Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 20:13

Propunere pentru studenţi: Rezolvaţi o problemă în interesul vostru şi primiţi 100.000 de lei

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 02 octombrie 2018

Universitatea Transilvania pune la bătaie 1 milion de lei pentru studenţii cu idei de îmbunătăţire a propriilor condiţii. Vor fi 10 proiecte finanţate, pentru echipele cu cele mai bune idei, care să se reflecte în întreaga instituţie. Echipa trebuie să aibă minim trei membri

Propunere pentru studenţi: Rezolvaţi o problemă în interesul vostru şi primiţi 100.000 de lei

5.123 de „boboci” (dintre care 4.201 la licenţă zi) au început ieri anul universitar 2018 - 2019 la Universitatea Transilvania, pe lângă cei aproximativ 14.000 de studenţi care revin în băncile facultăţilor. Sala Mare din Aula Universităţii Transilvania a fost plină până la refuz de tinerii dornici să participe la primul moment al studenţiei lor, dar şi de cadre didactice, oficialităţi şi oameni politici. Dacă unii dintre „boboci” sunt decişi ce vor de la facultate, alţii aşteaptă să se acomodeze, mai ales că vin din afara Braşovului. „Vreau să învăţ un lucru practic, să deprind o meserie, să mă aleg cu ceva, căci majoritatea anilor de şcoală de până acum nu m-au învăţat ceva. Sunt la Matematică-informatică, asta pentru că mi-a plăcut matematica şi informatica”, ne-a spus un tânăr din Prahova.  
„Mă aştept să fie ani frumoşi, până la urmă anii de facultate trebuie să fie cei mai frumoşi şi sper să fie bine. Din Vrancea vin şi am ales Braşovul pentru că e un oraş frumos, sunt multe posibilităţi”, ne-a spus alt „boboc”, de la aceeaşi facultate.
„Nu prea am mari aşteptări, mai ales de la început, pentru că e totul nou, aştept să mă acomodez puţin şi apoi o să-mi fac mai multe planuri pe viitor”, a explicat o studentă de la Litere.



„Fixaţi-vă obiective înalte”
Ca să-i încurajeze pe drumul lor, conducerea Universităţii le-a adus în faţă exemplele bune – absolvenţi care au reuşit în domeniul lor şi care au povestit din experienţa lor. Fost absolvent al Facultăţii de Inginerie Electrică şi Ştiinţa Calculatoarelor, Alexandru Iliescu este cel care a dezvoltat aplicaţia anului în Europa, care te învaţă limbi străine. O idee pe care a pus-o în practică împreună cu echipa sa, foşti absolvenţi ai Universităţii braşovene. La început de drum, fostul student le-a transmis „bobocilor” să-şi fixeze obiective înalte şi să îşi dorească să fie cât mai buni. „Ca fost student pot să spun că apreciez tot mai mult tot ce am învăţat în facultate, poate că nu am fost cel mai bun întotdeauna, dar acum preţuiesc tot mai mult ce am acumulat  atunci. Pot să spun că poate atunci nu eram conştient cât de buni suntem, dar ieşind un pic în străinătate şi cunoscând celelalte ţări, mi-am dat seama că noi chiar suntem buni”, a spus Alexandru Iliescu (foto).  



Bani pentru „Noi dezvoltăm Universitatea”
Tot ca să-i motiveze, şi nu doar pe boboci, conducerea Universităţii a anunţat, la început de an, că pune la bătaie un milion de lei, în cadrul concursului „Noi dezvoltăm Universitatea”. „Îi anunţ pe toţi studenţii universităţii, indiferent că sunt la licenţă, masterat sau doctorat, că începând de astăzi, Universitatea pune la bătaie 1 milion de lei în cadrul programului «Noi dezvoltăm Universitatea», în care vor fi finanţate 10 proiecte de câte 100.000 de lei, care să fie realizate de către studenţi, în interesul lor. Pentru fiecare proiect, condiţia este să fie realizat de o echipă de minim 3 studenţi, care vor avea la dispoziţie 30.000 de lei sub formă de burse şi maxim 70,000 de lei pentru alte cheltuieli ce vizează implementarea proiectului. Propunerile de proiecte vor fi depuse până în 15 noiembrie, implementarea acestora va trebui să dureze maxim un an, iar impactul lor să fie la nivelul întregii universităţi”, a spus prof. univ. dr. ing. Ioan Vasile Abrudan (foto), rector Universitatea Transilvania Braşov.


 

Şefii de promoţie care au ales Universitatea Transilvania, recompensaţi
În plus, ca şi în alţi ani, şefii de promoţie din liceu care au ales universitatea braşoveană şi tinerii de 10,00 la Bacalaureat vor primi, vineri, din partea instituţiei un laptop, precum şi cazare şi o masă gratuită la cantină, pe parcursul unui an.
Universitatea va continua, însă, să finanţeze din fonduri proprii, teme de cercetare şi studii, care să vină în sprijinul comunităţii.
La cele 18 facultăţi ale Universităţii Transilvania din Braşov sunt aproape 750 de cadre didactice. Universitatea are, în acest an, 105 programe de studii la licenţă, 73 de programe de masterat şi 18 domenii de studii doctorale, fiind cea mai mare instituţie de învăţământ superior din centrul ţării. Printre noutăţile din acest an se numără programe de licenţă precum „Media digitală” sau de master, precum Cyber Security (Securitate cibernetică), în limba engleză.
Universitatea Transilvania din Braşov este astăzi a doua universitate din ţară în ceea ce priveşte numărul de ţări non-UE cu care are schimburi academice finanţate prin programul Erasmus+.
În acest an, Universitatea braşoveană va aniversa şi 70 de ani de la înfiinţare.


„Apreciez activitatea pe care profesorii, împreună cu domnul rector o desfăşoară pentru ca această unitate de învăţământ să se ridice la cel mai înalt nivel de studii universitare, de furnizor al creierelor, al minţilor. Îmi doresc ca studenţii, la sfârşitul acestei perioade - poate cea mai frumoasă din viaţa lor – să rămână aici, în ţară, să depunem un efort şi cu cunoştinţele acumulate să ajute la bunul mers al lucrurilor în dezvoltarea ţării.”
- Marian Rasaliu (foto), prefect judeţul Braşov


 

„Universitatea Transilvania a venit alături de Consiliul Judeţean, prin finanţarea unor teme de cercetare ce viza rezolvarea unor probleme din judeţ, iar acum avem în implementare 13 proiecte. (...) Braşovul este cel mai important judeţ din România, anul trecut a avut cel mai mare număr de turişti. Pentru prima dată a depăşit judeţul Constanţa, iar prin proiectele pe care le avem în vedere, vom face ca acest lucru să se păstreze.”  
- Adrian Veştea (foto), preşedinte Consiliul Judeţean Braşov


 

„Universitatea Transilvania este un stâlp al comunităţii, un oraş în oraş. 19.000 de studenţi echivalează cam cu trei oraşe din judeţul Braşov. Mai mult de jumătate dintre studenţii Universităţii  sunt din afara judeţului Braşov, asta înseamnă că suntem pe un drum bun şi acest lucru nu face decât să confirme trendul pe care municipiul Braşov îl are astăzi, acela de dezvoltare şi de creştere din punct de vedere economic şi investiţional şi în alte domenii, de asemenea, şi eu cred că putem să dezvoltăm împreună cu facultăţile de profil multe proiecte, pe lângă cele pe care le avem. Până acum am avut un dialog foarte bun cu Universitatea.”
- George Scripcaru (foto), primar municipiul Braşov









 

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie