Curs BNR

1 EUR = 4.9758 RON

1 USD = 4.6712 RON

1 GBP = 5.7677 RON

1 XAU = 354.4765 RON

1 AED = 1.2719 RON

1 AUD = 3.0068 RON

1 BGN = 2.5441 RON

1 BRL = 0.8970 RON

1 CAD = 3.4040 RON

1 CHF = 5.1247 RON

1 CNY = 0.6449 RON

1 CZK = 0.1969 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0971 RON

1 HUF = 1.2603 RON

1 INR = 0.0560 RON

1 JPY = 3.0182 RON

1 KRW = 0.3387 RON

1 MDL = 0.2597 RON

1 MXN = 0.2740 RON

1 NOK = 0.4241 RON

1 NZD = 2.7592 RON

1 PLN = 1.1519 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0500 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1433 RON

1 UAH = 0.1174 RON

1 XDR = 6.1419 RON

1 ZAR = 0.2447 RON

Editia 8169 - 24 apr 11:39

Surpriza de la Casa Sfatului - uniforma în care a murit Regele Ferdinand

Autor: Adina CHIRVASĂ, Sorin ŢÂRCĂ

Publicat la 07 noiembrie 2016

Expoziţia „Centenarul Vânătorilor de Munte” prezintă uniforme, arme, decoraţii, echipamente militare de munte, schiuri, fotografii de epocă, dar şi filme din arhivă, printre care şi primul film despre vânătorii de munte Braşov. Piesa de rezistenţă este uniforma purtată de primul Rege al României Mari

Surpriza de la Casa Sfatului - uniforma în care a murit Regele Ferdinand

De alegeţi să treceţi pragul Muzeului Judeţean de Istorie, nu veţi regreta. Veţi primi o lecţie de istorie, „la pachet” cu vizitarea unor exponate pe care rar veţi mai avea ocazia să le vedeţi. Sunt reunite acum în expoziţia „Centenarul Vânătorilor de Munte”, una care cuprinde uniforme, arme, decoraţii, echipamente militare de munte, schiuri, fotografii de epocă, dar şi filme din arhivă, printre care şi primul film despre Vânătorii de Munte Braşov, care coincide cu primul film despre Braşov, din 1920. Piesa de rezistenţă - de la Muzeul Naţional Militar - este însă o uniformă a Vânătorilor de Munte, purtată de Regele Ferdinand Întregitorul, supranume dat celui care a condus România şi în timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, pentru a crea, la 1 Decembrie 1918, Marea Unire, fiind încoronat ulterior drept primul Rege al României Mari. Uniforma este cea în care regele şi-a trăit ultimele clipe la Peleş şi în care a fost dus în cortegiu la Cotroceni şi ar fi trebuit să fie înmormântat. Un înscris descoperit înainte de funeralii a făcut ca aceasta să fie înlocuită cu uniforma de cavalerie. Vestonul a fost tăiat, pentru a fi scos de pe corpul rigid deja, dar a fost reparat. „Este greu să obţii o piesă atât de valoroasă, dar în semn de omagiu pentru eroii din rândul Vânătorilor de Munte din primul şi al doilea război mondial şi pentru ce înseamnă astăzi, am vrut să fie expusă aici. Toţi Regii României Mari au fost ofiţeri în cadrul vânătorilor de munte, chiar şi ultimul Rege al României, Majestatea Sa Regele Mihai I, a fost ofiţer”, a explicat istoricul Nicolae Pepene, director Muzeul Judeţean de Istorie Braşov.
El a mai precizat că, în acest an marcăm 100 de ani de la intrarea României în primul război mondial, centenarul Vânătorilor de Munte, dar „ne pregătim şi de centenarul României Mari, în 2018, iar Regele Ferdinand înseamnă România Mare şi cumva Braşovul se înscrie în această linie”.

Ofiţerii din Braşov, primii instructori de schi ai României
Expoziţia cuprinde piese din unităţile Brigăzii 2 VM „Sarmizegetusa”, de la Muzeul Naţional Militar „Regele Ferdinand I”, dar şi din colecţii particulare ale pasionaţilor de istorie militară, fiind organizată cu sprijinul Universităţii Transilvania,  al Asociaţiei Retromil, al Asociaţiei Naţionale a Colecţionarilor de Arme, al Romanian Army Archeology. Expoziţia prezintă şi începuturile schiului în România, ofiţerii din Garnizoana Braşov fiind şi primii instructori de schi din perioada interbelică.

Tânăra generaţie e targetul nostru
Vânătorii de munte au apreciat iniţiativa Muzeului de Istorie şi sunt convinşi că, prin acest eveniment, braşovenii vor acumula mai multe cunoştinţe despre istoria militarilor români şi vor veni mai aproape de Armata Română.
„Prin astfel de expoziţii, tânăra generaţie trebuie să fie targetul nostru, astfel încât şi aceşti copilaşi, doar neajungând faptul că citesc într-o carte sau surprind o imagine, să vadă cu ochii lor lucruri cu care au fost echipaţi vânătorii de munte, cu care au luptat şi nu în ultimul rând să le rămână în memorie câte victime, această armă a dat pe cele două campanii din Est şi din Vest”, a precizat generalul de brigadă Tudorică Petrache, comandantul Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

Ghizi în uniforme din cele două războaie mondiale
În completarea expoziţiei, la intrarea în clădire, membrii asociaţiilor de reconstituire istorică din România şi Republica Cehă - ce întruchipează militari români din cele două războaie mondiale, prezintă armele folosite în acea vreme. „Mai nou, în plan muzeografic, se merge şi pe linia de a însoţi o manifestare expoziţională cu reprezentări reale de istorie, astfel încât publicul nu numai să vadă în vitrină obiecte, dar şi să poată să vină în contact efectiv, să atingă obiecte legate de epoca respectivă”, a explicat Horia Şerbănescu, cercetător la Muzeul Militar Naţional.
Expoziţia a fost vizitată joi, în avanpremieră, de către ministrul Apărării Naţionale, Mihnea Motoc, şi de oficialii militari români şi străini, care au participat la ceremonialul militar şi religios ce a avut loc în Piaţa Sfatului de Ziua Vânătorilor de Munte, armă ce a împlinit pe 3 noiembrie 100 de ani de la înfiinţare.
Expoziţia va rămâne deschisă până în aprilie anul viitor.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie