Curs BNR
1 EUR = 4.9764 RON
1 USD = 4.6687 RON
1 GBP = 5.8125 RON
1 XAU = 357.7647 RON
1 AED = 1.2712 RON
1 AUD = 2.9982 RON
1 BGN = 2.5444 RON
1 BRL = 0.8906 RON
1 CAD = 3.3943 RON
1 CHF = 5.1404 RON
1 CNY = 0.6447 RON
1 CZK = 0.1970 RON
1 DKK = 0.6669 RON
1 EGP = 0.0966 RON
1 HUF = 1.2610 RON
1 INR = 0.0559 RON
1 JPY = 3.0228 RON
1 KRW = 0.3383 RON
1 MDL = 0.2591 RON
1 MXN = 0.2704 RON
1 NOK = 0.4231 RON
1 NZD = 2.7527 RON
1 PLN = 1.1514 RON
1 RSD = 0.0425 RON
1 RUB = 0.0500 RON
1 SEK = 0.4259 RON
1 TRY = 0.1438 RON
1 UAH = 0.1172 RON
1 XDR = 6.1447 RON
1 ZAR = 0.2433 RON
Publicat la 07 august 2018
Primul bucătar din România care s-a specializat în prepararea viţelului crud la proţap, reţetă recunoscută ca viţel în stil haiducesc, Bartha Erno din Sfântu Gheorghe, judeţul Covasna, reprezintă anual ţara peste hotare, fiind medaliat internaţional pentru reţetele sale inovative. „Primul viţel la proţap l-am făcut acum 26 de ani. E o reţetă complicată şi durează foarte mult. Timp de 5-6 zile viţelul, care trebuie să aibă cam 6 luni, trebuie să stea la saramură, apoi o zi întreagă la foc. Am participat concursuri la Budapesta, dar sunt chemat în fiecare an peste hotare. Am obţinut şi premii internaţionale fiindcă eu am făcut viţelul tip haiducesc, adică eu l-am pus crud pe proţap. Ceilalţi i-au pus fiert la celulă, dar crud doar eu am făcut. Muncesc într-una, sunt chemat la toate petrecerile mari din ţară pentru a face viţel la proţap, însă sunt invitat mereu şi peste hotare. Acum au mai început şi alţii să facă acest gen de viţel la proţap, dar eu am fost primul din ţară care a făcut aşa ceva”, a declarat, pentru Agerpres, Bartha Erno.
Acesta a spus că pentru o friptură apetisantă de viţel şi pentru a se obţine o carne fragedă şi delicioasă e nevoie de foarte multă muncă, dar mai ales de condimentele sale secrete. „Un viţel trebuie să aibă circa 6 luni, trebuie să fie sănătos. Viţelul de 200-300 de kilograme trebuie ţinut o săptămână la saramură, preparată din sare, piper, usturoi şi apoi îl ţinem pe cărbuni o zi. Din două în două ore se schimbă şi condimentele cu care îl ungem tot timpul, cu o pensulă, pentru a se frăgezi. Îl înţepăm tot timpul şi îl împănăm cu usturoi şi slănină, pentru a fi cât mai fraged. Deci viţelul trebuie ţinut în baiţ şi tratat cu în condimentele mele, cu o reţetă secretă. Pentru un viţel de 280 kilograme e nevoie de o zi întreagă de preparat la foc cu cărbuni, de la 8.00 dimineaţa la ora 22.00. Primele straturi se fac în cel puţin 8 ore, apoi următoarele se fac mai uşor şi mai repede. După primul strat îl ungem cu diferite amestecuri de condimente”, a spus Bartha Erno.
Bucătarul spune că nu există manifestare de amploare din ţară la care să nu fie invitat pentru a prepara viţelul în stil haiducesc, dar că, întrucât tehnologia este de durată, selectează locurile în care merge, dar merge cu plăcere, chiar dacă nu câştigă pe măsura muncii sale. „Peste tot merg în România, merg permanent, de la zilele oraşelor, la nunţi, botezuri, festivaluri etc. Fac un viţel pe săptămână, dar e suficient. La mine este plăcerea de a găti, dar nu câştig mare lucru. Mie îmi place să fac şi când îţi place, faci bine. Am un nepot care e ucenicul meu şi mă ajută foarte mult. E pasionat şi îmi va urma”, a mai spus Bartha Erno.
Foto: covasnamedia.ro
nu este nici un comentariu
După ce în luna martie a amânat decizia privind proiectul de reamenajare a Pieţei Sfatului, în şedinţa din 10 aprilie, specialiştii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice (CZMI)[...]
2024-04-17 citeste mai multLaleaua „Doamna Maria Brâncoveanu” a înflorit în aceste zile pentru prima dată şi la Făgăraş, în curtea ctitoriei familiei Brâncovenilor. Frumoasa lalea[...]
2024-04-17 citeste mai multFoto: UTB 523 DTCE, echipat cu roţi pentru terenuri mlăştinoase. Foto: Facebook / UTB Tractors Contrar nostalgicilor care plâng după baza industrială moştenită din comunism, România[...]
2024-04-18 citeste mai multBookisit, primul târg de carte second-hand pentru toată familia ajunge la Braşov, după mai multe ediţii organizate deja în ţară. Acesta va avea loc sâmbătă, 27 aprilie, la Centrul[...]
2024-04-19 citeste mai mult„Iuda” care i-a trădat pe luptătorii anticomunişti din zona Făgăraşului, plătit regeşte
2024-04-19 citeste mai mult
Adaugă un comentariu