Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 13:15

„Să vină ei să muncească, de hămălit găsim noi altundeva”

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 17 aprilie 2018

Ziua fluturaşului în spitalele din Braşov: a crescut salariul, dar... a scăzut venitul. Deja, la un spital din Braşov, oamenii au ieşit să protesteze

„Să vină ei să muncească, de hămălit găsim noi altundeva”

Anomalia Revoluţiei fiscale a fost demonstrată la Braşov prin lefurile primite luni dimineaţă de angajaţii de la spitalele de Neuropsihiatrie şi Pneumoftiziologie din Braşov. Infirmiere şi îngrijitoare din unităţile medicale aflate în subordinea CJ Braşov au pierdut sute de lei din leafă după ciuntirea sporurilor. Conform prevederilor legale, sporurile acordate nu pot depăşi 30% din bugetul de salarii la ordonatorul principal de credite şi nivelul de maxim 85% pentru fiecare angajat din sistem.



„Să vină doamna ministru să dea cu mopul, să schimbe pacienţii”
La Spitalul de Neuropsihiatrie, infirmierele şi îngrijitoarele au ieşit să protesteze nemulţumite de salariile primite în această lună. Medicii şi asistenţii medicali au primit salarii mai mari, însă personalul auxiliar şi TESA s-au trezit că li s-au mai luat din bani comparativ cu salariul primit luna trecută. Doamnei Elena i-a scăzut salariul cu 500 de lei, după ce  că i-a fost tăiat sporul cu 25% şi îl invită pe ministrul Sănătăţii să vină să lucreze pe post de infirmieră. Înainte avea un spor de 75% „Să vină să lucreze o zi în locul nostru, atât, o zi. Dacă doamna ministru al Sănătăţii a zis că se poate fără infirmieră, că infirmiera e o incultă, că se va găsi altcineva care să-i ţină locul, să dea cu mopul, să schimbe pacienţii, o rugăm pe ea să vină. Vin pacienţi care au probleme psihice, vin cei cu droguri, cei de pe penal, de pe stradă, noi îi bărbierim, despăduchim”, ne-a spus Elena Budaşcă, infirmieră. Tot ea spune că „înjurat e puţin, dar bătaie am luat. N-am luat de la soţ, dar am luat la «Eminescu»”.

 

„Mereu ni s-a spus că aşteaptă 100 la poartă”
Un brancardier a pierdut cam 400 de lei la salariu, dar se gândeşte serios să-şi găsească altceva de lucru. „E grav, mai ales că noi suntem în prima linie aici. Îl aduce jandarmul, îl desface, îi dă cătuşele jos şi te lasă cu el aici sau Poliţia, 5-6 poliţişti ţi-l lasă pe cap şi noi trebuie să-i ducem la salon, să ne înţelegem cu ei, ne-au mai umflat ochii. În situaţia asta, cred că nu mai venim”, concluzionează Gheorghe Munteanu, brancardier.


Doamna Daniela are 23 de ani de când lucrează în Psihiatrie. Acum s-a trezit cu o leafă mai mică cu 600 de lei faţă de luna trecută. Face naveta, plăteşte peste 200 de lei pentru ea, dintr-un salariu care acum este de 2.000 de lei. Dacă nu primeşte măcar salariul pe care-l avea înainte, e decisă să-şi găsească şi ea altceva de lucru. „Să vină ei să muncească, că de hămălit găsim noi altundeva. Că mereu ni s-a spus că aşteaptă 100 la poartă. Nu a venit nimeni să stea, pentru că din fetele care au venit ori n-au rezistat, ori au început să plângă şi a doua zi n-au mai venit la lucru”, ne-a spus şi Daniela Păvălucă, infirmieră.



Şoc şi la Spitalul de Pneumoftiziologie
Un şoc au avut şi o parte dintre angajaţii de la Pneumoftiziologie atunci când şi-au primit de dimineaţă salariul. Doamna Floarea face naveta din Prejmer, are credit la bancă şi copii de întreţinut. S-a trezit că după 33 de ani vechime ia salariul pe care îl lua acum 2 ani. A pierdut aproape 700 de lei, aşa că acum are un salariu de 2.300 de lei. „Uitaţi un fluturaş - o infirmieră care lucrează în TBC de 20 de ani, plus vechime de 33 de ani. Am bancă, credeţi-mă, am crescut 5 copii într-o garsonieră şi ştiu şi cei de la la Lunca Câlnicului şi de la Prejmer, toată lumea ştie cum i-am crescut, de 4 ani am scos din bancă bani şi acum plătesc la bancă”, detaliază  Floarea Creţu, infirmieră. 


Înainte, angajaţii de la Pneumo aveau un spor de 100%, acum li se mai acordă doar 65%. În fiecare zi lucrează cu pacienţi bolnavi de TBC, de la care pot oricând lua boala. „Banca dacă mi-ar plăti-o cineva, ce bine ar fi. Îmi mai trebuia cel puţin 200 de lei să-mi plătesc rata la bancă, pe 25 de ani. Normal că nu ne simţim bine, medicii îşi fac treaba, cu toţii ne facem treaba, ei n-au nicio vină că lor le-a mărit şi nouă nu”, ne spune o altă infirmieră de la Spitalul de Pneumoftiziologie. 
Alături de infirmiere şi îngrijitoare, au fost şi asistenţi medicali. Ei spun că li s-a mărit salariul, însă nu cu acele sume fabuloase promise de guvernanţi. Şi sunt oricum nemulţumiţi că majorările nu au fost nici echitabile, gradat pentru toată lumea. „25% la salariul de bază, aceasta a fost mărirea noastră, dar vă spun că sporul s-a diminuat. Deci venitul acesta este un pic mai mare, dar nu cum s-a spus”, subliniază Mihaela Vraja, asistent medical şef.



La Judeţean, ceva mai bine
Singurul spital unde lefurile par să nu fi scăzut este Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov, unde, potrivit Cristinei Cuconaşu, lider sindicat, conducerea a reuşit să facă în aşa fel calculele încât salariile nu sunt diminuate. „S-au redus sporurile pentru medici şi asistente medicale, dar au fost acordate la maxim sporurile pentru infirmiere, îngrijitoare, brancardieri”, a explicat Cristina Cuconaşu, lider sindicat Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Braşov. 

Sindicaliştii anunţă proteste
Sindicaliştii susţin că nimeni nu i-a luat în seamă atunci când au atras atenţia asupra aberaţiilor ce se vor naşte, în urma aplicării noului regulament de sporuri. „Este pentru prima oară când într-un regulament de aplicare a sporurilor sunt amestecate toate sporurile care se dau în sănătate. Ca lumea să înţeleagă despre ce e vorba, în sănătate s-au dat întotdeauna două categorii de sporuri, care întotdeauna s-au separat”, a spus  Paul Negoescu, lider sindicat Medisan Sanitas Braşov. Potrivit acestuia, un tip de spor este cel pentru cei care asigură continuitatea actului medical, un alt spor este cel pentru condiţii periculoase, vătămătoare etc. Tot sindicaliştii spun că vor fi proteste, joi va fi o întâlnire a Consiliului Naţional, în care se va stabili calendarul acţiunilor de protest.



„Acul medical nu-l fac doar medici şi asistenţii”
„Nu poţi să zici că va creşte calitatea actului medical acum când trei sferturi din echipă este nemulţumită. Cum să crească calitatea actului medical? Actul medical nu-l fac doar medicii, nu-l fac medicii cu asistenţii, nu-l fac asistenţii, îl face toată echipa, în care intră tot personalul ăla, şi muncitori, şi TESA, şi tot”, a atras atenţia Paul Negoescu.
Conform unei analize făcute de Consiliul Judeţean Braşov, aproximativ 662 de infirmiere şi îngrijitoare primesc un salariu mai mic faţă de luna anterioară, ca urmare a reducerii sau eliminării unor sporuri.

Ce promite ministrul Sănătăţii
Ministerul Sănătăţii a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că a emis o circulară către direcţiile de sănătate publică, prin care acestea au fost mandatate să transmită tuturor unităţilor sanitare din ţară că pot să acorde stimulente din venituri proprii, conform prevederilor Legii 95/2006, pentru personalul al cărui venit calculat pentru luna martie 2018 se situează sub venitul lunii februarie al acestui an. „Este o soluţie de moment, astfel încât, respectând legea în vigoare, luna aceasta să nu existe personal în sistemul sanitar care să aibă venituri diminuate faţă de luna trecută”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătăţii.
O soluţie pe termen lung pentru echilibrarea veniturilor din sistemul de sănătate şi eliminarea situaţiilor în care veniturile anumitor categorii de personal se situează sub nivelul celor din luna februarie 2018, va fi identificată după obţinerea unei situaţii exacte a salariilor acordate pentru luna martie în toate unităţile sanitare.

Comentarii

Tonica Liliana

2018-04-17 14:41:22


Să mai dea afara, că prea se calca pe picioare de multi ce sunt! Prea mulți angajați la stat!!!

Ana

2018-04-17 13:55:33


De la portar, femeie de servici, asistenti, doctori etc etc.... cu totii niste Șpăgari fara scrupule, nu au pic de rusine, sau nu mai vorbim de demnitate si juramantul Hippocrate!!!

Willy

2018-04-17 11:00:34


Nu mai tot dati vina pe PSD. De PNL a mai auzit cineva ceva?

Gerula

2018-04-17 10:23:32


Toți cei care au votat pesedeaua au sperat că le vor fi mărite salariile dar nimeni nu și-a pus întrebarea logică și firească: de unde bani? Au văzut ridicându-se fabrici de stat noi de unde să vină bani pentru pomeni? Au văzut că statul face investiții în infrastructură? Au citit undeva că s-a eradicat economia subterană sau că se fac colectări la buget într-o proporție mai mare? Nu. Atunci de unde bani? PSD-ul a făcut ceea ce l-a dus capul: a luat de la unii și a dat la alții. Că de undeva trebuie luați bani pentru pomeni. Și acești bani se iau de la cei productivi și se dau la cei de la buget.

Lazar

2018-04-17 07:29:06


Sper ca cei care au votat pesedeul sa fie multumiti.

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie