Curs BNR

1 EUR = 4.9762 RON

1 USD = 4.6699 RON

1 GBP = 5.7698 RON

1 XAU = 344.5697 RON

1 AED = 1.2715 RON

1 AUD = 3.0092 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.9039 RON

1 CAD = 3.4052 RON

1 CHF = 5.1198 RON

1 CNY = 0.6444 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2629 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0160 RON

1 KRW = 0.3388 RON

1 MDL = 0.2600 RON

1 MXN = 0.2728 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7564 RON

1 PLN = 1.1508 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4286 RON

1 TRY = 0.1435 RON

1 UAH = 0.1180 RON

1 XDR = 6.1406 RON

1 ZAR = 0.2425 RON

Editia 8170 - 25 apr 08:29

Protest pentru lacătul de pe grădiniţă

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 30 august 2019

Părinţii şi educatorii de la Grădiniţa nr. 13 le-au cerut socoteală edililor braşoveni pentru închiderea unităţii de către noul proprietar al terenului. Nici conducerea grădiniţei, nici părinţii nu au fost anunţaţi că ar fi o problemă. Au aflat când a apărut lacătul de poartă. Primăria promite că grădiniţa va fi deschisă în 9 septembrie

Protest pentru lacătul de pe grădiniţă

După ce, în 27 august, pe poarta Grădiniţei nr. 13 noul proprietar a pus lacătul pe poartă, joi, părinţii şi educatorii de la această unitate de învăţământ au mers la Primăria Braşov, pentru a cere explicaţii autorităţilor locale.
Cele aproape 30 de persoane au dorit să protesteze în faţa primăriei, dar, după ce li s-a spus că acţiunea este neautorizată, s-au strâns în faţa Poştei, unde, după câteva minute a apărut şi viceprimarul Braşovului Costel Mihai.
Educatorii şi oamenii au fost nemulţumiţi că nu au fost anunţaţi de această problemă şi erau îngrijoraţi că în 9 septembrie, când se încheie vacanţa de vară, unitatea la care sunt înscrişi 120 de copii, ar putea rămâne închisă.
„În 27 august, la ora 16.30, am fost informată de un angajat al Primăriei Braşov că ni se interzice intrarea în curtea grădiniţei, pentru că aceasta a devenit proprietatea unui anume Popa Horia. Am fost şocată de această veste. În timp, nimeni nu ne-a spus nimic, nu am fost avertizaţi  că urma să se întâmple acest lucru, care, din punctul meu de vedere, este un abuz”, a declarat directorul grădiniţei, Carmen Băcanu. Chiar dacă decizia de retrocedare a fost emisă în anul 2013, ea a spus că nu a ştiut nimic, iar în timpul întâlnirii viceprimarului cu protestatarii, a amintit că la numeroasele şedinţe de la Primărie, când se prezentau cazurile de retrocedare, niciodată nu a fost ridicată problema grădiniţei pe care o conduce.
„Este nedrept ce ni se întâmplă, dar mă bucur că am sprijinul părinţilor. Am fost ieri (miercuri – n.n.) într-o audienţă la viceprimarul Costel Mihai, care mi-a spus că acest teren a fost obţinut printr-o modalitate judecătorească abuzivă, frauduloasă. Oare justiţia permite astfel de lucruri?”, a continuat directorul grădiniţei.

„Nu ne-am mai confruntat cu o astfel de acţiune de forţă”
Viceprimarul Mihai Costel i-a răspuns că acesta este un caz fără precedent. „Noi nu ne-am mai confruntat cu o astfel de acţiune de forţă, de a pune lacătul pe poarta unei unităţi de învăţământ, chiar dacă au mai fost procese de retrocedare. De fiecare dată a existat un dialog, înţelegere şi până la urmă s-au găsit soluţii”, a declarat viceprimarul.
Acesta a afirmat că, din punct de vedere al procedurilor juridice, după ce proprietarul tabular a intrat în posesia terenului, municipalitatea a demarat două acţiuni în instanţă. „În 28 august am solicitat o ordonanţă preşedenţială prin care am solicitat instanţei, fără citarea părţilor, să instituie unui acces provizoriu în această unitate de învăţământ. Eu sper că răspunsul va fi unul favorabil”, a declarat viceprimarul.
Cealaltă acţiune a fost deschisă la instanţa de fond şI vizează  instituirea unei servituţi de trecere.
Pe de altă parte, reprezentantul municipalităţii „consideră că ceea ce a făcut proprietarul este o acţiune de forţă înaintea începerii şcolii. Sperăm că vom avea instanţa de partea noastră. De asemenea, am solicitat conducerii unităţii de învăţământ să fie parte în proces”.

Planul B: intrare prin Şcoala Gimnazială nr. 5
Viceprimarul a mai spus că este luată în calcul şi o variantă de rezervă, care presupune amenajarea unui acces prin Şcoala Gimnazială nr. 5, ceea ce ar presupune spargerea unui zid. Dacă s-ar aplica această variantă, preşcolarii nu ar avea cum să iasă în curtea grădiniţei, iar cadrele didactice nu ar putea organiza activităţile în aer liber, care sunt obligatorii. Viceprimarul a dat asigurară că pentru acest „plan de urgenţă” a fost identificată soluţia tehnică, iar lucrările pot începe în orice moment.

Promisiunea Primăriei: în 9 septembrie, grădiniţa va fi deschisă
Reprezentantul Primăriei le-a promis părinţilor şi educatorilor că „într-un fel sau altul, vom deschide anul şcolar la această grădiniţă”.
În acest moment, noul proprietar al terenului de aproximativ 600 m pe care este curtea grădiniţei şi o parte a clădirii în care funcţionează aceasta nu permite accesul în unitatea de învăţământ. În baza unui ordin de executare şi însoţit de jandarmi, el a montat un lacăt pe poarta de intrare în grădiniţă şi a lipit un afiş prin care aduce la cunoştinţă faptul că accesul în respectiva curte se face pe propria răspundere, cu încălcarea prevederilor legale, sancţionate de legea penală. „Cred că şi modul în care s-a preluat proprietatea este dovada faptului că este o acţiune de forţă”, a mai declarat viceprimarul.
Totuşi, pe acest teren el nu poate construi nimic, având în vedere că o parte este ocupat de grădiniţă. Cel mai probabil, el încearcă să negocieze pe poziţii de forţă cu municipalitatea un posibil schimb de terenuri sau cumpărarea celor 600 mp de către Primăria Braşov. Actualul proprietar a cumpărat terenul de la cel căruia i-a fost retrocedat  în anul 2015
De altfel, în Braşov au mai existat astfel de situaţii, cel mai cunoscut caz fiind cel al lui Ladislau Vankay, care era proprietar pe o parcelă de teren de sub podul de la Dârste. O situaţie asemănătoare a fost cu un proprietar care avea o parcelă din zona centrală a Grădinii Zoologice Braşov, iar municipalitatea nu putea începe lucrările de reabilitare a acesteia.

+3 -0

Comentarii

AUREL AMALINEI

2019-08-30 17:33:46


INSTANTA O FI DECIS IN 2013 DAR DEPINDE CAND AU TRIMIS OMULUI MOTIVAREA CA STIM BINE CUM DECURG TREBURILE PE LA JUDECATORII.DACA ESTE PROPRIETATEA OMULUI PRIMARIA SA AJUNGA LA O INTELEGERE SI SA-I PLATEASCA OMULUI CHIRIE PANA O REZOLVA SITUATIEA.LA ROMANI CAM GREU SE RETROCEDEAZA PRORRIETATILE,EU MA JUDEC PENTRU UN TEREN AGRICOL PENTRU ELIBERARE TITLULUI DE PROPRIETATE DE 13 ANI DACA ERAM DE NATIONALITATE MAGHEARA AVEAM DE MULTA VREME TITLU

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie