Curs BNR

1 EUR = 4.9764 RON

1 USD = 4.6500 RON

1 GBP = 5.8180 RON

1 XAU = 344.1075 RON

1 AED = 1.2660 RON

1 AUD = 3.0368 RON

1 BGN = 2.5444 RON

1 BRL = 0.8953 RON

1 CAD = 3.3893 RON

1 CHF = 5.0964 RON

1 CNY = 0.6422 RON

1 CZK = 0.1980 RON

1 DKK = 0.6671 RON

1 EGP = 0.0968 RON

1 HUF = 1.2774 RON

1 INR = 0.0557 RON

1 JPY = 2.9944 RON

1 KRW = 0.3380 RON

1 MDL = 0.2617 RON

1 MXN = 0.2743 RON

1 NOK = 0.4198 RON

1 NZD = 2.7572 RON

1 PLN = 1.1482 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0504 RON

1 SEK = 0.4254 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1175 RON

1 XDR = 6.1277 RON

1 ZAR = 0.2497 RON

Editia 8174 - 02 mai 06:07

Sănătatea, pe liste de aşteptare

Autor: Marius BOERIU

Publicat la 11 aprilie 2024

Timpul de aşteptare pentru investigaţii medicale suplimentare se poate întinde şi pe 2-3 luni, la Spitalul de Copii Braşov. „Doar în cazurile cronice sau care nu reprezintă o urgenţă se poate întâmpla”, răspund oficialii

Sănătatea, pe liste de aşteptare

Mulţi copii consultaţi în ambulatorul Spitalului Clinic de Urgenţă pentru Copii Braşov, dacă au nevoie de investigaţii medicale suplimentare, cum ar fi cele prin metode imagistice, sunt puşi pe lista de aşteptare care se poate întinde pe 2-3 luni. Este una dintre sesizările transmise din partea unor părinţi, pentru care redacţia Radio România Braşov a căutat, de la oficiali, un răspuns. „Doar în cazurile cronice sau care nu reprezintă o urgenţă se poate întâmpla”, răspunde purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Mircea Albean. „În mod normal, din câte ştiu, colegii mei nu trimit pacienţii să facă nici analize, nici investigaţii şi nici tratamente contra cost. Sigur că sunt pacienţi - şi e firesc, nu acoperim suficient de repede serviciul sau nevoile lor - şi atunci oamenii, dacă vor mai repede, se duc în privat. «Domnule, dar pot să mă duc dacă plătesc?» Păi dacă plăteşti, da. Contra cost se fac mai repede, se găsesc mai uşor locuri la analize şi merge mai repede. Dar indicaţia noastră nu este să-i trimitem în privat”, a adăugat reprezentantul spitalului.
Pe de altă parte, dr. Marcel Albean atrage atenţia asupra faptului că la Urgenţe vin mulţi pacienţi care ar putea să-şi rezolve unele probleme medicale în cabinetele medicilor de familie: „Existând un număr limitat de medici, de personal, trebuie o programare, trebuie o ordine. Oamenii s-au obişnuit în timp să aglomereze serviciile de urgenţă şi nu se face faţă. Sigur că dacă vine cu un copil bolnav, nu poţi să-l dai pe uşă afară până nu vezi ce are. Deci trebuie să-l dezbraci, să-ţi dai seama dacă e o urgenţă reală sau nu e. Corect ar fi ca pacienţii aceştia să se adreseze medicilor de familie, pe urmă să meargă în ambulatorii de specialitate şi în urgenţă să vină doar urgenţele grave”.
 
Specialităţi doar cu un singur medic: Cardiologie Pediatrică. ORL, Oftalmologie, Chirurgie Plastică. „Majoritatea lucrează în privat, iar unii s-au pensionat”
Pe de altă parte, potrivit reprezentanţilor spitalului, sunt specialităţi în care nu se poate asigura linie de gardă din cauză că există un singur medic. Spitalul se confruntă cu o nevoie acută de personal medical, asta deşi este o unitate sanitară de interes regional.
„Sunt specialităţi cum este ORL-ul, unde a rămas un singur medic, pentru că majoritatea lucrează în privat, iar unii s-au pensionat. La Oftalmologie avem un singur medic, la Plastică eu sunt singur pe specialitate, deci sunt multe specialităţi unde ar fi nevoie de al doilea medic. Din punct de vedere al personalului mediu, asistente, chiar şi zilele trecute s-a dat concurs. Nu vin suficiente şi care vin au pretenţii la anumite specialităţi. Nu se înghesuie la specialităţi chirurgicale. Mai ales la mine, la Plastică şi la arsuri nu e o plăcere să lucreze şi multe vor ambulatoriul, nu vor gărzi, nu vor ore de noapte, vor weekend-uri libere”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de Copii, dr. Mircea Albean, chirurg plastician.
Dificultăţi sunt şi la secţia de Cardiologie Pediatrică, deoarece şi acolo este un singur medic, deşi orice copil care are nevoie de o intervenţie mai laborioasă şi de anestezie ar trebui să fie supus anterior unui consult cardiologic, a precizat dr. Marcel Albean.

Fără niciun doctor: Alergologia. Nefrologia, desfiinţată
Şi la Alergologie este nevoie de specialist, secţie acoperită în prezent cu ajutorul unui dermatolog şi a specialiştilor în boli respiratorii.
De asemenea, din cauză că nu a mai avut medici, spitalul a fost nevoit să renunţe la unele secţii, precum cea de Nefrologie, a recunoscut dr. Marcel Albean: „Am avut colegi tineri care au vrut să facă specialitatea asta. Efectiv, nu s-a găsit formula de şcolarizare, de rezidenţiat, să facă a doua specialitate Nefrologia. Medicul s-a pensionat, am fost nevoit să renunţăm la secţie. Sigur, acoperim partea de renal cu o secţie de Pediatrie, dar şi aia e foarte aglomerată, unde e şi Oncologia şi Hematologia. Deci ar fi normal să avem într-un spital clinic universitar, un centru cum e acesta, regional, să avem Nefrologie”.

Stomatologia: fără candidaţi… Un medic voluntar preia cazurile de excepţie, sub anestezie generală
În schimb, nu s-a găsit încă o soluţie în ceea ce priveşte stomatologia. În spital există un cabinet cu toate dotările, dar nici un medic stomatolog nu a trecut de faza concursului pentru ocuparea postului. „Avem cabinet de stomatologie pregătit în policlinică şi de mulţi ani n-am reuşit să angajăm un medic. S-au dat mai multe concursuri, dar până acuma se pare că nimeni nu a luat sau nu a vrut să ia şi postul nu este ocupat. Sigur că acoperim o bună parte din această specialitate cu ajutorul doctorului Marius Dediu, care vine o dată pe lună. S-a oferit, împreună cu câţiva colegi, care vin în timpul lor liber şi tratează copiii, dar sub anestezie generală, cazurile de excepţie”, a adăugat dr. Marcel Albean.

Un motiv: gărzile obligatorii, plătite la tariful din 2017
O cauză pentru care posturile rămân multă vreme neocupate, deşi sunt scoase cu regularitate la concurs, ar putea fi şi faptul că, deşi fac gardă pe contracte separate, în timpul lor liber, medicii sunt plătiţi pentru ora de gardă după venitul din 2017, este de părere dr. Marcel Albean.

+0 -9

Comentarii

'Costea Ion '

2024-04-11 04:36:48


'Banii trebuie dirijați către atârnători, nu pentru populația plătitoare de biruri.'

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

  • S-au închis listele pentru Braşov: 6 pentru CJ, 7 pentru Primărie

    S-au închis listele pentru Braşov: 6 pentru CJ, 7 pentru Primărie

    14 partide la urne, dar şi 3 braşoveni care candidează independent

    2024-05-02 citeste mai mult
  • Va fi 3.700

    Va fi 3.700

    Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii, a confirmat, miercuri, 10 aprilie, în cadrul unor discuţii purtate recent cu mai mulţi angajatori, că „începând cu 1 iulie 2024, salariul[...]

    2024-04-11 citeste mai mult
  • Ar fi Geoană

    Un sondaj al INSCOP citat de Adevărul arată că secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, se află pe primul loc în intenţiile de vot la alegerile prezidenţiale, cu 26%. Pe locul[...]

    2024-04-11 citeste mai mult
  • Paşte Fericit!

    Paşte Fericit!

    Cele mai frumoase şi mai intense bucurii sunt cele petrecute cu ai noştri. Bucuria Învierii este cea mai mare dintre bucurii pentru că avem mulţi „ai noştri”. Ai noştri sunt[...]

    2024-05-02 citeste mai mult
  • Ne întoarcem la 10 – 15 grade

    Ne întoarcem la 10 – 15 grade

    Deşi vremea de afară ne duce cu gândul la o zi frumoasă de vară, temperaturile scad simţitor, potrivit directorului ANM. „Vom avea o vreme caldă în continuare, cel puţin până[...]

    2024-04-11 citeste mai mult