată în România, o acţiune fiind organizată şi la Braşov, la Bistro 2000 (unitate a Consiliului Judeţean), unde aproximativ 30 de producători de preparate tradiţionale din toate zonele judeţului şi-au expus marfa. Prin această expoziţie, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov, dr. Dorin Enache (foto), a afirmat că „dorim să conservăm tradiţiile şi să stimulăm dezvoltarea industriei alimentare, dar şi să promovăm lanţul circuitului alimentar. Au venit producători de brânzeturi, de preparate din carne, de miere, de conserve din fructe. Sunt prezenţi producători care încearcă şi îşi construiască un brand, dar şi firme care sunt deja consacrate pe piaţa europeană. De altfel, produsele româneşti sunt apreciate în străinătate. Avem aici producători de brânzeturi care au cucerit Europa, din sud Sicilia, până în nord”.

La expoziţie a fost prezent şi prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, care a spus despre producătorii braşoveni că „sunt excepţionali”.
Potrivit directorului executiv al Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Braşov, Mihail Gyero-Popa, după introducerea noului sistem de atestare a produselor  tradiţionale, la nivel naţional au fost certificate aproape 500 produse. „Dintre acestea, peste un sfert, adică 150 sunt certificate de către producători din judeţul Braşov”, a declarat Mihail Gyero-Popa. Acesta a afirmat că certificarea se obţine relativ uşor, însă este nevoie de o documentaţie destul de consistentă, realizată de specialişti: „Trebuie depusă reţeta unui preparat. De asemenea, un produs tradiţional trebuie să aibă o vechime, un istoric care să fie menţionat în documente sau în monografii. De regulă, certificarea unui produs tradiţional durează în jur de o lună”. Acesta a fost contrazis de una dintre producătoarele prezente la expoziţie. „Procedura de atestare a produselor este destul de anevoioasă. Am certificat prima dată 3 – 4 produse apoi, în timp, am ajuns la 13”, ne-a spus aceasta.

„Ar fi bine ca produsele să nu treacă prin 3-4 mâini”
O problemă a producătorilor autohtoni o reprezintă găsirea pieţelor pentru comercializarea produselor, multora fiindu-le destul de greu să pătrundă în sistemul „big - retail”. De asemenea, având în vedere că ei comercializează preparate „bio”, preţurile sunt destul de mari. „Unii clienţi ne spun că produsele sunt scumpe, dar este greu să faci produse de calitate la preţuri mici”, a spus una dintre producătoare.
Pe de altă parte, un fermier din Fundata a ridicat problema intermediarilor. „Ar fi bine ca produsele să nu treacă prin 3-4 mâini. Eu am fost pus în situaţia de a vinde berbecuţ la preţul de 6 lei/kg la viu, unor în intermediari care îi duceau străinătate. De asemenea, s-a întâmplat ca unii intermediari să vină, să ia mieii, apoi să nu mai facă plăţile”, a declarat producătorul. Totuşi, el a declarat că este un caz fericit, având în vedere că marfa lui se vinde într-un lanţ de hypermarketuri, care face plăţile la timp.
Expoziţia de produse tradiţionale a fost organizată de Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Braşov, Direcţiei pentru Agricultură a Judeţului Braşov, Prefectura Braşov, Consiliul Judeţean Braşov, Facultatea de Turism şi Alimentaţie din cadrul Universităţii Transilvania şi Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Braşov.


 

+4 -1

Comentarii

Radu

2017-10-11 07:50:35


Proasta organizare la Bistro 2000. De ce nu au facut undeva afara sa stie toata lumea in Piata Sfatului sau la Hidro. Oameni fara inspiratie sau prea prosti pentru a organiza evenimente. Ce sa mai comentez rot Brasovul la organizari de orice fel sunt pe ultimul loc. Rusine rusine cu voi. O gramada de prosti prin institutiile statului

Lazar

2017-10-11 07:08:37


Pentru cine a fost organizata aceasta expozitie ? Cine si cand poate vizita expozitia ?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie