Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 23:45

Războiul Popa - Popescu la Centrul de Zi pentru Nevăzători

Autor: Iulian CUIBAR

Publicat la 14 iulie 2016

Acuzată de Azota Popescu, preşedinta „Catharsis”, pe baza unui Raport de Audit intern al Consiliului Judeţean, directoarea Milena Popa de la „Rază de Lumină” se apără cu un control al Curţii de Conturi care nu a scos la iveală nereguli.

Războiul Popa - Popescu la Centrul de Zi pentru Nevăzători

De parcă nu ar fi fost de ajuns că soarta a fost crudă cu ei atunci când le-a luat unul dintre cele mai de preţ daruri, vederea, beneficiarii Centrului de Zi pentru Nevăzători „Rază de Lumină” Braşov au parte şi de alte probleme care le fac mai grea existenţa în această perioadă. Mai exact, un conflict la nivel administrativ, în care asociaţia „Catharsis” Braşov, în calitate de fondator, sesizează anumite nereguli care ar ieşi la iveală în urma unui audit efectuat de Biroului  de Audit din cadrul Consiliului Judeţean, instituţie care finanţează activitatea la „Rază de Lumină”. Primul punct de acuzare al „Catharsis” este nerecuperarea unui prejudiciu de 9.361 lei, realizat prin pontaje false (8 ore de muncă/zi în loc de 4 ore/zi) în cazul unui angajat cu normă întreagă al centrului, deşi este în acelaşi timp director financiar la o firma străină. Totodată, Azota Popescu, preşedintele „Catharsis”, acuză faptul că recomandările şi soluţiile propuse în Raportul de Audit, de a fi regândită structura organizatorică a Centrului conform gradului de adecvare atât în raport cu misiunea, obiectivele şi atribuţiile, cât şi cu principiile de economicitate şi de eficienţă, cu termen imediat, nu au fost implementate. „Biroul de audit a constatat numărul mic de beneficiari în raport cu numărul mare al angajaţilor, unii dintre aceştia fără competenţe în domeniu. Regulamentul Centrului a fost încălcat de însuşi directorul Centrului, Milena Popa, care, de la numirea în postul de director, iulie 2011, nu a organizat niciodată o şedinţă a Colegiului Director”, sunt alte acuzaţii aduse de cei de la „Catharsis” conducerii Centrului „Rază de Lumină”. Doleanţele „Catharsis”, în aceste condiţii, sunt „revocarea din funcţie a directorilor Milena Popa şi Corina Itigan Mazilu, numirea, ca director interimar, până la ocuparea postului prin concurs, a psihopedagogului Iosif Paşca, angajat al Centrului, precum şi schimbarea numelui, din «Centru de zi pentru nevăzători Rază de lumină» în «Centrul de zi pentru nevăzători Catharsis»”.

„Beneficiari marginalizaţi şi ignoraţi”
„Este de netolerat indiferenţa doamnei directoare Milena Popa, în formă repetată, faţă de elevii nevăzători. Avem trei cazuri clare, unul mai grav decât celălalt. Este un compromis al parteneriatul public – privat, încheiat între Consiliul Judeţean Braşov – finanţator al Centrului şi Asociaţia Catharsis Braşov - manager al Centrului”, mai adaugă Azota Popescu. Aceasta face referire la cazul unui asistent itinerant care a lipsit timp de două luni de lângă copiii nevăzători, fiind operat, iar în locul său nu a fost găsit un înlocuitor. Un alt caz, Carmen (foto), o altă elevă din Crizbav ar fi ratat integrarea în învăţământul de masă, la Şcoala Gimnazială nr. 14 Braşov, mergând doar „din când în când la programul «A doua şansă»”, din cauză că ar fi fost marginalizată şi ignorată de conducerea Centrului. „O altă elevă nevăzătoare, din Zărneşti, este asistată de ani de zile de mama ei, nu de un asistent itinerant cum este normal”, mai spune Azota Popescu.

Carmen, unul dintre cei trei copii despre care se spune că au fost neglijaţi.



„Curtea de Conturi contrazice Raportul de Audit al CJ”
Contactată pentru a-şi spune punctul de vedere, directoarea Milena Popa contrazice afirmaţiile Azotei Popa, pe care le caracterizează drept „răuvoitoare” şi se bazează pe un control al Curţii de Conturi ale cărui rezultate nu ar semăna deloc cu cele ale Raportului de Audit al Consiliului Judeţean. „Acel raport este practic contrazis total de controlul Curţii de Conturi. Nu ştim care a fost scopul persoanei care ne-a auditat, dar am acţionat în instanţă Consiliul Judeţean.  De altfel, când am fost să sesizăm felul în care a decurs totul, conducerea CJ a avertizat persoana în cauză că va plăti pentru greşeala făcută. Practic, doamna Popescu ne acuză pe baza unui audit intern care a fost realizat greşit, iar noi ne bazăm pe auditul extern al Curţii de Conturi. Aşteptăm răspunsul instanţei şi suntem încrezători”, a explicat Milena Popescu.
Aceasta a ţinut să demonteze acuzaţiile care i se aduc spunând că la cei 14 angajaţi (dintre care 5 nevăzători) ai Centrului există 114 beneficiari, dintre care 32 sunt copii şi susţine că cei trei copii de care contestatarii săi aduc aminte au avut parte de toată susţinerea celor de la „Rază de Lumină”.
„Doamna Popescu a avut excelenta idee de a înfiinţa Centrul, motiv pentru care trebuie să o felicităm. Dar Asociaţia «Catharsis» nu are suficiente fonduri să susţină activitatea, principalul ordonator de credite este Consiliul Judeţean. În aceste condiţii, nu se poate desfăşura toată activitatea după bunul plac al dânsei, deşi, pe de altă parte, este mereu bine primită aici, punctul de vedere al dânsei a contat mereu”, mai spune Milena Popescu.

DGASPC a preluat Centrul printr-o hotărâre de CJ
Săptămâna trecută, Consiliul Judeţean Braşov a aprobat o hotărâre prin care Direcţia Generală pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului preia Centrul de Zi pentru Nevăzători „Rază de Lumină”.
Mutarea a fost necesară prin prisma faptului că Centrul era neacreditat, iar DGASPC este singura instituţie care poate fi acreditată, aşa cum se menţionează într-o adresă primită recent de la Ministerul Muncii.
„Noi am făcut un audit acolo, au fost constatate unele probleme. Deocamdată auditul a fost atacat în instanţă de conducerea Centrului şi aşteptăm rezultatul. CJ a decis să treacă centrul la DGASPC, directorul va fi cel mai probabil reîncadrat ca şef de serviciu, în cazul în care vrea să continue acolo. Pentru noi este mult mai important să acoperim posturile celor care efectiv lucrează cu beneficiarii”, a declarat şi vicepreşedintele CJ Braşov, Adrian Gabor.

+0 -0

Comentarii

Azota Popescu

2017-03-07 18:12:25


Războiul Popa - Popescu s-a mutat în curtea DGASPC Brașov. După preluarea centrului de zi pentru copii nevăzători, 1 august 2016 (centru construit de Asociația Catharsis Brasov0, de către DGASPC Brasov, s-a ales praful de tot ceea ce s-a realizat în ultimii 10 ani. Directorii DGASPC au făcut ceea ce le-a sugerat Milena Popa. Adică,au lăsat de izbeliște doi copii orbi. Concret, ca să-i facă pe plac Milenei Popa, cei doi directori au încălcat dreptul copiilor cu handicap de vizual la asistentă educatională în timpul programului scolar, drept prevăzut de legislația in vigoare. Aceiași directori au încălcat și Acordul de parteneriat încheiat cu Consiliul Județean Brașov, prin care DGASPC Brasov se angaja să asigure copiilor nevăzători asistență educatională de specialitate pe timpul programului scolar. Au trecut șase luni de la semnarea Acordului și nimic din ceea ce prevede acest Acord nu s-a respectat.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie