Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 14:23

Ştiaţi că...? Mituri despre contractul de energie electrică şi gaze naturale

Autor:

Publicat la 10 iunie 2019

Ştiaţi că...? Mituri despre contractul de energie electrică şi gaze naturale

Despre schimbarea contractului de energie electrică sau gaze naturale se vorbeşte mult, şi cel mai adesea oamenii îşi imaginează că este vorba despre un proces greoi, cu multă hârţogăraie, care costă, ori care va atrage diferite probleme tehnice, lipsa citirii contorului, intervenţiei asupra reţelei. Nimic mai neadevărat! Ne propunem în următoarele câteva rânduri să atingem câteva dintre cele mai frecvente „mituri” pe acest subiect.


- „Dacă schimbi furnizorul, nu mai vine nimeni să repare reţeaua de gaze sau energie electrică, în caz de defecţiune.”
Cât se poate de fals. Distribuitorul rămâne acelaşi, astfel că îl puteţi suna oricând nu aveţi energie electrică sau gaze naturale. Toate obligaţiile legale privind calitatea şi continuitatea serviciului de distribuţie oferit rămân neschimbate.


- „Dacă schimbi furnizorul, eşti deconectat, rămâi fără energie electrică sau gaze sau ţi se ridică contorul.”
Evident, fals! Mai mult decât atât, dacă sunteţi ameninţaţi cu deconectarea, cei care o fac comit o ilegalitate. Distribuitorul are obligaţia legală să asigure continuitatea şi calitatea alimentării cu energie electrică sau gaz în aceleaşi condiţii de performanţă, indiferent cu cine alegeţi să semnati contractul de furnizare. În plus, în principiu, nu este necesară nicio modificare a instalaţiei sau a contorului. Dacă vi se transmite altceva, puteţi contacta furnizorul Enel pentru clarificarea situaţiei.


- „Procesul de schimbare a contractului de furnizare este contra-cost.”
Puteţi alege oricând un furnizor de energie electrică sau gaze naturale pe piaţa concurenţială. Schimbarea contractului este gratuită, printr-un proces transparent, care respectă reglementările ANRE. Ca atare, şi această afirmaţie este falsă!


- „Enel nu este în toată ţara şi nu au birouri.”
Încă o dată, fals! Furnizorii Enel activează în puncte de lucru/magazine în toate zonele de reţea din ţară. În regiunea dumneavoastră, ne puteţi găsi pe b-dul Griviţei, nr. 55C. Lista tuturor magazinelor Enel este disponibilă pe www.enel.ro. Specialiştii din magazinele Enel vă aşteaptă pentru a vă oferi consultanţă cu privire la ofertele de energie electrică şi/sau gaze naturale, precum şi pentru a vă prezenta oferte personalizate. De asemenea, multe din întrebările dvs. îşi pot găsi răspunsul pe site-ul www.enel.ro în secţiunea Informaţii utile.


- „Enel este furnizorul preferat de români.”
Ei bine, această afirmaţie este adevărată! Peste 2 milioane de români au ales deja companiile de furnizare ale Enel (Enel Energie şi Enel Energie Muntenia), pentru furnizarea de energie electrică şi gaze naturale, pe piaţa concurenţială, iar în total avem peste 3 milioane de clienţi în România. 


- „Sunt necesare multe hârtii pentru schimbarea contractului.”
Fals! Aveţi nevoie doar de copia cărţii de identitate şi o copie a actului de proprietate, sau un alt act care dovedeşte dreptul de folosinţă asupra spaţiului. De asemenea, formularele pentru încheierea contractului pot fi descărcate de pe site-ul www.enel.ro din secţiunea Informaţii utile.
În plus, puteţi contracta şi online furnizarea energiei electrice şi a gazelor naturale, accesând ofertele dedicate pe  www.enel.ro.


- „Furnizorul şi Distribuitorul ar trebui să fie părţi din acelaşi grup.”
Fals! Distribuitorul asigură alimentarea cu energie electrică/gaze naturale în baza licenţei obţinute pentru desfăşurarea acestei activităţi. Activitatea de furnizare se ocupă de ofertarea, contractarea şi facturarea clienţilor, adică ceea ce face furnizorul în baza licenţei obţinute anume pentru desfăşurarea acestei activităţi. Practic, furnizorul vine către dvs. cu oferte personalizate de servicii, în timp ce distribuitorul este cel care operează reţeaua şi remediază întreruperile de energie electrică/gaz, sau orice alte probleme ce ţin de reţea. Cei doi operatori  pot fi companii separate, care pot face sau nu parte din acelaşi grup.


- „Durează foarte mult până primeşti factura.”
Prima factură soseşte după ce procesul de activare a contractului e finalizat. Conform cadrului stabilit de autoritatea de reglementare, schimbarea furnizorului ar trebui încheiata în maximum 21 de zile, însă factura poate fi emisă doar după ce distribuitorul transmite către Enel citirea contorului. După acest ultim pas, prima factură poate fi emisă şi transmisă, următoarele facturi vor fi emise în funcţie de periodicitatea pe care aţi ales-o (conform alegerii făcute de dvs. în contract).

+0 -7

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie