Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 03:31

Proiect MApN: Românii din diaspora trebuie să vină în ţară, în caz de război

Autor:

Publicat la 25 sepembrie 2018

Proiect MApN: Românii din diaspora trebuie să vină în ţară, în caz de război

Românii din diaspora trebuie să vină în ţară, în caz de război, în decursul a 10 zile, prevede un proiect de lege al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), citat de Profit.ro. Şi cei care nu mai au domiciliul în România trebuie să contacteze centrele militare în cel mult 15 zile.
La instituirea stării de asediu, la declararea stării de mobilizare sau a stării de război, cetăţenii români încorporabili şi rezerviştii cu domiciliul în România, plecaţi temporar în afara ţării, vor avea obligaţia de a se întoarce în ţară pentru serviciul militar în cel mult 10 zile.
Conform proiectului, serviciul militar va putea fi efectuat şi în calitate de militar voluntar de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârsta cuprinsă între 18 şi 51 ani, la solicitarea acestora.
În prezent, legea prevede că tinerii chemaţi la recrutare, recruţii şi militarii rezervişti sunt obligaţi să predea adeverinţa de recrutare, livretul militar sau ordinul de chemare la mobilizare, după caz, înainte de plecarea în străinătate şi să ridice documentele respective la înapoierea în ţară.
Proiectul elaborat de ministerul de resort prevede acum această obligaţie doar la plecarea în străinătate pe o perioadă mai mare de 30 de zile.
În schimb, proiectul stabileşte condiţii clare pentru românii din străinătate în ce priveşte efectuarea serviciului militar în caz de nevoie.
În mod normal, cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii au obligaţia de a se prezenta la locul, data şi ora prevăzute în ordinul de chemare.
Prin excepţie, însă, la instituirea stării de asediu sau la declararea stării de mobilizare sau a stării de război cetăţenii încorporabili, rezerviştii voluntari şi rezerviştii cu domiciliul în România, dar plecaţi temporar în afara ţării, au obligaţia de a se prezenta, în termen de maximum 10 zile de la data notificării, la centrele militare în evidenţa cărora se află sau la structurile de care depind, în vederea îndeplinirii serviciului militar pe bază de conscripţie.
Prin notificare se înţelege înştiinţarea în scris, la domiciliul din România, prin ordin de chemare, a celui în cauză cu privire la obligativitatea prezentării la centrele militare sau la structurile din cadrul instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale în vederea îndeplinirii serviciului militar.
Totodată, cetăţenii încorporabili şi rezerviştii care nu au domiciliul în ţară, precum şi persoanele care nu au putut fi notificate, au obligaţia ca în termen de maximum 15 zile de la publicarea în Monitorul Oficial al României a hotărârii Parlamentului privind declararea stării de mobilizare sau a stării de război, precum şi a decretului Preşedintelui României privind declararea stării de mobilizare sau instituirea stării de asediu sau a stării de urgenţă să contacteze centrul militar în evidenţa cărora se află cu privire la modalitatea de îndeplinire a serviciului militar.
Cetăţenii încorporabili sunt consideraţi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârsta cuprinsă între 20 şi 35 de ani, care nu îndeplinesc serviciul militar activ.
Proiectul de lege introduce, totodată, conceptul de „militar voluntar în termen”.
Conform propunerii, „serviciul militar în calitate de militar voluntar în termen se îndeplineşte de către cetăţenii români, bărbaţi şi femei, care au vârsta cuprinsă între 18 şi 51 ani, la solicitarea acestora, potrivit nevoilor instituţiilor cu atribuţii în domeniul apărării şi securităţii naţionale'. Militarii voluntari în termen au numai gradul de soldat, mai stabileşte proiectul.
„Prin introducerea acestui concept se are în vedere creşterea cantităţii şi calităţii rezervei de mobilizare, diminuate ca urmare a suspendării, începând cu 1 ianuarie 2007, a serviciului militar obligatoriu. Militarii voluntari în termen vor reprezenta o sursă importantă pentru selecţia rezerviştilor voluntari”, arată Ministerul Apărării.
Recent, ministrul Apărării Naţionale (MApN), Mihai Fifor, a făcut precizări şi despre o eventuală reintroducere a stagiului militar obligatoriu. „Aşa după cum am mai spus cu ceva vreme în urmă, în România serviciul militar obligatoriu este suspendat. În acest moment, nu putem discuta despre reluarea serviciului militar obligatoriu. Nu ne-am propus acest lucru şi nu l-am discutat niciun moment. În România ne dorim în continuare ca spre armată să vină tineri care doresc să îmbrace haina militară şi să servească sub drapelul patriei", a afirmat Fifor.

+0 -1

Comentarii

'Mihai'

2023-10-16 17:29:42


'Intrebare \nUnde a fost statul si ce a facut statul cand eu la varsta de 17 ani , am pierdut casa, din cauza datoriilor, acolo voi fi si eu , cand va avea nevoie de mine. Nu am casa in Romania. Mi au dat ‘altii’ sa mananc. Pt ei as lupta , dar pt tara, in veci. Imi pare rau ca m am nascut in Romania '

bukk

2018-09-25 12:45:17


In caz de razboi diaspora o sa faca pipi cu bolta pe voi si pe legile voastre !!

Willy

2018-09-25 11:42:37


Sa mearga jandarmii la razboi ca si asa le place slugaritul. Ca ei sunt tovarasi cu politicienii. Noi cetatenii suntem doar materialul de lucru pe care dupa ce il "modeleaza" cu pulanele, ii dau cu gaz sa nu se altereze lucrarea si dupa aia cu tunul de apa sa se duca praful. Ca s-au cam dus vremurile in care civilii trebuie sa se ascunda prin paduri cand vine razboiul. Acuma luptele se duc "tactic" intre trupe mai exact si se mai belesc unele obiective. Si asa suntem cei mai saraci din Europa, ce sa ne fure dusmanii, praful de pe toba? Teritoriul l-am vandut singuri, peste o treime e in posesia strainilor, resursele ,pa!, populatia e la munca pe exterior, vorba lui @ Costea Ion. Ce sa aperi? Conacele, vilele, jeepurile, tupeul si nesimtirea? Uite, sa se duca "mitraliera", flausatul (ca si asa ii place lupta), fantoma alba, micul porcar (ca doar trebuie sa aflam cine e el, nu asa zbiera nevasta-sa?) sau mai bine nevasta micului porcar ca se pare ca ea e cu pumnul in casa, ala de se pisa pe diaspora, etc.

Costea Ion

2018-09-25 07:34:48


Cu ăștia se mândrește prostia!!! Păi de ce s-ar întoarce, în caz de război, să apere țara, unul care a fost gonit din ea??? Ca ce chestie să te întorci din Germania sau Anglia ca să-i aperi averea unuia ca Scripcaru, Niță, Dragnea, Oprișan, Băsescu sau alți care s-au îmbogățit distrugând și furând România???

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie