Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 00:51

Primăria Braşov aşteaptă o „negaţie” de la Guvern, pentru a prelua turnurile şi bastioanele

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 28 august 2019

Monumentele istorice ar putea fi administrate de Asociaţia Visssual, cea care organizează Festivalul Amural

Primăria Braşov aşteaptă o „negaţie” de la Guvern, pentru a prelua turnurile şi bastioanele

Chiar dacă situaţia juridică a mai multor turnuri şi bastioane ale Cetăţii Medievale Braşov nu a fost reglementată, Primăria Braşov are deja un plan pentru valorificarea acestora. Mai exact, ieri, într-o conferinţă de presă în care a fost prezentată cea de-a V-a ediţie a Festivalului Amural, primarul Braşovului, George Scripcaru, a anunţat planurile de viitor pentru administrarea turnurilor. „Având în vedere că Asociaţia Visssual  (care organizează festivalul Amural – n.r.) a făcut o treabă foarte bună şi că avem o bună colaborare cu ea, cred că acest ONG este cel mai potrivit să preia turnurile şi bastioanele în exploatare, pentru a le pune în valoare. Cred că ei vor putea face treaba aceasta foarte bine. Este important să avem un partener implicat şi serios, nu care să speculeze economic o situaţie, care să organizeze activităţi utile şi necesare”,  a declarat primarul Braşovului, George Scripcaru.
De cealaltă parte, reprezentanta asociaţiei, Flavia Stamate, s-a arătat surprinsă de decizia anunţată de primarul Braşovului. „Suntem interesaţi să organizăm diferite evenimente culturale în aceste locaţii”, a declarat Stamate.

Roxana Mînzatu, dispusă să urgenteze demersurile
Tot ieri, primarul Braşovului a prezentat şi noua abordare a municipalităţii, în ceea ce priveşte reglementarea situaţiei juridice a turnurilor şi bastioanelor. Astfel, dacă până acum Primăria Braşov aştepta o hotărâre de Guvern prin care să se radieze din inventarul Consiliului Judeţean mai multe monumente istorice, acum, edilii se mulţumesc acum cu un răspuns negativ din partea Executivului, astfel încât problema să fie rezolvată în plan local.
„Conform noului Cod administrativ, situaţii de genul acesta, se pot rezolva în plan local, între noi Consiliul Judeţean Braşov. În cazul turnurilor şi bastioanelor, pentru care demersurile au început în urmă cu mult timp, nu se aplică prevederile noului cod, astfel că pentru reglementarea situaţiei juridice a acestora este nevoie de o hotărâre de Guvern, pe care noi o aşteptăm de un an şi jumătate. Cred că situaţia se poate rezolva foarte repede şi foarte simplu, în aproximativ o lună: Guvernul să ne transmită un răspuns negativ privind demersurile noastre, ceea ce ar însemna că acest caz este încheiat. Ar urma ca noi şi Consiliul Judeţean Braşov să reluăm demersurile, însă de data aceasta s-ar aplica noul Cod Administrativ, aşa că totul s-ar putea rezolva în plan local”, a explicat primarul.
El a declarat că acest plan l-a discutat cu ministrul Fondurilor Europene, Roxana Mînzatu:  „Ea a promis că se va ocupa de urgentarea demersurilor, dar acum, după noile evoluţii pe plan politic, nu se ştie cât va mai fi şi ea în funcţie”.

Situaţie incertă în ceea ce priveşte Cetăţuia
În ceea ce priveşte  Cetăţuia de pe Dealul Straja, situaţia nu s-a schimbat din primăvară, când statul român, prin Ministerul Finanţelor Publice, s-a înregistrat în Cartea Funciară cu drept de proprietate provizoriu, în baza unei sentinţe executorii emisă de Curtea de Apel Braşov. Dosarul este acum în analiza Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, iar primarul Braşovului a dat de înţeles că Guvernul ezită să predea Cetăţuia în administrarea municipalităţii. „Consiliul Local a aprobat o hotărâre prin care Municipiul Braşov este dispus să preia obiectivul. Actul normativ emis de noi ar fi trebuit să fie completat printr-o hotărâre de Guvern. Ministerul Finanţelor a fost de acord şi a pregătit documentaţia în acest sens, însă, un alt minister a fost de altă părere, astfel că demersul este blocat acum. Pe de altă parte, SC Aro Palace SA, care a avut Cetăţuia în proprietate, şi-a manifestat intenţia de a ceda monumentul statului român şi a transmis Ministerului Finanţelor o adresă în acest sens. De asemenea, SC Aro Palace SA şi Primăria Braşov au pregătit şi documentele de predare-primire a obiectivului, astfel că acum depindem numai de acea Hotărâre de Guvern”, a mai spus George Scripcaru.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie