Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8169 - 24 apr 12:02

Premieră în România: Magistraţii protestează în stradă

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 19 decembrie 2017

La Braşov, protestele au început ieri dimineaţă, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, şi au fost reluate seara, după încetarea programului de lucru, la Tribunalul Braşov

Premieră în România: Magistraţii protestează în stradă

Chiar dacă nu au voie să facă grevă, procurorii braşoveni au protestat luni dimineaţa împotriva modificărilor aduse de PSD şi ALDE la legile justiţiei. Protestatarii spun că modificările aduse Codului Penal şi Codului de Procedură Penală vor paraliza justiţia din România. De noile modificări nu vor beneficia nu numai cei care săvârşesc acte de corupţie, ci şi hoţi, escroci, tâlhari sau criminali.
Procurorii avertizează că modificările pregătite de comisia Iordache sunt foarte grave, le duc munca în derizoriu şi reprezintă o răsturnare a unor valori democratice. Claudiu Sandu, procuror şef de urmărire penală la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, spune că modificările vor duce la desfiinţarea multor dosare penale în care sunt investigate fapte cu violenţă, iar criminalii şi violatorii vor fi prinşi mai greu sau poate chiar niciodată. Modificările vor permite, de asemenea, suspecţilor să asiste la audierea victimei, situaţie de neacceptat pentru procurori. „Am putea lua de exemplu modul de reglementare care, într-adevăr, am putea spune că este cel mai grav al mijloacelor de probă. Este inadmisibil, din punctul nostru de vedere, să nu poată fi folosite, spre exemplu, imagini luate într-un loc public de o cameră de luat vederi instalată de o autoritate sau de oricine. Este inadmisibil din punctul nostru de vedere a se permite această prevedere ca un inculpat să participe la orice audiere cu orice martor a oricărei victime a unor infracţiuni cu violenţă”, a explicat Claudiu Constantin Sandu (foto), procuror şef de urmărire penală, Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov, preşedinte Asociaţia Procurorilor din România, filiala Braşov.


Procurorii susţin că infracţiunile se vor înmulţi dacă aceste prevederi vor ajunge să fie aplicate. „Într-o primă fază, va avea loc escaladarea fenomenului infracţional. După escaladarea fenomenului infracţional, normal că societatea civilă va pune presiune pentru remodificarea legilor penale. Timpul în care societatea civilă va pune presiune pe remodificarea legislaţiei penale va fi mai mic sau mai mare, în funcţie de cât de puternică va fi această presiune. În tot acest răstimp fenomenul infracţional va prolifera”, a afirmat Alexandru Codreanu, procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov.
În anchetele penale, un rol determinant îl au şi poliţiştii, care sunt printre cei mai afectaţi de modificările aduse de actuala Putere. „Am venit să susţinem procurorii, oamenii cu care noi am lucrat foarte mult timp. Îi cunoaştem pe aceşti oameni procurori, sunt buni profesionişti, sunt oameni integri, de bună credinţă, iar modificările propuse pentru schimbarea legislaţiei nu sunt cele care să-i ajute să soluţioneze dosarele pe care le au în instrumentare”, este convins colonelul în rezervă Radu Dascălu, fost şef Serviciu criminalistic IPJ Braşov.
La protestul de luni dimineaţă al procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov s-au alăturat angajaţi de la Serviciul de Investigaţii Criminale, DNA, DIICOT, Parchetul de pe lângă Tribunalul pentru Minori şi Familie, dar şi reprezentanţi ai Secţiei Regionale a Poliţiei Transporturi Feroviare. La încheierea programului, protestele au continuat în faţa Tribunalului Braşov.  Aproximativ 80 de magistraţi şi procurori de la toate instanţele şi Parchetele care acţionează pe raza judeţelor Braşov şi Covasna, inclusiv de la DIICOT şi DNA, s-au adunat în faţa instanţei, la ora 17.00. Protestul a fost unul „mut”, cei mai mulţi dintre judiciarişti purtând în mâine mesaje printate pe coli A4 cu mesaje către cei care vor să schimbe Legile Justiţiei.


„Principalele nemulţumiri vizează faptul că părerea, opinia, corpului judecătorilor referitoare la Legile Justiţiei nu au fost ascultate nici măcar ca un aviz consulativ aşa cum a fost formuat de CSM şi în al doilea rând, modificările referioare la Codurile penal şi de Procedură Penală, modificări vehiculate în aceste zile, par a introduce un dezechilibru în ceea ce priveşte desfăşurarea procesului penal. Noi, cu toţii, am jurat să respectăm şi Constituţia, şi legile ţării şi o să le respectăm, dar, în acelaşi timp, am jurat să respectăm şi drepturile cetăţenilor. Şi în aceste zile trebuie să ne preocupe pe toţi, toate puterile statului, trebuie să ne preocupe aceste aspecte”, a declarat Alexandru Şerban, judecător la Curtea de Apel Braşov, citat de BizBrasov.ro.
„Am observat în spaţiul public mai multe amendamente ale Codului Penal şi Codului de Procedură Penală ce pot avea consecinţe negative asupra derulării anchetelor penale, a procedurilor în aceste anchete pe viitor. Consecinţele negative începând inclusiv de la posibilitatea de a informa public cu privire la pericolele ce le generează anumite fapte şi infracţiuni şi conţinând cu diverse aspecte de natură penală privind imposibilitatea folosirii unor probe, cum ar fi în cazul infracţiunilor de pornografie infantilă descoperite în cadrul altor cauze sau imposibilitatea folosirii unor rapoarte de constatare care sunt un element de bază în probatoriu, în cazul infracţiunilor de trafic de droguri”, a declarat şi procurorul Cătălin Borcoman, şeful DIICOT Braşov, pentru sursa citată.
Magistraţii, procurori şi judecători deopotrivă, au ieşit luni dimineaţa să protesteze în mai multe oraşe din ţară şi au avertizat asupra pericolului pe care îl reprezintă pentru societate adoptarea modificărilor aprobate de majoritatea parlamentară. Luni seara, în Bucureşti erau peste o sută de magistraţi prezenţi la proteste.






 

+4 -1

Comentarii

Lazar

2017-12-19 05:56:01


Toate aceste modificari care se fac Codului Penal si Codului de Procedura Penala sunt consecintele condamnarii cu suspendare al infractorului Dragnea. In viitor toti parlamentarii urmariti penal ar trebuii sa primeasca numai pedepse cu executare si un spor de pedeapsa de cel putin 5 ani in frunte cu inculpatul Tariceanu.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie