Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 08:58

Proiecte imobiliare cu probleme în zona nouă a Cartierului Tractorul

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 23 august 2019

Blocuri fără canalizare, teren arabil vândut ca parcare, garaj subteran fără autorizaţie ISU. Dezvoltatorii au început să primească amenzi

Proiecte imobiliare cu probleme în zona nouă a Cartierului Tractorul

Noile zone rezidenţiale din cartierul Tractorul au fost controlate în ultima perioadă de mai multe instituţii. Astfel, Garda de Mediu a verificat în ultima perioadă dacă sunt respectate prevederile legale privind protecţia mediului, iar ieri, Comisariatul Regional Braşov pentru Protecţia Consumatorului (CRPC) a verificat două dintre zonele rezidenţiale, la una dintre ele fiind desfăşurată şi o acţiune a comisarilor de mediu.
Complexul rezidenţial la care au fost în control ambele instituţii, format din două blocuri cu parter, două etaje şi mansardă, unul terminat iar celălalt aflat în curs de finalizare.
În blocul terminat s-au mutat deja 30 de familii.
Mai exact, în timpul controlului efectuat de Garda Naţională de Mediu s-a descoperit, printre altele, că cele două blocuri nu erau racordate la reţeaua de apă şi canalizare. Practic, pentru deversarea apelor uzate era folosită o groapă mare, iar pentru alimentarea cu apă era forat un puţ, la mică distanţă de zona în care erau deversate apele uzate. Comisarii de mediu spun că pentru „sistemul de canalizare” improvizat, dezvoltatorul nu a putut prezenta documente emise de instituţiile abilitate, cum este cazul Agenţiei pentru Protecţia Mediului sau a Sistemului de Gospodărire a Apelor. Aceeaşi problemă a fost constatată şi în cazul „reţelei de alimentare cu apă”, având în vedere că nu exista nici un buletin de analiză.
De asemenea, au fost constatate probleme şi în ceea ce priveşte respectarea prevederilor legale în ceea ce priveşte lucrările de construcţie la blocul neterminat. Printre altele, având în vedere că imobilul este în etapa de realizare a finisajelor, constructorul ar fi trebuit să monteze o perdea de protecţie în jurul clădirii, lucru care nu s-a întâmplat. Totodată, basculantele de transport nu erau prevăzute cu prelată.
Pe de altă parte, şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorului, Sorin Susanu, a declarat că pentru acest proiect imobiliar vor fi verificate clauzele din contractele de vânzare – cumpărare a apartamentelor, dar şi alte documente.

Amendă de 100.000 lei de la Garda de Mediu
Şeful Comisariatului Judeţean Braşov al Gărzii Naţionale de Mediu, Mircea Paraschiv, a declarat că în urma acestui control „pentru toate neregulile constatate a fost aplicată o amendă totală de 100.000 lei. De asemenea, am dispus 10 măsuri de remediere a deficienţelor constatate”. Printre altele, comisarii de mediu au pus în vedere dezvoltatorului imobiliar să ia măsurile necesare pentru respectarea legislaţiei de mediu referitoare la execuţia lucrărilor de construcţie, să rezolve unele probleme legate de situaţia juridică a amplasamentului şi, cel mai important, să racordeze imobilele la reţelele publice de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare.

Dezvoltatorul, aşteptat de câteva luni la Primărie să depună un dosar pentru realizarea racordurilor
Pentru realizarea celor două blocuri, Primăria Braşov a emis autorizaţii de construire în anii 2016 (pentru cel în care s-au mutat 30 de familii) şi în 2017 (actualizată în anul 2018) – pentru cel neterminat. Purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, Sorin Toarcea, a declarat că problema canalizării şi alimentării cu apă a intrat de mai mult timp şi în atenţia municipalităţii.
„Au fost mai multe întâlniri cu cetăţenii de acolo, la ultima dintre ele participând şi reprezentanţi ai dezvoltatorului imobiliar. În urmă cu mai multe luni, Primăria Braşov a emis un certificat de urbanism necesar obţinerii autorizaţiei de construire pentru realizarea branşamentelor. Urma ca dezvoltatorul imobiliar să depună dosarul pentru autorizaţia de construire, lucru care nu s-a mai întâmplat. Primăria Braşov va trata cu celeritate solicitările dezvoltatorului privind rezolvarea problemei utilităţilor”, a declarat Toarcea.

Teren arabil, vândut ca parcare, într-o zonă rezidenţială din Cartierul Tractorul
Într-o altă zonă rezidenţială verificată de comisarii de la Protecţia Consumatorului au fost descoperite alte probleme. Printre altele, a precizat şeful CRPC, Sorin Susanu, la o verificare preliminară „am descoperit un loc de joacă neautorizat, sau teren arabil vândut ca parcare. De asemenea, am descoperit rampe de acces neconforme, iar într-o parcare subterană o gură de scurgere de aproximativ 4 metri adâncime, care nu era protejat”, a precizat Susanu.

Garaj subteran, fără autorizaţie de securitate la incendiu
O amendă a fost aplicată şi de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bra?ov, lucrătorii acestei instituţii descoperind un garaj subteran fără autorizaţie de securitate la incendiu. „Pentru această construcţie a fost eliberat avizul de securitate la incendiu, document prin care sunt aprobate lucrările ce trebuie efectuate. După terminarea construcţiei, dezvoltatorul era obligat să se depună documentaţia în vederea obţinerii autorizaţiei de securitate la incendiu, demers pe care nu l-a mai făcut”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Braşov, Ciprian Sfreja.
Acesta a precizat că, pe lângă amendă, cuprinsă între 20.000 şi 50.000 lei, dezvoltatorul va trebui să remedieze deficienţele. „În aproximativ o lună va trebui să depună un plan de conformare şi, într-un final să obţină autorizaţia de securitate la incendiu”, mai spus Sfreja.

 

+0 -6

Comentarii

lucy

2019-08-24 17:11:41


Cine a dat autorizatie de constructie, cine a aprobat PUZ si toate documentele ?Cum sa faci control "post-mortem?Si de ce nu ne spuneti cine este dezvoltatorul , ca sa ne ferim de el?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie