Curs BNR

1 EUR = 4.9470 RON

1 USD = 4.2484 RON

1 GBP = 5.8624 RON

1 XAU = 244.1620 RON

1 AED = 1.1567 RON

1 AUD = 3.1804 RON

1 BGN = 2.5293 RON

1 BRL = 0.7590 RON

1 CAD = 3.4441 RON

1 CHF = 4.6231 RON

1 CNY = 0.6642 RON

1 CZK = 0.1931 RON

1 DKK = 0.6649 RON

1 EGP = 0.2706 RON

1 HUF = 1.3638 RON

1 INR = 0.0567 RON

1 JPY = 3.7240 RON

1 KRW = 0.3611 RON

1 MDL = 0.2451 RON

1 MXN = 0.2098 RON

1 NOK = 0.5101 RON

1 NZD = 3.0500 RON

1 PLN = 1.0772 RON

1 RSD = 0.0421 RON

1 RUB = 0.0598 RON

1 SEK = 0.4945 RON

1 TRY = 0.4572 RON

1 UAH = 0.1619 RON

1 XDR = 6.0106 RON

1 ZAR = 0.2930 RON

Editia 7565 - 22 oct 15:57

Râşnovul a coborât steagurile în bernă. Dor Geta va fi înmormântată astăzi

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 26 aprilie 2017

Râşnovul a coborât steagurile în bernă. Dor Geta va fi  înmormântată astăzi

Trupul neînsufleţit al alpinistei Dor Geta Popescu a fost depus luni seara la capela Bisericii Sfântul Nicolae din Râşnov, iar înmormântarea va avea loc miercuri, de la ora 14.00. În oraşul în care trăia adolescenta, autorităţile locale au hotărât ca în această zi să fie declarat doliu. Încă de ieri, în pietonalul din Piaţa Unirii, drapelele au fost coborâte în bernă, iar pe un catarg a fost ridicat steagul negru de doliu. Pânza de doliu a fost pusă şi la Şcoala Gimnazială „Peter Thal”, unitate unde Dor a fost elevă.
Totodată, tânăra alpinistă ar putea fi decorată postmortem cu titlul de cetăţean de onoare al oraşului, decizia urmând a fi luată în Consiliul Local după trecerea celor 40 de zile de doliu, după cum ne-a declarat ieri viceprimarul Râşnovului, Liviu Butnariu. O propunere şi o discuţie de princincipiu în acest sens au fost făcute în şedinţa de plen de ieri a CL.

Familia păstrează tăcerea
Sora Getei Popescu, Crina Coco Popescu, şi ea fostă alpinistă, a venit în ţară din Italia şi a mers în primă fază la mama ei, stabilită la Cluj în urmă cu trei ani, după ce a divorţat de tatăl fetelor, Ovidiu Popescu. Cele două s-au îndreptat apoi împreună către Râşnov pentru a participa la înmormântarea micuţei Dor, întreaga familie luând decizia de a păstra tăcerea în faţa presei şi a publicului larg, cel puţin până vineri. Oviu Popescu, martor la tragedie şi accidentat şi el în Munţii Retezat, s-a externat pe proprie răspundere din spitalul de la Hunedoara, luni seară, pentru a însoţi către Râşnov maşina cu trupul neînsufleţit al fiicei sale.

Tatăl nu a venit încă la priveghiul fiicei sale
Colegii de şcoală ai Getei, profesorii, prietenii şi mulţi oameni care au cunoscut-o au venit marţi seară să îşi ia rămas bun de la fata de 14 ani care a pierit în tragedia din Retezat, notează Adevărul. „Durerea este mult prea mare. Nu pot să vă vorbesc. În acest moment trăim cele mai grele clipe. Este prea multă suferinţă pentru noi”, au fost singurele cuvinte pe care le-a putut spune Crina Coco Popescu, cu ochii în lacrimi şi cu faţa împietrită de durere. Mama nu s-a mişcat de la capătul fetiţei sale şi nu a putut vorbi de durere. Tatăl Getei, Ovidiu Popescu, nu a fost prezent nici la priveghiul de ieri seară şi nici luni seară când sicriul alb cu trupul Getei a ajuns la Râşnov.
Trupul colegului de club al lui Dor Geta Popescu, Erik Gulacsi, mort şi el în avalanşa din Munţii Retezat, a fost luat luni de către familie de la morga spitalului din Deva şi transportat la Cluj, unde va fi incinerat, iar cenuşa împrăştiată în munţi, decizia fiind luată de familia băiatului.

„Protecţia Copilului” se va implica doar în cazul unui abuz
Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov a anunţat ieri că se va autosesiza în cazul morţii celor doi copii alpinişti în Masivul Retezat doar dacă ancheta procurorilor va stabili că a fost vorba de un abuz asupra minorilor. Reprezentanţii DGASPC precizează că, în acest moment, există în desfăşurare o anchetă a organelor judiciare din Hunedoara, care vor stabili dacă este vorba despre un accident nefericit sau un eveniment produs din culpă umană. „La finalul cercetărilor autorităţilor în drept – Poliţie, Procuratură - în măsura în care acest lucru va fi necesar şi ni se va permite, vom include fata într-un program de consiliere psihologică. Iar dacă datele culese în timpul anchetei vor conduce şi spre ipoteza unui abuz asupra minorilor implicaţi, organele judiciare vor sesiza DGASPC pentru preluarea cazului şi demararea procedurilor legale într-o astfel de situaţie (anchetă socială, evaluare psihologică, intervenţie, etc)”, se arată într-un comunicat al instituţiei. Conducerea acesteia mai precizează că nu este în măsură să stabilească vinovaţi şi nici nu consideră oportună demararea, în acest moment, a unei anchete sociale sau a unei evaluări psihologice a minorei supravieţuitoare, acestea fiind irelevante din punctul de vedere al specialiştilor”. „Trebuie să conştientizăm cu toţii faptul că ceea ce trebuie să primeze este interesul superior al copilului, care se traduce printr-o dezvoltare normală din punct de vedere fizic şi moral, echilibru socioafectiv şi viaţă de familie”, a declarat Gheorghe Durnă, directorul general al DGASPC Braşov.

Parchetul General preia dosarul
La trei zile de la producerea tragediei din Masivul Retezat, reprezentanţii Parchetului General au anunţat că au preluat ancheta. Procurorii de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Haţeg au deschis încă de sâmbătă dosar penal in rem pentru ucidere din culpă, însă dosarul a fost preluat de procurorii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, în special din cauza complexităţii actelor de urmărire penală.

+2 -0

Comentarii

dan ion sanda

2017-04-27 16:33:30


city zen, esti pafarist/pafarista, c dmnz, mai bn taceai, pai e vorba clar de clar de abuz, era traseu de vara interzis iarna, + ca erau avertizari clare si repetate de pericol de avalansa + ca orice pelican de alipnist stie ca se rupe si trece in slide, lasa alegatiile de doi lei, copilul e copil, ok, sa il impinga de la spate dar nu spre moarte sigura !! ia-o holistic, nu generaliza, una-i una alta-i alta, ramii la situatia asta,, evident ca o sa zica ca au vrut copiii, ca au votat, sau te miri ce?! dar ca tata/ adult/ alpinist era indrituit sa fie sef, dar nu un sef de doi lei cum s-a prezentat ci sef competent, nu varza, fara judecata , si probabil impins de orgoliile lui personale, nu te mai face ca nu pricepi ptr ca e clar ca buna ziua ca a riscat viata copiilor!!!! bafta!!

CityZen

2017-04-26 10:15:43


Are omul un necaz cat Himalaya si voi ii tot dati de fiecare data cu dosarele penale. Cand au facut fetele primele recorduri mondiale nu guița nimeni, acuma toti sar la gatul omului cu dosare penale in rem si gem (de prune) si protectia copilului si alte nascociri (noroc ca biserica este miserupista ca lua si aia atitudine). Dupa modelul unor capete seci ar trebui anchetati atunci si parintii gimnastelor care au luat o data medalii? Ce copil merge de capul lui la sport de performanta ( in timp ce unii freaca asfaltul cu ochii cat cepele pe facebook, sau joaca Balena Albastra sau fac "eroisme" prin clase si pun filmulete pe net ) daca nu este impins sau stimulat din spate de catre un adult?

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional