Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 09:48

Remus Borza, noul consilier economic al Guvernului: „ Sunt prea mulţi bugetari şi prea bine plătiţi”

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 05 iunie 2019

Remus Borza, noul consilier economic al Guvernului: „ Sunt prea mulţi bugetari şi prea bine plătiţi”

Nou-numitul consilier economic al premierului Viorica Dăncilă, Remus Borza, susţine că nu are pretenţiile predecesorului lui Darius Vâlcov, de a controla guvernul: „Sunt un pârlit de consilier onorific. Nu iau bani pentru funcţia de consilier. Nu sunt angajat, nu iau bani, pentru că altminteri aş fi obligat. Doar aşa am libertatea de a spune ce cred”, a comentat el.
Ultimele zile au adus schimbări importante în guvern. Şefa Fiscului Mihaela Triculescu a fost demisă. Principalul consilier economic al premierului Viorica Dăncilă, Darius Vâlcov, şi-a înaintat demisia.
Despre el s-a spus că ar conduce din umbră guvernul. Şefa comunicării guvernului Anca Alexandrescu a plecat şi ea. Toţi erau apropiaţi de Liviu Dragnea. Apar figuri noi şi una dintre cele mai importante este a lui Remus Borza, care o va consilia pe Viorica Dăncilă pentru principalele decizii economice.
Remus Borza (46 de ani) a câştigat un mandat de deputat din partea ALDE, pe listele de la Braşov, dar de zilele trecute s-a înscris în PSD şi a ajuns principalul consilier al premierului României. Nu este o figură necunoscută.
Borza este avocat, a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica – cea mai importantă companie pe care statul o mai are în proprietate. A reuşit să o readucă pe profit după o insolvenţă de răsunet.
Dar Hidrolectrica este doar o companie. Ce se întâmplă cu statul? Cu guvernarea?
„Eu cred că vor urma schimbări majore”, spune el. Schimbări în fiscalitate?”
„Eu am idei, dar nu-mi răcesc gura degeaba. În America preşedintele Donald Tramp a dus fiscalitatea pentru companii de la 35% la 21%. În România toată lumea a înjurat PSD, dar aici taxa pe impozitul pe profit este de 16%. Numai că impozitul colectat nu se pupă deloc cu cifra de afaceri. Impozit pe profit de sub 2% din PIB, ce-i asta? Evaziunea fiscală este de 16 miliarde de euro, anual. Păi asta înseamnă 13 autostrăzi Comarnic – Braşov. Cu ce să faci autostrăzi, dacă nu ai bani? Vom închide povestea, dar adaug, ca să fie limpede. Vom vorbi cu mediul de afaceri, vom avea un dialog onest. Vom găsi soluţii agreate de toate părţile. Vom discuta tot timpul cu mediul de afaceri. Dar nu putea avea autostrăzi cu vorbe, avem nevoie şi de bani. Schemele cu preţurile de transfer, cu ingineriile financiare trebuie să înceteze”, spune proaspătul consilier economic al premierului.
Trebuie rejudecat Codul fiscal, trebuie regândite nişele fiscale: „Nu este normal să nu plăteşti impozit, nu este normal ca unii să plătească iar alţii să aibă «impozit zero». Tot ce ţine de ANAF trebuie schimbat. Evaziunea este imensă. Nu putem înainta aşa”.
Trebuie mutată atenţia dinspre consum spre investiţii, mai spune Borza. Explorăm zăcăminte la Marea Neagră, dar gazul va merge la unguri pentru că noi nu avem reţele de distribuţie pentru consumatorii noştri. Trebuie regândită administrarea ţării: 3.200 de sate şi comune sunt prea multe pentru o ţară din care au plecat 4 milioane de oameni. Sunt prea mulţi bugetari şi prea bine plătiţi: „Nicăieri în lume un angajat la stat nu câştigă, în medie, mai mult decât unul la privat (sunt ţări în care se câştigă mai mult la stat, în Franţa de pildă - n.red.)
Trebuie redus numărul de ministere, trebuie redus numărul de instituţii. Este o enormă birocraţie, o enormă cheltuială de bani, bani care trebuie să meargă în autostrăzi şi şcoli. Mediu de afaceri are nevoie de un milion de oameni, în vreme ce, în instituţiile de stat, sunt sute de mii de oameni care stau degeaba pe bani mulţi
, spune Borza.
„Este nevoie de un plan de restructurare sever. În administraţie. Este nevoie de un dialog cu totul onest cu mediu privat. Pentru că PIB-ul s-a dublat, în ultimii şapte ani. Dar nu şi bugetul. 16 miliarde de euro evaziune este enorm şi apoi înjurăm că noi nu avem autostrăzi. Aşa că toată lumea trebuie să plătească taxe”.
Acesta este un discurs sever. Nu pare a fi de stânga deloc. De ce s-a înscris atunci Remus Borza în PSD?: „Pentru că partidul a făcut multe pentru România. Este pe nedrept înjurat, de multe ori, iar mediul economic, dacă prosperă azi, datorează mult acestui partid. Dar oamenii uită. În aceeaşi vreme, o reformă este necesar, PSD trebuie să o încerce, iar eu vreau să îi ajut”.

+1 -0

Comentarii

Lazar

2019-06-05 11:55:42


Sa ne spuna d-ul Consilier cand va avea Romania un Guvern cu numai 6 ministere si un singur cont bancar ca in Canada ?.

DanaBv

2019-06-05 09:08:45


Constat inca o data ca Romania este tara paradoxurilor. Remus Borza, avocat de meserie, salvator al economiei romanesti. Remus Borza, condamnat definitiv pentru ca atunci cand era administratorul Hidroelectrica a directionat contracte catre firma lui de avocatura, Remus Borza deci, salvatorul Hidroelectrica. Remus Borza, dat afara pe buna dreptate de ALDE pentru ca a fost condamnat - chiar daca cu suspendare - primit cu bratele deschise de PSD si facut consilier al primului ministru. Remus Borza, care scandaliza opinia publica declarand ca "nimeni nu poate trai cu un salariu de 1000 euro", declara acum ca bugetarii au salarii prea mari. In rest, ceea ce declara acum este adevarat si de bun simt. Dar sunt circumspecta cand aud astfel de adevaruri de la un astfel de om. Sper, cu sinceritate, sa ma insel.

maria

2019-06-05 07:02:45


Titlul articolului, adică spusele consilierului guvernului se potrivește perfect realității; prea mulți la AJOFM. la ITM, la prefecturi, la consilii județene,la primării etc.

Stupid People

2019-06-05 06:06:31


Infractorul Borza continuă aceleași metode de învrăjbire a privaților contra bugetarilor. Consigliere, să știi că în majoritatea țărilor bugetarii au salarii mai mari decât privații: în Germania, în Marea Britanie, în Spania, în Italia...În Germania un profesor câștigă în medie peste 4000 - 4500 de euro, iar un militar de carieră, la sfârșitul acesteia, peste 6000 de euro lunar. Asta pentru că în privat nu găsești echivalentul pozițiilor bugetare (cu ce poziție de la un privat compari salariul unui militar sau polițist, de exemplu)! Du-te infractorule la pușcărie și lasă oamenii cu adevărat deștepți să reformeze sistemul bugetar, care are nevoie într-adevăr de o reformă, dar pe baza unor metode științifice, nu de partid, doar pentru că așa și-a șoptit idolul tău de la Rahova. Du-te la pușcărie, unde îți este locul și lasă-ne! Lăsați-ne toți să trăim normal, nu conduși de infractori ca tine! Ați înțeles greșit clemența instanței de a vă lăsa în libertate, nu v-a lăsat liberi pentru a mai face pe deștepții cu noi, ci să intrați într-o gaură de șarpe și să rămâneți acolo pentru restul vieții după ce v-ați acoperit de rușine.

Cristian

2019-06-05 05:12:15


Vorbe mari planuri marete sa vedem ce va reusi cu reducerea de ministere si mafia Bugetara unde toti au rude,copii,neamuri,amante etc.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie