Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8168 - 23 apr 01:01

Şi-au riscat viaţa ca să-i scoată din „mormintele de zăpadă”

Autor: Sorin ŢÎRCĂ

Publicat la 12 aprilie 2018

Trupurile neînsufleţite ale celor trei turişti ieşeni, recuperate din munţi

Şi-au riscat viaţa ca să-i scoată din „mormintele de zăpadă”

Nouă salvamontişti din echipele Victoria, Săcele, Zărneşti şi Sibiu au intervenit pentru recuperarea celor trei cadavre.



Operaţiunea de extragere a fost destul de dificilă, şi miercuri înregistrându-se pericol foarte mare de avalanşă.



Din locul în care i-a lăsat elicopterul, salvatorii au mers peste jumătate de oră, asiguraţi în corzi, până în zonele de intervenţie.



Salvamontiştii braşoveni şi-au riscat viaţa, miercuri, să aducă cele trei corpuri ale turiştilor ieşeni decedaţi în timpul unei expediţii în Munţii Făgăraşului. Echipele de salvamontişti au fost ajutate de un elicopter, iar unul dintre cei mai experimentaţi salvatori spune că fără aparatul de zbor intervenţia ar fi fost una extrem de dificilă. „Dacă nu era elicopterul, ar fi fost imposibil, pentru că zona era foarte abruptă. Eu cred că primul care a căzut a fost băiatul, iar ceilalţi doi au mers să-l ajute. Acum există risc destul de mare şi pentru salvatori, mai ales că există şi risc destul de mare de avalanşă”, a declarat Ciprian Lolu, unul dintre salvamontiştii care au intervenit pentru recuperarea trupurilor celor trei.
Echipele de salvatori au fost transportate în zona de creastă cu elicopterul, iar echipa care reuşit să ajungă la primul trup a reuşit să îl localizaze şi pe cel de-al treilea, în apropiere, cel negăsit la căutările de marţi. Zonele în care se aflau cele trei trupuri erau extrem de accidentate, temperaturile pe creastă erau ridicate, existând astfel pericol permanent de avalanşă, fapt ce a impus salvatorilor atenţie mărită şi alegerea unor trasee de recuperare şi transport a trupurilor cât mai puţin expuse căderilor de pietre sau alunecărilor de zăpadă.

„Cadavrele au fost pe două văi diferite, nu au murit din aceeaşi cauză şi în acelaşi timp. Variante sunt multe, dar nu cred că vom afla cât de curând ce s-a întâmplat de fapt”, a spus Sabin Cornoiu, preşedintele Asociaţiei Salvatorilor Montani.

Primul ar fi murit băiatul
Amelia Sandu-Andrieş, soţia unui dintre cei doi bărbaţi şi mama tânărului de 18 ani spune că fiul său a informat-o despre condiţiile meteo dificile încă de miercuri, 1 aprilie, în jurul prânzului, într-o conversaţie telefonică pe care au avut-o cei doi. Cu toate acestea, femeia nu s-a îngrijorat, ştiind că fiul şi soţul său s-au mai confruntat cu situaţii dificile pe munte. Se pare că tânărul de 18 ani s-a dezechilibrat şi a căzut de pe creastă în zăpadă la o distanţă de câţiva metri. Cei doi bărbaţi de 62 şi 64 de ani ar fi încercat să îl recupereze, dar au fost aruncaţi în râpă de vântul foarte puternic. Tânărul mergea pe munte încă de la vârsta de 3 ani, astfel că şi experienţa sa era destul de vastă, însă natura nu poate fi învinsă de fiecare dată.
„Din informaţiile pe care le avem cel mai probabil persoana de 18 ani a căzut pe versantul estic al muchiei Sâmbetei. Ceilalţi doi adulţi au încercat să coboare să-i acorde ajutor, dar din cauza vântului puternic se pare că au fost aruncaţi de pe creastă. Poziţiile în care au fost găsiţi ne duc la indiciul că efectiv au fost spulberaţi de vânt şi au căzut de la mare înălţime”, a declarat Mihai Pascu, director executiv al Consiliului Judeţean Braşov, instituţie l-a nivelul căreia s-a constituit o celulă de criză care gestionează intervenţia din Munţii Făgăraş.
Două dintre cele trei trupuri au fost zărite din elicopter, marţi seară, într-o zonă extrem de greu accesibilă. Miercuri, după ce au reuşit să coboare şi să ajungă la trupurile celor doi bărbaţi, salvatorii l-au găsit şi pe cel de al treilea, cel al tânărului. Trupurile tânărului şi al tatălui său au fost aduse în apropiere de Mănăstirea Sâmbăta înainte de ora 16:00, iar salvamontiştii au plecat să îl aducă şi pe prietenul lor. Trupul acestuia, căzut într-o prăpastie de peste 600 de metri, a fost adus şi el, la scurt timp, în aceeaşi locaţie.
Anul trecut, tot în luna aprilie, doi tineri de mare perspectivă, Dor Geta Popescu şi Erik Gulacsi, ambii deţinători de recorduri mondiale în alpinism, au pierit într-o avalanşă în Munţii Retezat. La un an, munţii au făcut alte trei victime şi au îndoliat alte două familii care iubeau ascensiunea.

Petru Sandu-Andrieş, Octavian Sandu-Andrieş şi Constantin Fărtăieş. Toţi trei erau pasionaţi de munte şi mergeau frecvent în expediţii împreună.

Mesaj emoţionat al mamei: „Şi acum, ca şi la plecare, îţi repet: ai grijă, te iubesc”
Amelia Sandu-Andrieş, mama lui Octavian şi soţia lui Petru, a postat marţi seară, pentru fiecare dintre ei, câte un mesaje de „rămas bun”.
„Trupul lui Octavian a fost localizat din elicopter. Mulţumesc, copil vesel, pentru aceşti 18 ani. Am fost cea mai împlinită mamă. Domnul să ne lumineze să umblăm, aşa, pe întuneric. Şi acum, ca şi la plecare, îţi repet: ai grijă, te iubesc. Mami”, a scris mama Amelia pe Facebook.  
„Petru, Octavian. Octavian, Petru. Şi trupul lui a fost localizat între timp. Un om blând, care a iubit munţii şi ne-a iubit pe noi. Aici am fost fericiţi toţi trei, la prima creastă de Făgăraş a lui Octavian. Vă îmbrăţişăm, acolo unde sunteţi”, a scris soţia Amelia, profesoară în Iaşi, în al doilea mesaj, postare însoţită de o fotografie din perioada în care băiatul ei a ajuns prima dată în Munţii Făgăraş.

+2 -0

Comentarii

John

2018-04-14 05:33:40


Inconstienta.....restul sunt povesti pt copii mici....condoleantele nu ajuta si nu incalzesc pe nimeni

fritz walter

2018-04-12 07:15:31


Condoleanțe familiilor ... Ce nu înțeleg... cum se face ca niște oameni care cunosc muntele îndrăznesc sa îl înfrunte, într-una din cele mai periculoase perioade ale anului ? Uneori, și vara este dificila ascensiunea pe munții Făgăraș ...

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie