Curs BNR

1 EUR = 4.9761 RON

1 USD = 4.6567 RON

1 GBP = 5.7878 RON

1 XAU = 346.6114 RON

1 AED = 1.2678 RON

1 AUD = 3.0265 RON

1 BGN = 2.5442 RON

1 BRL = 0.9073 RON

1 CAD = 3.4036 RON

1 CHF = 5.0938 RON

1 CNY = 0.6426 RON

1 CZK = 0.1971 RON

1 DKK = 0.6673 RON

1 EGP = 0.0972 RON

1 HUF = 1.2649 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0059 RON

1 KRW = 0.3389 RON

1 MDL = 0.2605 RON

1 MXN = 0.2744 RON

1 NOK = 0.4252 RON

1 NZD = 2.7633 RON

1 PLN = 1.1511 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0503 RON

1 SEK = 0.4287 RON

1 TRY = 0.1432 RON

1 UAH = 0.1179 RON

1 XDR = 6.1310 RON

1 ZAR = 0.2433 RON

Editia 8170 - 25 apr 19:47

Se apropie pesta porcină africană de Braşov?

Autor: Sorin ŢÎCĂ

Publicat la 10 august 2018

Porcii domestici în semilibertate, posibil vector de răspândire. Zone de risc, zona Rotbav - Feldioara şi Şercaia, pe unde au apărut şi hibrizi de mistreţi

Se apropie pesta porcină africană de Braşov?

Condiţiile actuale din judeţul nostru oferă un mediu cum nu se poate mai propice pentru răspândirea pestei porcine africane, în cazul în care aceasta ar apărea. În mai multe localităţi, în special în jurul Feldioarei, există numeroşi porci care trăiesc în semilibertate şi pot lua oricând contact cu un porc mistreţ purtător al virusului. De altfel, lângă cea mai mare fermă de porci din judeţ, cea din Şercaia, există o stână cu mai multe animale, printre care şi porci. Unii dintre aceştia au ajuns să se împerecheze cu porcii mistreţi, dovada cea mai clară că porcii domestici vin în contact cu mistreţii care sunt un important vector de răspândire a bolii. Potrivit autorităţilor, judeţul nostru nu se află printre cele în care există risc mare de apariţie a bolii, însă ne învecinăm cu două asemenea judeţe, Covasna şi Prahova.



Prima măsură: retragerea animalelor din stâne
Una dintre primele măsuri care se vor lua în judeţul nostru pentru evitarea apariţiei şi răspândirii pestei africane este retragerea în comunităţi a animalelor care trăiesc pe lângă stâne. „Aceşti porci domestici aflaţi în libertate în momentul de faţă vor fi retraşi în comunităţi, în localităţi, în interiorul unităţilor administrativ teritoriale, vor fi protejaţi de contactul cu porcii sălbatici, cu porcii mistreţi, care sunt principalii purtători ai acestui virus”, a informat joi prefectul judeţului, Marian Rasaliu.
Prefectul a anunţat că revenirea porcilor domestici în gospodăriile proprietarilor se va face sub stricta supraveghere a medicilor veterinari, care le vor face acestora analizele necesare pentru a se asigura că nu vor introduce chiar ei pesta africană în localităţi.



Târgurile de animale au fost interzise
Oamenii, păsările şi insectele se pot transforma şi ei în surse de risc de îmbolnăvire a porcilor prin preluarea virusului şi transportarea lui în locurile în care există porci. O altă cale de răspândire a virusului o reprezintă mişcările necontrolate sau ilegale ale animalelor (transport, vânzare, târguri), motiv pentru care târgurile de animale au fost interzise pe teritoriul României, iar verificările inspectorilor sanitar veterinari sunt extrem de drastice.
„Se fac controale în trafic vizavi de mijloacele de transport animale şi vizavi de maşinile specializate în transport alimente. Circulaţia animalelor se face doar cu aviz interjudeţean iar toate avizele sunt comunicate inspectoratului de poliţie judeţean, care face controale în trafic. Găsim suficient de multe maşini venite din sud care nu îndeplinesc condiţiile, astfel că am luat măsuri restrictive legate de întoarcerea lor, de amenzi, de supunerea la activităţi de dezinfecţie pentru a putea executa transport de animale”, ne-a precizat Dorin Enache (foto stânga), directorul executiv al Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Braşov.

Ordin de vânătoare la Braşov: se va împuşca fiecare al doilea porc mistreţ întâlnit pe o rază de 2 kilometri pătraţi
Vânătorii vor avea şi ei de lucru în aceste zile. Guvernul a decis că nu trebuie să existe mai multe de 0,5 porci mistreţi pe o rază de un kilometru pătrat, astfel că peste tot unde este depăşit acest prag animalele vor trebui vânate. Vânătorii braşoveni chiar se mândreau că, pe unele fonduri de vânătoare, reuşiseră să aducă numărul mistreţilor peste acest prag, însă acum vor trebui să împuşte din animale pentru ca riscul de răspândire a pestei porcine africane să fie cât mai redus.
„Avem în anumite zone efective mai mari şi concentraţii mai mari de mistreţi şi, din păcate, mai sunt şi obiective cu creşterea porcilor domestici, cum este, de exemplu, în zona Rotbav - Feldioara, care are un număr destul de mare de mistreţi şi cu care noi ne mândream că efectivul este în creştere”, a precizat Nelu Petre Noaghea (foto mijloc), preşedintele Asociaţiei Judeţene a Pescarilor şi Vânătorilor Sportivi. În acest fond de vânătoare există 58 de mistreţi, iar suprafaţa permite maxim 40 de animale.

Foto: Pentru cele o mie de oi de pe insula de la Mândra s-a declarat stare de urgenţă de două ori anul acesta

Cea mai mare fermă de porci din Braşov, măsuri drastice de siguranţă
Judeţul nostru, fiind unul montan şi de deal, nu are efective atât de mari de mistreţi, numărul animalelor fiind estimat la aproximativ 2.000 de exemplare. Cel mai mare număr de porci îl găsim însă în câteva ferme din judeţ, printre care cea de la Şercaia are 47.000 de exemplare şi poate creşte chiar 60.000 de suine. Toate fermele comerciale mari - cele 10 din judeţ - sunt verificate săptămânal. Reprezentanţii celei mai mari ferme de porci din judeţ – Europig, din Şercaia - şi-au luat cele mai drastice măsuri de siguranţă în condiţiile în care chiar la doi kilometri de ei există o stână cu tot felul de animale în libertate. „Ne-am securizat la maxim în ultimii ani şi acum am luat măsuri suplimentare. Am făcut vizite la angajaţii noştri, am făcut vizite la colaboratorii noştri să nu ia contact cu porcii, orice vizită în fermă se face pe baza unei fişe. La numai doi kilometri şi jumătate de noi există o fermă ca o grădină zoologică, unde sunt toate animalele, inclusiv hibrizi de mistreţi. Stâna e pe o insulă care poate fi comparată, păstrând proporţiile, cu Delta Dunării”, a spus Ioan Marius Solomon (foto dreapta), administratorul fermei de la Şercaia.

Calamitatul cioban din Mândra, „pericol public”
Reprezentantul celei mai mari ferme din judeţ se referea la ciobanul care a fost evacuat de pe insula de la Mândra, împreună cu animalele sale, atât la inundaţiile din martie, cât şi la cele din iulie, cu ajutorul jandarmilor. Până în momentul de faţă pesta porcină africană a fost depistată în 9 judeţe din România iar autorităţile au ucis 61.000 de porci, adică 1,3% din efectivele de suine din ţară. Trebuie precizat că boala nu afectează oamenii, dar nu există vaccin şi nici tratament, astfel că porcii sunt lipsiţi de apărare în faţa periculosului virus.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie