Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7152 - 21 feb 03:45

Primul braşovean votat prim-ministru

Autor:

Publicat la 05 noiembrie 2019

Guvernul Ludovic Orban a primit votul de învestitură cu 240 de voturi

Primul braşovean votat prim-ministru

Executivul Orban a fost învestit, luni în plenul reunit al Parlamentulului, cu 240 de voturi „pentru”, din cele 233 de voturi necesare învestirii. Deputaţii şi senatorii au votat pentru validarea listei celor 16 miniştri, precum şi programul de guvernare al PNL. După anunţarea rezultatului (în jurul orelor 16.30), Ludovic Orban a luat cuvântul de la tribuna plenului reunit şi a spus scurt: „Vă mulţumesc şi aveţi încredere în noi”.
Tot luni seară, la ora 19.00, a avut loc depunerea jurământului de către membrii noului Cabinet, moment urmat de o şedinţă informală a noului Executiv la Palatul Victoria, la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Orban vorbeşte despre o minune: Şapte formaţiuni politice au reuşit să se unească
Premierul Ludovic Orban a declarat luni, la ceremonia de depunere a jurământului Executivului pe care îl conduce, că ceea ce s-a întâmplat luni este o „minune”, în condiţiile în care PNL are 20% în Parlament şi a fost nevoie de efortul a şapte partide.
„Suntem după, eu aş categorisi-o aproape o minune. Şapte formaţiuni politice, cu un număr redus de parlamentari, au reuşit să se unească şi să pună capăt unei guvernări care a făcut cu adevărat rău României. A doua minune este învestirea acestui Guvern şi chiar e o minune. Gândiţi-vă că în Parlament, PNL, care este partidul care şi-a asumat răspunderea guvernării, deţine cam 20% şi cu toate astea astăzi am obţinut votul de învestitură. Le mulţumesc partenerilor serioşi, partenerilor care au fost alături de noi, atât în efortul de a opri PSD să mai facă rău României, cât în efortul de a da României un guvern letigitim, serios şi responsabil. Le mulţumesc celor din USR, din ALDE, din PMP, parlamentarilor UDMR, parlamentari din grupul minorităţilor naţionale şi o mulţumire specială parlamentarilor din Pro România care în condiţii extrem de dificile au fost alături de noi", a declarat Ludovic Orban, la ceremonia de la Cotroceni.
Noul premier a anunţat şi care sunt priorităţile. „Pornim la un drum greu, într-o situaţie destul de dificilă pentru România. Avem de rezolvat probleme stringente, de deblocat o mulţime de proiecte care au bătut pasul pe loc – de la proiectele de infrastructură, proiectele de investiţii, deblocarea tuturor procedurilor pentru achiziţiile în domeniul Armatei şi asigurarea cheltuirii a 2% din PIB pentru Apărare", a mai spus Orban.

Cu voturi de la PSD şi Pro România
Decisivi pentru obţinerea votului de ieri au fost parlamentarii din PSD şi Pro România care nu au ascultat solicitarea liderilor partidului şi au venit şi au votat pentru guvernul Ludovic Orban.
De la Pro România au fost 8 parlamentari: Sorin Cîmpeanu, Daniel Constantin, Emilia Meiroşu, Mircea Banias, Georgian Pop, Damian Florea, Liviu Iona Balint şi Mihai Niţă.
Şi de la PSD au fost 4 parlamentari care nu au ascultat-o pe Viorica Dăncilă: Cristina Burciu (PSD Cluj, care a anunţat încă de săptămâna trecută), Eugen Gioanca (înlocuitorul lui Claudiu Manda, după plecarea acestuia în Parlamentul European), Remus Borza şi Elena Hărătău (înlocuitoarea lui Gabriel Vlase, plecat şef SIE).
Alţi 6 parlamentari neafiliaţi după plecările din partidele pe lista cărora au fost aleşi au votat. Este vorba de: Mihăiţă Găină (PSD), Marius Bota (PSD), Emanoil Savin (PSD), Adrian Dohotaru (USR), Ştefan Băişanu (ex-ALDE), Marian Cucşa (ex-ALDE).

Urmează schimbarea preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului
Ludovic Orban a afirmat luni că preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, Marcel Ciolacu şi Teodor Meleşcanu, ar trebui să le fie ruşine pentru că au ascultat ordine de partid şi nu au participat la plenul reunit. El a precizat că PNL nu se simte confortabil cu cei doi la şefia celor două Camere. „După părerea mea, ar trebui să le fie ruşine. Eu nu mai ştiu o procedură de învestire a unui Guvern în ultimii 30 de ani, în care preşedinţii celor două Camere să refuze s-şi exercite atribuţiile numai pentru că le-au cerut şefii de partid ca nu cumva să asigure un vot în plus la cvorum, că dacă ar fi condus şedinţa, ar fi fost cvorum. Să le fie ruşine. Un astfel de comportament n-are ce căuta într-o Românie normală, într-o Românie care respectă Legea, care respectă cetăţenii săi şi evident că nu ne simţim confortabil care în fruntea acestor Camere să fie persoane care nu face altceva decât să respecte cele mai absurde ordine date politic de şefii de partid”, a afirmat Ludovic Orban, luni la Parlament, întrebat dacă PNL va face demersuri pentru a fi schimbaţi preşedinţii Camerei şi Senatului.

Foto: Preşedintele Klaus Iohannis s-a dus la Palatul Victoria, la instalarea Guvernului.

Iohannis: Deja mă tem de ce vor găsi noii miniştri în ministere
Preşedintele Klaus Iohannis a declarat luni, la ceremonia de depunere a jurământului Cabinetului Orban, că aşteaptă de la noul guvern să repare ce a stricat guvernul PSD în justiţie, dar se teme de ce vor găsi noii miniştri în instituţii.
„Începe un mandat nou, un mandat greu, dar care poate să aducă foarte multe satisfacţii pentru partidele care se implică şi pentru români. Chiar dacă este un guvern monocolor minoritar eu vă doresc să vă găsiţi sprijinul necesar pentru a vă pune în practică proiectele şi pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de PSD. Deja mă tem de ce vor găsi noii miniştri în ministere", a spus Klaus Iohannis.
Acesta a anunţat şi ce aşteptări are de la noul guvern. „Veţi avea un mandat relativ scurt, dar pot să spun că mă aştept de la acest guvern să rezolve câteva probleme foarte urgente, închiderea bugetului pentru 2019, pregătirea proiectului de buget pentru 2020, reluarea discuţiilor în domeniul justiţiei, fiindcă ce a stricat PSD în justiţie trebuie reparat. Trebuie pregătite şi puse în practică în mod transparent alegerile. E nevoie de foarte, foarte multă implicare. Vreau să atrag atenţie că această victorie, care e mare, importantă, este totuşi numai de etapă. Urmează alegerile prezidenţiale, locale, şi urmează poate chiar anticipat, alegerile parlamentare. Toate acestea trebuie logistic pregătite foarte bine. Politic trebuie pregătite", a mai spus şeful statului.

Viorica Dăncilă: „De astăzi, PSD intră în mod oficial în opoziţie”
Premierul demis Viorica Dăncilă a declarat luni, după învestirea Cabinetului Orban, că aceasta este o zi neagră pentru România, puterea executivă fiind preluată ilegitim. „Am văzut încununarea tuturor manevrelor şi a jocurilor politice făcute de Iohannis pentru preluarea puterii. E zi neagră pentru democraţie, în care preşedintele Iohannnis a reuşit să îşi impună locotenenţii la Palatul Victoria. (...) Singurul lui discurs este să dispară PSD, acest discurs extremist şi periculos. Să dispară şi bolnavii şi agricultorii ca să nu mai aibă nevoie de subvenţii şi irigaţii. Dacă ne uităm în programul de guvernare vedem că asta vreţi, vreţi să creşteţi tariferele pentru populaţie la gaze naturale şi energie electrică, prin renunţarea la plafonarea preţului la gaze şi energie. Asta vreţi dvs şi dl Orban. Vă ascundeţi în spatele acestui program crezând că vă puteţi eschiva la nesfârşit şi că oamenii nu înţeleg. Oameni cunosc foarte bine, ştiu ce înseamnă comasarea spitalelor. Şi acum veniţi cu tăieri. Oamenii vă văd şi vă vor face să plătiţi la vot”, a spus Viorica Dăncilă.
Premierul demis a mai declarat că social-democraţii vor face cea mai dură opoziţie la Guvernul Orban. „De astăzi, PSD intră în mod oficial în opoziţie. Şi ne vom asuma cu maximă seriozitate toate responsabilităţile care decurg din acest rol. Şi dacă tot vorbim de responsabilitate şi de asumare, aş vrea să fie foarte clar că, în conformitate cu decizia luată în ultima şedinţă a Comitetului Executiv, toţi cei care au trădat la acest vot au fost deja excluşi din PSD. Aşa e normal şi aşa e corect faţă de toţi românii care şi-au pus încrederea în noi. Eu garantez că vom fi cea mai grea opoziţie pe care acest Guvern improvizat o poate avea. Acest Guvern-ghilotină, cel mai vulnerabil Executiv de după 1989 la şantajul grupurilor de parlamentari trădători, un guvern slab şi expus corupţiei”, a mai spus Dăncilă, în ultima zi de mandat.

Componenţa noului Executiv:
- Premier – Ludovic Orban
- Vicepremier – Raluca Turcan
- Ministrul Finanţelor Publice - Vasile-Florin Cîţu
- Ministrul Afacerilor Interne - Marcel Ion Vela
- Ministrul Afacerilor Externe – Bogdan-Lucian Aurescu
- Ministrul Justiţiei - Marian Cătălin Predoiu
- Ministrul Apărării Naţionale - Ionel Nicolae Ciucă
- Ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri - Virgil-Daniel Popescu
- Ministrul Transporturilor, Infrastructurii şi ComunicaţIilor - Lucian Nicolae Bode
- Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale - Nechita-Adrian Oros     
- Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor - Costel Alexe  
- Ministrul Lucrărilor Publice, Dezvoltării şI Administraţiei - Ion Ştefan
- Ministrul Fondurilor Europene - Ioan Marcel Boloş
- Ministrul Sănătăţii - Victor Sebastian Costache
- Ministrul Educaţiei şi Cercetării - Cristina Monica Anisie
- Ministrul Culturii - Bogdan Gheorghiu     
- Ministrul Tineretului şi Sportului - Marian Ionuţ Stroe
- Ministrul Muncii şi Protecţiei Sociale - Victoria Violeta Alexandru

+4 -1

Comentarii

KAKA MAKA WAX

2019-11-05 18:14:22


Cu mandolică=mandolabă ot Brașov ne vom alege cu praful de dobă și cu .ăcatul praf .

Lazar

2019-11-05 16:14:01


Primul brasovean prim ministru care nu a fost votat de nici un parlamentar pesedist braovean. Halal bun simt si mandrie pesedista.

Yo

2019-11-05 12:22:25


Sa vedem daca si Brasovul are de castigat.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotional