Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7218 - 29 mai 14:50

Reabilitare din temelii. Alte două etaje ale Spitalului Judeţean, complet modernizate, vor fi date luni în folosinţă

Autor: Radu COLŢEA

Publicat la 08 noiembrie 2019

Reabilitare din temelii. Alte două etaje ale Spitalului Judeţean, complet modernizate, vor fi date luni în folosinţă

La trei luni după ce etajele V şi IV au fost date în folosinţă, joi, în prezenţa preşedintelui Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea, a avut loc recepţia lucrărilor la etajele III şi II ale corpului B din cadrul Pavilionului Central al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Braşov, reabilitate şi modernizate printr-un proiect demarat de Consiliul Judeţean Braşov şi preluat de Compania Naţională de Investiţii. Saloanele de la etajele III şi II vor deveni funcţionale la începutul săptămânii viitoare.
Saloanele, având fiecare câte 5 paturi, au fost transformate în totalitate şi dotate cu grupuri sanitare proprii, astfel încât pacienţii să beneficieze de cele mai bune condiţii. Din bugetul alocat de Consiliul Judeţean Braşov în acest an, conducerea spitalului a achiziţionat paturi, saltele lavabile şi noptiere noi, conform cerinţelor exprimate de şefii de secţii. Pentru uşurarea accesului persoanelor cu dizabilităţi, s-a renunţat la cada de duş, astfel încât să se poată intra cu căruciorul inclusiv în grupurile sanitare.  La Corpul B mai sunt de realizat lucrările la etajul I, la parter şi la subsol.

Corpul B va fi gata în vara anului viitor
Lucrările de reabilitare şi modernizare a corpului B al SCJU Braşov au fost supervizate în permanenţă de conducerea administraţiei judeţene. Preşedintele CJ Adrian  Veştea a verificat periodic modul cum evoluează lucrările pe şantierul de la „Judeţean”, fiind la curent cu etapele parcurse şi problemele întâmpinate. Acesta a precizat că valoarea totală a lucrărilor la Corpul B al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov este de aproximativ 25 milioane de lei. „Proiectul a fost început de Consiliul Judeţean Braşov, care a plătit aproximativ 12 milioane de lei. Ulterior, investiţia a fost preluată de Compania Naţională de Investiţii, astfel că diferenţa de aproximativ 13 milioane de lei este alocată de la bugetul de stat. Conform contractului, modernizarea Corpului B trebuie încheiată  în luna august a anului 2020, însă constructorul a anunţat că va încheia mai repede lucrările. Sunt bucuros că lucrările au înaintat şi reuşim să avem în acest moment finalizate patru etaje din cele cinci ale spitalului”, a declarat Veştea.

Igienizarea Corpului A, blocată de un contestatar
Potrivit dr. Călin Cobelschi, managerul spitalului, la etajul III din Corpul B va funcţiona Secţia Chirurgie II, iar la etajul II va fi mutată Secţia de Ortopedie, acestea funcţionând acum în Corpul A. Astfel, rămân libere etajele V, IV, III din aripa A, unde la 1 noiembrie ar fi trebuit să înceapă lucrările de igienizare. „Deocamdată, lucrările la Corpul A nu pot fi începute. A fost derulată licitaţia de lucrări, a fost stabilit un câştigător, dar firma clasată pe locul al treilea a depus o  contestaţie”, a declarat Cobelschi.
Managerul SCJU Braşov a mai spus că  „în colaborare cu firma care va fi desemnată câştigătoare a lucrărilor de igienizare, vrem să începem cu parterul şi etajul I, simultan cu etajele V şi IV, din următorul motiv: vrem ca la parter să amenajăm spaţiul pentru Secţia de Chirurgie Plastică si Reconstructivă, care include baia de arşi şi alte elemente specifice acestei specialităţi medicale, astfel încât la finalizarea lucrărilor s-o mutăm direct în această locaţie”. Dr. Cobelschi şi-a propus ca lucrările la Corpul A  să fie gata până în luna iulie a anului viitor.
 
Policlinici amenajate la Tractorul şi Astra, pentru secţiile de spital ce vor fi mutate aici, în noua organizare
Pe lângă Pavilionul Central de pe Calea Bucureşti, lucrări se fac şi la Pavilioanele Astra şi Tractorul. Astfel, potrivit managerului spitalului, la demisolul Staţionarului Tractorul au început lucrările pentru amenajarea viitorului Ambulatoriu ce va deservi specialităţile care vor fi relocate la Tractorul, respectiv  Interne, Cardiologie, Nefrologie, Urologie, Oftalmologie, ORL, Chirurgie Oro-Maxilo-Facială.
În acelaşi timp, la demisolul Staţionarului Astra sunt în desfăşurare lucrările de reamenajare a spaţiului ce va deveni Ambulatoriu pentru Oncologie, Hematologie, Interne, Reumatologie, Recuperare şi Spitalizare de zi. În proiect este cuprinsă şi extinderea Bazei de tratament.  
De altfel, dr. Cobelschi a explicat şi de ce este nevoie de relocarea unor secţii: „În momentul de faţă am amenajat cabinetele de chirurgie, ortopedie şi chirurgie plastică, pe care a trebuit să le mutăm de la Staţionarul Central pentru a pregăti spaţiul necesar Angiografului Biplan. Amenajările interioare specifice pentru acest aparat vor fi făcute de câştigătorul licitaţiei şi anume General Electric, care trebuie ca până la sfârşitul acestei luni să şi monteze aparatul”.
Totodată, preşedintele Consiliului Judeţean Braşov, Adrian Veştea a declarat că „mă bucur că se lucrează la staţionarele Astra şi Tractorul, astfel încât în toate spaţiile care aparţin de Spitalul Judeţean să existe condiţii optime pentru desfăşurarea unui act medical de calitate. Odată cu încheierea modernizării Spitalului Judeţean, construirii noii Unităţi de Primiri Urgenţe şi dotării cu echipamente medicale a Ambulatoriului şi a UPU, am convingerea că cea mai importantă unitate sanitară a judeţului Braşov se va ridica la nivelul cerinţelor şi existenţelor existente la nivel european în domeniul sănătăţii”.
În ceea ce priveşte Pavilionul Mârzescu, managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov a afirmat că acesta nu mai corespunde standardelor actuale şi, fiind inclus în lista monumentelor istorice, nici nu se pot realiza lucrări ample.

 

+2 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional