Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 00:36

„Riscăm să ajungem «vedete» pentru că ne cade copilul de pe masa de operaţie”

Autor: Ionuţ DINCĂ, Iulian CUIBAR

Publicat la 02 sepembrie 2016

Spitalul de Copii Braşov se descurcă cu dotări de acum trei decenii. Datorită sponsorilor, a primit un aparat de ventilaţie mecanică în valoare de 47.000 de euro

„Riscăm să ajungem «vedete» pentru că ne cade copilul de pe masa de operaţie”

Pentru a face performanţă în sistemul sanitar este nevoie pe lângă resursa umană bine pregătită şi de aparatură corespunzătoare, au subliniat ieri medicii Spitalului Clinic de Copii. „Nu e un secret că sistemul sanitar trăieşte vremuri grele şi este firesc pentru că sistemul supravieţuieşte şi pacienţi sunt îngijiţi doar datorită implicării, dedicării şi profesionalismului medicilor. De exemplu, şi medicii de la Floreasca au ieşit în stradă nu pentru a cere bani, ci pentru a cere condiţii de muncă şi dotări. Un medic nu poate să facă minuni, indiferent cât de bun ar fi fără tehnologia de care are nevoie. Încercaţi să vă realizaţi reportajul cu o cameră video veche de 30 de ani, să transmiteţi o ştire de pe un telefon cu disc, să nu aveţi în dotare laptop, telefon mobil şi internet. Sistemul sanitar este acolo, la telefonul cu disc. Noi luptăm călare cu sabia când am avea nevoie de tancuri şi rachete”, a subliniat dr. Liviu Munteanu manager Spital de Copii.

De multe ori, chiar birocraţia le dă bătăi de cap celor care conduc unităţile sanitare!
Acesta a precizat că, de exemplu, unitatea sanitară are 3 săli de operaţii, dar una dintre acestea a rămas o bună bucată de vreme fără masă de operaţie. „Cu ajutorul unui sponsor am reuşit să avem masă. Nu pot să înţeleg birocraţia cu care trebuie să ne confruntăm în astfel de cazuri, fiindcă era să pierdem acest cadou tocmai din cauza procedurilor birocratice. În altă sală operăm pe o masă din 1972. În fiecare zi am emoţii, că se va întâmpla ceva, risc să ajung vedetă la televizor pentru că s-ar putea rupe şi un copil ar putea să cadă de pe ea”, a precizat managerul Spitalului de Copii.
Spitalul nu are nici computer tomograf, iar aparatele de ventilaţie mecanică au fost şi ele o problemă, dar cu ajutorul unor sponsori, ieri a fost pus în funcţiune la unitatea sanitară braşoveană un aparat de ventilaţie mecanică al cărui cost a fost de 47.000 de euro. Acesta a ajuns la Braşov datorită unui proiect de responsabilitate socială derulat de către Engie România şi Asociaţia Dăruieşte Viaţă. „Măcar ne bucurăm că suntem ajutaţi de oameni cu suflet, sponsori, comunitatea braşoveană sau autorităţile, în speţă Consiliul Judeţean, care a alocat bani pentru a mai fi reglate din problemele acestea”, a precizat dr. Liviu Muntean.
„Trebuie să înţeleagă toată lumea că dacă dorim performanţă în sănătate, trebuie şi dotare şi, din fericire pentru noi, avem alături multe persoane implicate şi dedicate care ne ajută să creştem performanţa, ca şi în exemplul de azi când spitalul nostru a primit din partea Asociaţiei «Dăruieşte Viaţă» şi a unui sponsor foarte important, un ventilator de înaltă performanţă, cu funcţionalităţi multiple, care se adresează problemelor respiratorii ale prematurului, nou-născutului, precum şi copilului mare. Este un aparat de ultimă generaţie, cu performanţe ridicate care dă şanse mari de reuşită şi vindecare pentru pacienţi”, a punctat managerul spitalului.
„Alături de partenerul nostru, Engie România, am ajuns la concluzia că nu putem lăsa lucrurile la întâmplare, mai ales că dezastrul de la clubul bucureştean Colectiv a scos la iveală lipsa aparatelor de ventilaţie, vitale în foarte multe spitale din România care tratează boli pulmonare dar şi urgenţe. Singura soluţie este să ne implicăm direct şi imediat în dotarea câtr mai multor spitale cu aparatură de ultimă generaţie. Credem că sistemul de sănătate are probleme de finanţare şi de gestionare a fondurilor şi cred că implicarea companiilor şi a comunităţilor este mai mult decât binevenită. Trebuie să punem umărul pentru că sunt spitale unde ne tratăm atât noi, cât şi copiii noştri”, a precizat Oana Gheorghiu, reprezentanta Asociaţiei Dăruieşte Viaţă.

900 de copii trataţi lunar în acest spital
Spitalul Clinic de Copii Braşov acordă lunar servicii medicale unui număr de aproximativ 900 de copii, care sunt spitalizaţi mai mult de 48 de ore, precum şi altor câteva sute care rămân în spital o zi, fiind vorba de cazuri uşoare. „Am ajuns să fim un spital clinic de urgenţă, un spital regional, şi suntem acreditaţi recent de Agenţia Naţională de Management şi Calitate în Sănătate. Tratăm copii din trei judeţe – Braşov, Covasna şi Harghita, dar fiind într-o zonă turistică, ne adresăm pacienţilor din toată ţara. Am acordat îngrijiri medicale şi unor copii din Anglia, SUA, Canada, Italia, Suedia care s-au aflat în judeţ cu diferite ocazii”, a mai spus dr. Liviu Munteanu.
Acesta a mai punctat faptul că unitatea medicală are proiecte pregătite pentru accesarea a 10 milioane de euro din fonduri europene pentru dotarea spitalului, la care se adaugă şi finanţarea pe care o primeşte de la Consiliul Judeţean (CJ), în subordinea căruia se află unitatea.

11.200 de ore de ventilaţie mecanică anul trecut, unele „pe împrumut”
„Pentru a face performanţă şi a ne compara cu rezultatele marilor clinici din Europa trebuie să beneficiem şi de aparatură performantă, nu doar de resură umană calificată. Avem astfel de aparate de ventilaţie mecanică care au 30 de ani, care funcţionează, dar cu competenţe limitate. Ventilaţia e o metodă de tratament prin care putem înlocui respiraţia spontană a pacientului. E indicată în toate cazurile când pacinetul nu poate respira corespunzător pentru a se menţie viaţa”, a explicat Dr. Ligia Gheorghe, şef Secţie ATI.
Anul trecut, 50 de copii au avut nevoie de ventilaţie mecanică, fiind înregistrate 11.200 de ore de ventilaţie mecanică, în condiţiile în care, până acum, secţia de terapie intensivă din cadrul unităţii dispunea doar de 4 astfel de aparate, însă trei dintre ele erau foarte uzate şi nu puteau fi folosite pentru bebeluşi şi copiii născuţi prematur.
 „Am fost nevoiţi într-o anumită perioadă să ne împrumutăm de un ventilator, fiind necesară ventilarea simultană a mai multor nou – născuţi. Sunt situaţii critice în care nu poţi să aştepţi”, a subliniat dr. Ligia Gheorghe. De asemenea, managerul spitalului a precizat că în prezent, toate ventilatoarele sunt ocupate de nou-născuţi, astfel că un bebeluş care are nevoie de o intervenţie chirurgicală având o malformaţie, nu poate fi operat şi este ţinut sub ventilaţie mecanică la Maternitate, întrucât Spitalul de Copii nu are aparatura pentru a-l putea ventila.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie