Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6386 RON

1 GBP = 5.8067 RON

1 XAU = 346.8933 RON

1 AED = 1.2629 RON

1 AUD = 3.0283 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.9012 RON

1 CAD = 3.3920 RON

1 CHF = 5.0843 RON

1 CNY = 0.6401 RON

1 CZK = 0.1974 RON

1 DKK = 0.6672 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2671 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9797 RON

1 KRW = 0.3376 RON

1 MDL = 0.2601 RON

1 MXN = 0.2723 RON

1 NOK = 0.4234 RON

1 NZD = 2.7650 RON

1 PLN = 1.1532 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1430 RON

1 UAH = 0.1170 RON

1 XDR = 6.1159 RON

1 ZAR = 0.2442 RON

Editia 8171 - 26 apr 06:55

Prefectul, chemat la Bod să medieze conflictul „aşa vrea primarul”

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 22 martie 2017

20 de localnici reclamă demolările ordonate de Primărie, fără drept de apel, în Bod Colonie

Prefectul, chemat la Bod să medieze conflictul „aşa vrea primarul”

Prefectul  judeţului Brasov, Marian Rasaliu, a fost ieri în localitatea Colonia Bod la solicitarea mai multor cetăţeni, nemulţumiţi de noua sistematizare a localităţii ce ar duce la demolarea mai multor garaje, terase sau alte construcţii. Potrivit unui comunicat transmis de Prefectura Braşov, la întâlnire au participat aproximativ 20 de persoane, care i-au prezentat prefectului şi mai multe zone unde „deja a început tăierea şi scoaterea rădăcinilor unor copaci din pământ”, intervenţie care ar fi ilegală pentru că s-a făcut fără avize de la mediu.
În comunicat se mai arată că „după ce i-a ascultat cu atenţie pe cei prezenţi, prefectul judeţului Braşov le-a promis că îi va ajuta atât cât îi permite legea”. Totodată, Marian Rasaliu a precizat că „am văzut situaţia şi mi-am făcut o părere. Trebuie văzută partea de legalitate a acestor acţiuni. Sunt două variante: nu este în regulă că nu este legal sau nu este în regulă că nu este moral. Am să discut cu juriştii de la Prefectură pentru a vedea din punct de vedere legal ce se poate face. Totodată, voi purta o discuţie şi cu reprezentanţii Gărzii de Mediu”.

„30% - 40% din zona de blocuri din Bod Colonie este acoperită de construcţii ilegale”
De cealaltă parte, primarul comunei Bod, Sergiu Arsene, susţine că acele construcţii la care fac referire cei aproximativ 20 de locuitori din satul Bod Colonie sunt, construcţii ilegale ridicate pe domeniul public sau privat al comunei. „Practic, aproximativ 30% - 40% din zona de blocuri din Bod Colonie era acoperită de construcţii ilegale, de la garduri din lemn sau metal, la garaje, coteţe lângă blocuri, în care se creşteau găini, porci, capre, vaci sau alte animale domestice, iar acestea erau adevărate focare de infecţie. Toate aceste construcţii au «rezistat» timp de 20 de ani, perioadă în care nu s-a luat nicio măsură, nici de către autorităţile locale, nici de către alte instituţii abilitate, cum este cazul Gărzii Naţionale de Mediu sau a Inspectoratului de Stat în Construcţii”, a declarat primarul.
Acesta a precizat că programul „de curăţare” a domeniului public de construcţii ilegale a început în urmă cu aproximativ două săptămâni, cu o campanie de informare: „I-am anunţat pe oameni, inclusiv prin intermediul unor afişe lipite pe scările blocurilor că trebuie să demoleze construcţiile. Cei mai mulţi dintre ei au înţeles, cu excepţia câtorva”.

Consilierii locali PSD au dorit o consultare publică, primarul spune că legea nu-l obligă să ţină sfat cu cetăţenii
Primarul (independent în acte) crede că acest „scandal” ar avea şi o miză politică. „În şedinţa de plen a Consiliului Local din 28 februarie, consilierii PSD au spus public că nu sunt de acord cu această măsură şi au reproşat faptul că nu s-a desfăşurat o consultare publică pentru demolarea unor construcţii ilegale. Intervenţia a aparţinut consilierei locale PSD Corina Grigore, iar spusele ei sunt menţionate în procesul-verbal al şedinţei. Pentru desfiinţarea acestor construcţii nu este nevoie de consultare publică”, declară primarul, „omiţând” să spună că o consultare publică ar fi putut ca scop identificarea unor soluţii pentru intrarea în legalitate în cazul anumitor tipuri de construcţii.

Demolările vor continua „cu toate motoarele turate”
Arsene a afirmat că demolarea acestor construcţii reprezintă o primă etapă a unui plan de sistematizare a localităţii. „Din cauza coteţelor, garajelor şi a celorlalte construcţii ilegale, noi nu puteam efectua nici măcar măsurători. După ce vom curăţa domeniul public, vom efectua măsurătorile cadastrale, apoi vom elabora un proiect de sistematizare, care va fi supus consultării publice, aprobării Consiliului Local şi pentru care se vom putea obţine toate avizele necesare”, a mai spus primarul.
De altfel, el a anunţat că programul de demolare a construcţiilor ilegale „va continua cu toate motoarele turate. Programul de dezvoltare a localităţii nu se poate bloca”.

Cine a tăiat copacii?
Totodată, primarul comunei Bod a afirmat că luni, mai mulţi cetăţeni din Bod au sunat la Comisariatul Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu (CJ-GNM), reclamând tăierea unor copaci. „Noi nu am tăiat nici un arbore ce aparţine unei specii protejate, respectiv nuc, tei sau salcâm. De altfel, când a început desfiinţarea construcţiilor ilegale, noi am lăsat pomii, dar unii locatari au tăiat câţiva copaci, spunând că ei i-au plantat. Comisarii de mediu au venit ieri (luni – n.r.) pe teren, iar astăzi (marţi – n.red) am mers la sediul din Braşov al Gărzii de Mediu, unde mi s-a comunicat că Primăria Bod riscă o amendă cuprinsă între 1.000 şi 5.000 de lei, pe motiv că nu am cerut aviz de mediu pentru tăierea pomilor sau pentru scoaterea gardului viu de pe domeniul public şi privat al localităţii, chiar dacă noi nu am tăiat nici un copac. Voi contesta procesul-verbal şi sunt aproape sigur că voi avea câştig de cauză. Legislaţia prevede că, în cazul localităţilor dim mediul rural, avizul de mediu trebuie cerut doar pentru speciile protejate, dar nu a fost cazul în Bod Colonie”, explicat Sergiu Arsene.

+9 -2

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie