Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 17:12

„Primăvara românească”, succes deplin pentru Braşov în Belgia

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 03 mai 2018

Mesajul primarului din Bruxelles: „Vive la Roumanie!”

„Primăvara românească”, succes deplin pentru Braşov în Belgia

Foto: În capitala Uniunii Europene au fost prezenţi artişti şi meşteri populari din toate regiunile culturale ale judeţului

Capitala Uniunii Europene, Bruxelles, a petrecut româneşte, în 29 aprilie, când a trăit cele mai frumoase experienţe turistice şi culturale ale Braşovului, în cadrul celei de-a 13-a ediţii a proiectului „Primăvara românească la Bruxelles”. Astfel, în Square des Blindes (Marche aux Poissons), Consiliul Judeţean Braşov şi destinaţiile cultural-turistice ale judeţului Braşov s-au promovat, la invitaţia Arthis - Casa de Cultură Belgo-Română şi a eurodeputatului braşovean Răzvan Popa.
Delegaţia braşoveană a fost condusă de Alina Szasz, manager public la Consiliul Judeţean Braşov, iar la eveniment au fost prezenţi reprezentanţi ai autorităţilor publice locale braşovene, promotori turistici publici şi privaţi, meşteşugari şi producători din judeţul Braşov. Practic, au fost prezentate ecodestinaţiite Vama Buzăului, Poarta Carpaţilor (Moieciu-Fundata), Colinele Transilvaniei, Ţara Bârsei (Codlea, Râşnov - Asociaţia Rosenau Turism, Ghimbav, Feldioara, Rotbav, Săcele - Pro Terra Barcensis, Sânpetru, Fundata, Zărneşti), regiunea culturală Rupea - Haferland, Ţara Făgăraşului - Asociaţia Ţara Făgăraşului, cartierul Şchei din Braşov (destinaţie EDEN) şi oraşul Predeal. De asemenea, judeţul a fost reprezentat şi de artizani (Gabriela Bularca, Margareta Armanko, Electra Ghiza, Calidano Ceramica) cu ateliere creative şi creaţii meşteşugăreşti, printre care ouă încondeiate, croşeturi, ceramică, costume tradiţionale, pictură pe sticla şi pe lemn, crestături în lemn, bijuterii realizate manual prin broderie. Muzica şi dansurile tradiţionale au fost reprezentate de mai multe grupuri folclorice şi interpreţi locali braşoveni, respectiv Ionela Bran, Liliana Oncioiu, Gheorghe Sorea, Ansamblul de dansuri din comuna Jibert.
De asemenea, în cadrul evenimentului, vizitatorii au avut ocazia să deguste şi delicioase specialităţi culinare, respectiv brânzeturi de Rotbav şi Vama Buzăului, schnaps Rosenauer din Ţara Bârsei, turte dulci şi cozonaci de la Mama Cozonacilor, miere de la familia Moldovan din Sânpetru, dulceţurile şi conservele făcute de tanti Rozi din Criţ, sucurile natural din Săcele şi alte bunătăţi.



Braşovul, interesant pentru un mare tour-operator european
Consiliul Judeţean Braşov s-a pregătit cu mare atenţie pentru acest eveniment, preşedintele Adrian Veştea afirmând că „prezenţa judeţului Braşov la Bruxelles a fost un succes. Deplasarea delegaţiei braşovene a inclus o întâlnire de lucru cu reprezentanţii Biroului Bruxelles al Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România, în cadrul căreia s-a discutat despre ce alte tipuri de evenimente sau de proiecte am putea aborda pentru o cât mai bună promovare a destinaţiei turistice Judeţul Braşov. De asemenea, a avut loc o întâlnire cu un tour-operator foarte important la nivel european, astfel încât să găsim modalităţile cele mai bune pentru a pune judeţul Braşov pe harta turismului european, atât cu destinaţiile sale deja celebre, cât şi cu cele mai puţin cunoscute”.


Totodată, managerul public al Judeţului Braşov Alina Szasz a afirmat că „manifestarea a fost o reuşită deplină. Am abordat destinaţia turistică Judeţul Braşov pe zonele specifice, respectând aceeaşi abordare pe care am avut-o la târgurile de turism la care am fost prezenţi. Ne-am bucurat de faptul că românii din Bruxelles, cea mai numeroasă comunitate etnică după cea franceză, ne-au fost alături. Au fost mulţi români care s-au bucurat de produsele noastre locale, de la diverse feluri de brânzeturi şi băuturi, la cozonaci şi turtă dulce. Am certitudinea că am reuşit să promovăm destinaţia noastră la Bruxelles, astfel încât să atragem în judeţul Braşov cât mai mulţi turişti din capitala Uniunii Europene”.
Nu în ultimul rând, europarlamentarul Răzvan Popa a ţinut să le mulţumească celor care au promovat la Bruxelles tradiţiile, portul, dansul şi meşteşugurile din judeţul Braşov. „Mă bucur să am ocazia şi sunt onorat să susţin acest eveniment alături de Arthis Casa de Cultură Belgo Română. Pentru că eu sunt născut şi crescut în Braşov, la această ediţie, am ales să aducem tot ce avem mai frumos la noi acasă, din Braşov, din inima României, şi să promovăm aici, în inima Europei”, a declarat Răzvan Popa.



Invitaţie la Parada Junilor
La eveniment a participat şi primarul Bruxelles-ului, Philippe Close, care le-a urat braşovenilor „Vive la Roumanie!”. Cu această ocazie, europarlamentarul braşovean i-a adresat invitaţia de a face o vizită la Braşov, pentru a cunoaşte mai bine tradiţiile locului şi pentru a participa la Parada Junilor. Edilul a mărturisit că a fost în ţara noastră în timpul carierei sale de rugbist când, alături de echipa naţională a Belgiei, a jucat împotriva României. Philippe Close a încurajat comunitatea românească din Bruxelles să îşi desemneze reprezentanţi în administraţia locală belgiană, ţinând cont că românii sunt a doua mare comunitate din Belgia.
Aproximativ 250.000 de români se află azi în Belgia, din care peste 40.000 în Bruxelles. Pe 30 aprilie, delegaţia braşoveană a făcut o vizită la Parlamentul European.

+3 -0

Comentarii

rammstein

2018-05-03 12:56:22


un fel de paranghelie taraneasca ...mici si bere...mamaliga si burduf...carnati asfaltati de pe marginea drumului ...si miere cauciucata chinezeasca...totul made in rumania..

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie