Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6687 RON

1 GBP = 5.8125 RON

1 XAU = 357.7647 RON

1 AED = 1.2712 RON

1 AUD = 2.9982 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8906 RON

1 CAD = 3.3943 RON

1 CHF = 5.1404 RON

1 CNY = 0.6447 RON

1 CZK = 0.1970 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0966 RON

1 HUF = 1.2610 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0228 RON

1 KRW = 0.3383 RON

1 MDL = 0.2591 RON

1 MXN = 0.2704 RON

1 NOK = 0.4231 RON

1 NZD = 2.7527 RON

1 PLN = 1.1514 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4259 RON

1 TRY = 0.1438 RON

1 UAH = 0.1172 RON

1 XDR = 6.1447 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8166 - 19 apr 17:21

Proiect de sporire a competitivităţii companiilor în internaţionalizarea afacerilor

Autor:

Publicat la 05 decembrie 2014

Stagiul de formare a fost finanţat prin programul sectorial Leonardo da Vinci şi implementat de Liceul Tehnologic Victor Jinga din Săcele

Liceul Tehnologic Victor Jinga din Săcele este unul dintre puţinele licee tehnologice din judeţ care este implicat în numeroase proiecte educaţionale şi de formare profesională. Dacă în mod tradiţional proiectele implementate vizau elevii şi profesorii şcolilor săcelene, anul acesta liceul a implement un proiect de mobilităţi profesionale ce s-a adresat angajaţilor companiilor membre ale Clusterului ETREC. Proiectul, intitulat „Formare profesională pentru internaţionalizarea afacerii”, cu numărul LLP-LdV/PLM/2013/RO/310, a fost finanţat prin Programul de Învăţare pe Tot Parcursul Vieţii, programul sectorial Leonardo da Vinci, acţiunea mobilităţi pentru persoanele aflate pe piaţa muncii. 
Ideea proiectului a plecat de la nevoia de sporire a competitivităţii companiilor, în special a IMM-urilor, în condiţiile unei pieţe globale din ce în ce mai concurenţiale. Una dintre soluţiile aflate la îndemâna companiilor competitive este internaţionalizarea afacerii, însă pentru ca succesul unei companii în acest demers să fie durabil este necesar ca angajaţii acesteia să posede abilităţi şi competenţe profesionale specifice. Astfel, firmele au nevoie nu numai de personal pregătit în domeniul specific de activitate, ci şi de specialişti care să acţioneze eficient în vederea promovării si apărării intereselor acestora pe piaţa internă şi pe cea externă în direcţia stabilirii, menţinerii şi dezvoltării relaţiilor comerciale cu firme, organizaţii economice şi asociaţii profesionale. O persoană cu asemenea competenţe este un agent de cunoştinţe de afaceri şi mai puţin un specialist într-un anumit domeniu (economie, drept etc) şi, prin urmare, implicarea acestuia la nivel strategic este mult mai valoroasă. 
În cadrul proiectului au fost selectaţi să participe la stagiul de formare profesională 10 persoane provenind din companii şi instituţii membre în Clusterul Etrec. Procesul de formare profesională a fost coordonat de două instituţii cu experienţă în domeniul internaţionalizării afacerilor din Spania şi Portugalia. Astfel, în perioada 19 mai - 1 iunie 2014 cinci dintre participanţi s-au format în cadrul unei companii de consultanţă din Spania, iar ceilalţi cinci au petrecut stagiul  de formare în cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie din regiunea Arcos de Valdevez – Ponte da Barca din nordul Portugaliei.
Pe parcursul celor două săptămâni ale stagiului, participanţii au fost implicaţi în activităţi de formare profesională practică având astfel acces la o experienţă de pregătire profesională într-un mediu de lucru nou, în instituţii recunoscute pentru activitatea desfăşurată în vederea internaţionalizării afacerilor clienţilor lor. Participanţii au intrat în contact direct cu noi metode de lucru, cu practici şi tehnici comerciale moderne, strategii de deschidere pieţe, strategii de marketing, folosite de instituţiile gazdă pentru accesul şi permanenţa pe pieţele internaţionale. Pe parcursul stagiului, participanţii au avut oportunitatea de a vedea cum evoluează mediul de afaceri din Spania şi Portugalia în condiţii de recesiune economică, care sunt diferenţele de abodare a afacerii dintre companiile care înfruntă criza cu succes şi cele care nu au reuşit aceasta.
Activităţile prevăzute în programul de formare au fost gândite astfel încât participanţii să-şi poată dezvolta abilităţi şi competenţe esenţiale pentru a asigura informarea de afaceri corectă a companiilor şi promovarea afacerilor acestora în străinătate, conducând la atingerea obiectivelor de afaceri. În ceea ce priveşte experienţa personală, esenţială în domeniul de activitate al participanţilor, proiectul a facilitat stabilirea de relaţii personale cu colegii spanioli, respectiv portughezi, încurajându-se astfel dialogul profesional şi intercultural. Perioada de stagiu petrecută în instituţia de primire a contribuit totodată şi la dezvoltarea competenţelor lingvistice ale participanţilor. Cunoscători, prin natura atribuţiilor lor, ai limbii engleze, participanţii au avut prilejul de a-şi lărgi orizontul lingvistic atât prin pregătirea lingvistică de care aceştia au beneficiat înaintea plecării în stagiu (limba spaniolă, respectiv portugheză), cât şi prin perioada petrecută în ţara gazdă.
La finalul stagiului participanţilor le-au fost recunoscute abilităţile şi competenţele dobândite prin emiterea certificatelor Europass-Mobility, documente unanim recunoscute la nivel european.
Prin implementarea acestui tip de proiect se creează o legătură puternică între mediul educaţional şi de formare profesională şi mediul de afaceri, o legătură ce asigură o colaborare pe termen lung, esenţială pentru pregătirea forţei de muncă adaptată cerinţelor pieţei.
 
+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie