Curs BNR

1 EUR = 4.7218 RON

1 USD = 4.2434 RON

1 GBP = 5.2941 RON

1 XAU = 194.6143 RON

1 AED = 1.1552 RON

1 AUD = 2.9577 RON

1 BGN = 2.4142 RON

1 BRL = 1.1247 RON

1 CAD = 3.2319 RON

1 CHF = 4.2986 RON

1 CNY = 0.6172 RON

1 CZK = 0.1852 RON

1 DKK = 0.6325 RON

1 EGP = 0.2556 RON

1 HUF = 1.4518 RON

1 INR = 0.0615 RON

1 JPY = 3.9255 RON

1 KRW = 0.3591 RON

1 MDL = 0.2415 RON

1 MXN = 0.2225 RON

1 NOK = 0.4901 RON

1 NZD = 2.8374 RON

1 PLN = 1.1104 RON

1 RSD = 0.0401 RON

1 RUB = 0.0673 RON

1 SEK = 0.4492 RON

1 TRY = 0.7418 RON

1 UAH = 0.1664 RON

1 XDR = 5.8479 RON

1 ZAR = 0.3042 RON

Editia 7217 - 28 mai 21:19

Sindicatul de la Direcţia Copilului va da în judecată CJ Braşov

Autor: Iulian RINDER

Publicat la 26 iulie 2017

Mărul discordiei: diferenţa de 5% dintre salariile lor şi cele din Consiliul Judeţean

Sindicatul de la Direcţia Copilului va da în judecată CJ Braşov

Liderul sindicatului de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Braşov, Luminiţa Olteanu (foto stânga), suţine că astăzi, după ce instituţia pe care o reprezintă va primi hotărârile oficiale din partea conducerii CJ Braşov, va iniţia în instanţă, respectiv în Contenciosul Administrativ, o solicitare prin care noua grilă de salarizare din Consiliul Judeţean Braşov să fie blocată, deoarece conducerea acestei instituţii nu are dreptul să permită o diferenţă între aparatul public şi cel subordonat în alte segmente instituţionale. Amuzant este faptul că doamna Olteanu a susţinut, la solicitarea PSD, în plenul instituţiei amintite, luni, că acest fapt reprezintă discriminare legislativă. Reprezentanţi ce, ulterior, în majoritate, s-au sucit.

Poveşti populiste
Mai exact, pentru că aparent erau nemulţumiţi de grila de salarii propusă şi ulterior votată în plenul de luni al Consiliului Judeţean Braşov, la iniţiativa celor de la PSD, liderii de sindicat au fost solicitaţi, înainte de vot, să-şi expună propria opinie.
Supărarea acestora pleca de la faptul că salariile celor cu funcţie de conducere urmau să crească, şi au şi  crescut oficial, cu până la aproape 60% faţă de salariul brut actual, în timp ce salariile personalului din subordine cu maxim 30%.
Astfel, la solicitarea consilierilor PSD, au venit şi au vorbit degeaba, liderul de sindicat al salariaţilor din Consiliul Judeţean, Tiberiu Popa, şi cel al angajaţilor de la Direcţia de Protecţie a Copilului, Luminiţa Olteanu. Iar efectul a fost, cum ar spune Caragiale, ... viceversa, sau cum se defineşte în sociologie, conform lui Boudon Raymond, printr-un efect pervers.  
Dacă iniţial cei opt reprezentanţi ai PSD prezenţi în plen au susţinut iniţiativa de a asculta sindicatele, iar ceilalţi  de la PNL, UDMR şi FDGR şi unii de la PER s-au abţinut, înainte de a veni liderii de sindicat pentru a lua cuvântul, ceva s-a sucit în cinci minute.
Simplu, din cei opt reprezentanţi ai PSD în plenul CJ, după pledoaria liderilor de sindicat, şase dintre aceştia au votat împotriva propriilor propuneri de dezbateri, unicii care au avut „curajul” să se opună  fiind parţial Radu Mitric şi Paul Enache. Parţial, pentru că la anumit punct de pe ordinea de zi votul s-a reluat. Enache a votat şi el „pentru” noua grilă, iar toată opoziţia declarativă a lui Mitric s-a transformat într-o abţinere. Singurul care a rămas pe „baricadele sindicale” a fost ulterior ecologistul Ionel Spinean.
La şedinţă au participat 29 consilieri, dintre care 27 au votat „pentru” noile grile de salarizare, votul lui Spinean a fost „împotrivă”, plus „abţinerea” de la Mitric.  

Olteanu: „mergem la Contenciosul Administrativ şi notificăm instituţia Prefecturii”
Liderul „Sindicatului Judeţean al Asistenţei Sociale şi Adimistraţiei Publice Braşov”, Luminiţa Olteanu, spune că începând de astăzi va iniţia procedurile legale pentru blocarea hotărârilor de Consiliu Judeţean aprobate luni în plen privind salarizarea instituţiilor aflate în păstorirea acestuia. Ea susţine că hotărârile emise de CJ reprezintă o „nedreptate” şi faptul că „legea salarizării nu permite o diferenţă între aparatul public de stat şi cel din subordine” aluzie evidentă la dorinţa celor din CJ Braşov să existe o ruptură de 5% între angajaţii direct ai instituţiei amintite şi cei din cei aflaţi în subordine. Sursa citată mai acuză faptul că „cei din PSD, care au avut iniţiativa invitării noastre, nu respectă legile Guvernului lor, ignorând în plenul Consiliului Judeţean chiar aplicarea legii promovată de ei”.

Spinean spune că sunt bani suficienţi şi pentru aparatul administrativ
La rândul său, consilierul judeţean Ionel Spinean (foto dreapta), cel care a sprijinit iniţiativa dialogului, spune că „După ce cei de la PSD i-au invitat la discuţii pe liderii de sindicat, le-am spus că sunt de acord cu ei, că voi susţine punctual solicitările făcute. În timpul votului am avut impresia că sunt trădat. Colegii de la PSD, cu mici excepţii, au făcut pasul înapoi, asta în măsura în care Consiliul Judeţean şi-a remunerat directorii şi şefii de servicii cu salarii mari. Eu sunt de principiul «să nu moară şi capra vecinului». Haide să oferim salarii decente şi la ceilalţi angajaţi. Nu trebuie să plătim exagerat, deşi, observ, funcţiile de conducere sunt prea bine plătite. Şi atât. Dar şi majoritatea angajaţilor au facturi, au rate la bănci, au obligaţii. Şi ei trebuie să benficieze de aceste majorări salariale într-un mod echilibrat. Pentru că, vă spun, bani există dacă nu s-ar risipi aiurea”.

+3 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie

banner promotionalbanner promotionalbanner promotionalbanner promotional