Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 11:02

Procurorii din Braşov reclamă asaltul politic asupra justiţiei

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 26 octombrie 2018

Procurorul general al României este schimbat din funcţie, printr-o manevră politică, mai uşor decât femeia de serviciu dintr-un parchet

Procurorii din Braşov reclamă asaltul politic asupra justiţiei

Ziua europeană a justiţiei civile a fost organizată joi de Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov printr-o zi a porţilor deschise, eveniment la care au participat şi câteva zeci de studenţi de la drept.
Cu această ocazie reprezentanţii Parchetului au reamintit că în această perioadă sunt justiţia are mari probleme, iar şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Claudiu Sandu, a precizat că „nu mi se mai pare în regulă să stăm în banca noastră, să nu spunem nimic, ca nu deranjăm pe nimeni. Acesta este un serviciu public, iar oamenii ar trebui să ştie ce înseamnă justiţia, ce facem noi aici, care sunt pârghiile pe care le avem şi care este efectul social al activităţilor pe care le desfăşurăm”.
În timpul discuţiilor cu studenţii, printre altele, procurorii le-au spus studenţilor că această meserie este grea, plină de riscuri, dar bine remunerată. De asemenea, studenţilor de la Drept li s-a explicat care este statutul procurorilor în România.

„Magistraţi sunt europeni”, dar justiţia…
După întâlnirea cu studenţii, şeful Parchetului de pe lângă Tribunalul Braşov, Claudiu Sandu, a afirmat că în acest moment „magistraţii sunt europeni. Din păcate, justiţia este sub un asalt politic. Sunt puse în discuţie multe instituţii care sunt europene. Odată cu intrarea României în Uniunea Europeană s-a făcut o reformă profundă de ordin uman, prin crearea Institutului Naţional al Magistraturii, prin crearea Consiliului Superior al Magistraturii, o structură care să se ocupe de carierele magistraţilor, dar ale cărei avize nu mai prea sunt luate în considerare acum. Cred că cei mai mulţi judecători şi procurori sunt europeni. Ei gândesc ca nişte magistraţi europeni. Însă, justiţia nu reprezintă numai percepţia magistraţilor ci înseamnă o independenţă reală a tuturor celor care participă la actul de justiţie, fie ei judecători sau procurori. Acum statutul acestora este pus în discuţie. În aceeaşi categorie intră şi poliţiştii judiciari, care sunt în subordinea ministrului de Interne. Din punctul meu de vedere este o chestiune anormală, întrucât aceştia (poliţiştii judiciari, n.r.) ar trebui să fie măcar sub controlul nostru, pentru a putea să instrumentăm dosarele pe care le avem în lucru în termen rezonabil, care acum sunt greu de respectat”, a mai declarat Sandu. Acesta a mai spus că, în viitor, „atâta vreme cât nu se va lua nici un fel de măsură constituţională în ceea ce ne priveşte (conform Constituţiei, aceştia sunt independenţi, n.r.) vom rezista, vom aplica legea, care sper să rămână în beneficiul cetăţeanului cinstit. Oamenii se pot baza continuare pe noi, pe magistraţi şi pot avea încredere în noi, ca serviciu public”, a mai spus Sandu.

Revocarea lui Augustin Lazăr ar putea crea mari probleme în sistem
În ceea ce priveşte declanşarea procedurii de revocare din funcţie a procurorului general al României, Augustin Lazăr, Sandu a afirmat că „va crea mari probleme în domeniu. De doi ani, procurorii sunt atacaţi constant. Acest atac pur politic asupra justiţiei îl demoralizează pe un procuror. În momentul în care un om cum este domnul Lazăr, cu o carieră impresionantă în spate, dosare importante instrumentate, cum este cazul celui referitor la brăţările dacice, cu o poziţie extraordinară este atacat politic, normal că şi eu, şi orice alt coleg suntem demoralizaţi. Ne punem întrebarea: «Mai are rost să ne zbatem, să ne facem treaba?». Este o chestiune de siguranţă a fiecăruia dintre noi, care avem familii, avem copii. În momentul în care un procuror general este schimbat printr-o manevră politică, mai uşor decât femeia de serviciu dintr-un parchet, fiecare dintre noi este afectat şi ne punem întrebarea în ce direcţie ne îndreptăm. Mai are rost să ne luptăm? Ce facem? Nu ştiu să răspund unor astfel de întrebări”.

Cum pierde Poliţia oamenii de valoare
Claudiu Sandu a precizat că în domeniul justiţiei sunt probleme şi în ceea ce priveşte resursa umană de la alte instituţii. „Cel puţin în ceea ce ne priveşte, avem organigrama completă, dar sunt probleme la alte instituţii implicate în actul justiţiei. Să nu uităm că, în mare parte, dosarele sunt instrumentate de Poliţie, dar o colaborare devine ineficientă în momentul în care nu mai ai poliţişti cu care să lucrezi. La momentul de faţă, Poliţia trece printr-o criză destul de gravă şi de lungă durată de resursă umană, datorată unor factori multipli. Un exemplu în acest sens sunt pensionările anticipate. Sunt oameni care, la peste 40 de ani au ajuns la un maxim de competenţă, în loc să fie folosiţi încă 10 ani, au fost pensionaţi, cum se face doar în România. Nici măcar în Rusia nu se mai întâmplă acest lucru”, a argumentat Sandu.
De asemenea, Sandu a amintit şi de faptul că ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, s-a pronunţat public „inspectorii ANAF nu mai trebuie să fie detaşaţi la parchete (aşa cum se procedează în prezent, pentru a se putea instrumenta dosarele de natură economică – n.r.)”.  
Totodată, acesta a mai spus că unele prevederi legale prin care există obligativitatea detaşării unor ofiţeri de Poliţie la Parchete, nu este pusă în aplicare. „Nu putem face noi toate dosarele, avem nevoie de colaborare cu alte instituţii, iar aceasta este anevoioasă acum”, a încheiat Sandu.

+3 -4

Comentarii

Lazar

2018-10-26 07:31:00


A nu se uita ca un infractor se afla in fruntea unui grup infrational organizat aflat vremelnic in fruntea pesedeului care guverneaza tara si modifica legile si sistemul judiciar numai in interesul lor.Felicitari votantilor brasoveni pesedisti care au inrosit judetul Brasov cu voturile lor care vor duce in criza Romania.

Costea Ion

2018-10-26 05:58:20


Nu trebuie uitat faptul că acest individ a fost numit, nu a dat concurs, pe acest post.

Willy

2018-10-25 23:44:57


Stimata redactie, ieri de ce nu au aparut comentariile? Ca nu e prima oara. Nici nu l-au mazilit bine pe nea Lazar si gata s-a anulat si dreptul la libera exprimare?

Willy

2018-10-25 23:36:12


"Justitia are mari probleme"? Pe bune? Noi de ani de zile avem probleme cu justitia care e cam chioara. Daca procurorii isi faceau treaba cum trebuie nu mai furau si zburdau azi infractorii in politica. Daca termenul era termen nu lungire pana la prescriptie nu dura o mie de ani judecarea unui dosar. Daca legea era clara sentinta era sentinta. Nu cu suspendare si dupa aia sef in Parlament. Zeci de ani am fost la cheremul justitiei chioare. Care a vazut cu un ochi pe cine a cotizat si statea cu ala inchis la nedreptatit. Acuma s-a intors roata. Infractorii fac legea. Asa ca zic din nou: ce am avut si ce am pierdut. Poate asta e sutul in fund care ne trebuie ca sa facem un pas inainte. De fapt noua ne trebuie un brânci ca lumea. Si o galeata cu gheata peste noi. Asa ca agitatie multa si un rezultat previzibil. Ceea ce se intampla azi nu e un accident, este rezultatul a zeci de ani de dospit. Ca un cancer: s-a dezvoltat ani la rand si cand a erupt nu iti ramane decat sa iei lumanari si sa astepti.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie