Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 03:25

Plan pentru noul spital al Braşovului: servicii medicale de stat, operare privată

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 04 februarie 2019

Primăria a pus la punct detaliile acordului cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare. Lucrările ar putea începe în doi sau trei ani

Plan pentru noul spital al Braşovului: servicii medicale de stat, operare privată

Primăria Braşov şi Banca Europeană de Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) au căzut de acord asupra formei finale a acordului de parteneriat privind construirea Spitalului Clinic Regional de Urgenţă Braşov. Numai pentru realizarea documentaţiilor necesare proiectului va fi nevoie de 2,5 milioane de euro, după care vor trebui găsiţi banii pentru realizarea lucrărilor. Propunerea BERD este ca unitatea medicală de la Braşov să fie construită în sistem public - privat, de administrare să se ocupe partenerul privat, iar de serviciile medicale - autorităţile publice, centrale sau locale.
„Avem acel acord cu BERD pentru asistenţă tehnică şi financiară. Documentul este în discuţii de aproape un an, iar astăzi (vineri, n.r.) am parcurs detaliile acestui acord. Astăzi, acest acord are o formă finală, care va fi supusă aprobării Consiliului Local Braşov în şedinţa extraordinară de plen din 6 februarie”, a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.

„Optim este să ne gândim că pregătirea proiectului va dura doi ani”
Venera Vlad, reprezentanta BERD, afirmat că acest acord presupune asigurarea unei asistenţe tehnice pentru pregătirea documentaţiei aferente construirii Spitalului Clinic Regional Braşov în regim public-privat. „Această etapă a proiectului este finanţată, în mare parte, de BERD, care va asigura 2,5 milioane de euro, iar municipalitatea va contribui cu 10%, respectiv 250.000 euro. Asistenţa va ajuta la pregătirea proiectului şi a documentaţiei de achiziţie până la semnarea contractului de parteneriat public – privat. Optim este să ne gândim că pregătirea proiectului va dura doi ani. Lucrările, pot începe în 2-3 ani, în funcţie de deciziile sau de mediul investiţional din România”, a explicat Venera Vlad. Construcţia propriu-zisă este estimată la alţi 2 – 3 ani, astfel că spitalul îşi va putea deschide porţile, cel mai devreme, în 2024.
Potrivit sursei citate, durata de viaţă a noului spital de la Braşov va fi de 25 - 30 de ani.

Nu va fi o unitate „clasică”
„Spre deosebire de abordările clasice privind funcţionarea spitalelor, conceptul propus pentru unitatea de la Braşov vizează separarea funcţiilor de administrare a clădirii şi a celorlalte aspecte care ţin de curăţenie sau de consumabile, care vor fi în seama partenerului privat. Sarcina acestuia va fi să pună la dispoziţie o clădire cu tot ce este necesar, astfel încât actul medical să se desfăşoare în condiţii bune. Tot ce ţine de serviciul medical rămâne în sarcina autorităţii publice, ca şi până acum”, a mai spus reprezentanta BERD.   
Pe de altă parte, primarul Braşovului, George Scripcaru, nu a exclus posibilitatea ca pentru proiectul noului spital să fie posibilă şi accesarea fondurilor europene: „Este foarte important ca noi să ajungem la finalul acestui acord la o soluţie privind implementarea acestui proiect, pentru că lucrurile evoluează. Este posibil să apară unele modificări în ceea ce priveşte finanţările europene, iar dacă avem proiectul gata, am putea depune o cerere de finanţare prin Programul Operaţional Regional”.  
 
Ce obligaţii au părţile

Pe de altă parte, şeful Direcţiei Relaţii Externe din Primăria Braşov, Cecilia Doiciu, a afirmat că durata acordului cu BERD va fi de aproximativ 2 ani şi va fi semnat imediat după ce va fi aprobat de Consiliul Local Braşov. Totodată, ea a anunţat că cei 250.000 de euro vor fi plătiţi de municipalitatea braşoveană în trei tranşe: „Prima tranşă o vom plăti imediat după ce BERD va selecta consultantul, a doua imediat după ce va fi gata documentaţia de atribuire a contractului către investitorul privat, iar ultima tranşă în momentul în care va fi ales investitorul care va construi şi opera spitalul de la Braşov”.
În cadrul acestui acord, pe lângă faptul că va beneficia de asistenţă, Primăria Municipiului Braşov va trebui să lucreze cu specialiştii BERD pentru definirea conceptului şi să pună la dispoziţie studiu de prefezabilitate care este în perioada de contractare, având ca termen de finalizare 3 luni.
„Aşa cum am mai discutat cu reprezentanţii BERD, în următoarele luni, Primăria are obligaţia de a termina acest studiu de prefezabilitate, iar banca se obligă să semneze contractul cu consultanţii, astfel încât, peste trei luni, să începem lucrul efectiv în acest acord de asistenţă”, a mai spus Cecilia Doiciu.
În paralel cu derularea contractului de asistenţă tehnică, primarul Braşovului a precizat că reprezentanţii Ministerul Sănătăţii, astfel încât să fie asigurată bugetarea serviciilor medicale. „De asemenea, aşa cum am discutat cu Ministerul Sănătăţii, va trebui să asigure dotările şi echipamentele, componentă care, la fel, este foarte consistentă din punct de vedere financiar”, a mai declarat George Scripcaru.

„Nu este un spital privat”
Chiar dacă spitalul va fi administrat de un investitor privat, primarul Braşovului a ţinut să precizeze că „unitatea de la Braşov nu va fi una privată. Este un spital public diferit faţă de ceea ce este acum, când doctorii ajung manageri sau directori, în funcţie de evoluţiile politice din ţară”.

Foto: Andrei PAUL

+2 -1

Comentarii

Costea Ion

2019-02-04 09:59:35


Lucru amestecat miroase a kkt.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie