Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 07:21

Studiul despre risipa de alimente va fi realizat și la Brașov

Autor: Ovidiu VRÂNCEANU

Publicat la 07 aprilie 2016

Un român aruncă, în medie, 250 kg de alimente anual

Risipa de hrană în România a devenit o problemă socială majoră, datele statistice evidenţiind faptul că aruncăm anul circa 250 kg de alimente pe cap de locuitor, a declarat miercuri Teodor Mitrana, director al Asociaţiei MaiMultVerde, cu ocazia lansării proiectului „România împotriva risipei de hrană”. El a spus că aceste date situează ţara noastră peste media europeană – 150 kg de alimente aruncate pe cap de locuitor. „Vrem să dăm startul unui proiect cofinanţat cu fonduri elveţiene prin programul de cooperare cu România şi ne propunem să facem un studiu legat de ceea ce înseamnă risipa alimentară, să identificăm soluţii de stopare a acestei probleme. Nu există încă la nivel naţional date statistice pe acest subiect, ceea ce se ştie este la nivel european, nu există o listă clară a barierelor pe care le întâmpină toţi membrii lanţului valoric, de la producători la cumpărători, în prevenirea şi reducerea acestei risipe alimentare. (…) Trebuie să vedem de ce schimbări este nevoie în România”, a afirmat Mitrana, subliniind că datele cercetării vor oferi şi un suport real unor modificări legislative. În cadrul proiectului vor fi realizate un studiu privind risipa de hrană în România şi o campanie de informare ce se va extinde în Bucureşti şi alte cinci oraşe – Craiova, Cluj, Timişoara, Braşov, Iaşi şi Constanţa. „Să ne înţelegem, pierderile până la un punct sunt inevitabile, de 10%, dar a vorbi de pierderi de 30-50% sunt diferenţe foarte mari şi trebuie găsite soluţii”, a menţionat directorul Asociaţiei MaiMultVerde. Potrivit lui Teodor Mitrana, stoparea risipei de alimente se poate face prin intermediul restaurantelor, care pot reduce porţiile şi prin schimbarea mentalităţii oamenilor.

 

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie