Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 09:45

Tradiţie, obiceiuri şi turism: Festivalul „Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”

Autor:

Publicat la 21 sepembrie 2018

Ajuns la cea de-a VIII-a ediţie, evenimentul s-a bucurat de un real interes din partea publicului

Tradiţie, obiceiuri şi turism: Festivalul „Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”

Refăcută din temelii, Cetatea Ţărănească medievală şi-a deschis de curând larg porţile către public, în baza unui program de vizitare. Primăria a adus la cunoştinţă programul de vizitare al obiectivului turistic şi taxele aferente, enunţate pe categorii de vârstă: 15 lei pentru adulţi, 5 lei pentru elevi şi studenţi şi 10 lei pentru pensionari.
Astfel, programul cu publicul va fi de miercuri până duminică, în intervalul orar 10,00–18,00, urmând ca acesta să fie actualizat pe parcursul desfăşurării diferitelor alte activităţi ce vor fi comunicate la momentul oportun.
Turiştii nu s-au lăsat deloc aşteptaţi, deoarece încă din primele zile sute de persoane i-au trecut zilnic pragul Cetăţii, iar perioada aceasta de concedii şi vacanţă se dovedeşte foarte benefică pentru vizitarea obiectivului.
Recent, în comună s-a desfăşurat ediţia a VIII-a a Festivalului „Cavalerii teutoni se întorc în Cetatea Feldioara”. Manifestarea s-a înscris în Strategia şi programul de promovare şi dezvoltare a tradiţiilor şi turismului, program elaborat de către Primărie şi finanţat anii trecuţi din fonduri europene. Deşi anul acesta fondurile externe pentru asemenea activităţi au fost suspendate, festivalul a avut totuşi loc, în ideea menţinerii continuităţii, graţie sponsorilor care au dorit să se implice.
Ca şi în anii precedenţi, localnicii, locuitorii din zonele învecinate şi turiştii au putut asista la un program bogat şi foarte atractiv, care a cuprins parade cu cai, cavaleri şi domniţe; demonstraţii cu cai; concert de muzică medievală; demonstraţii de artă şi lupte medievale; recitaluri; spectacole ale elevilor de la Liceul Teoretic „Petru Rareş” din localitate; cântece populare; foc de artificii.

Ateliere medievale interactive, ateliere de meşteşuguri, alte tradiţii şi meşteşuguri populare
În cadrul unui program deosebit susţinut în Cetatea Feldioara - Marienburg, vizitatorii locali şi din împrejurimi, precum şi sutele de turişti dornici să descopere istoria ultimelor secole au descoperit expoziţiile care au fost găzduite în interiorul obiectivului turistic: Expoziţia de bază „Mărturii arheologice şi mărturii de locuire şi conlocuire în Feldioara” şi Expoziţia temporară „Cavalerii Teutoni”. În tot acest timp, curtea interioară a Cetăţii a fost locul unde demonstraţiile şi atelierele de meşteşug au adus în rândul comunităţii o serie de activităţi specifice perioadei medievale.
Au fost organizate şi ateliere de meşteşuguri vechi, în cadrul cărora cei dornici şi interesaţi de acestea au descoperit şi învăţat taina dantelei cu suveica, în tehnica Frivolite, sub îndrumarea meşterului popular local Roman Violeta Karmen sau au învăţat să realizeze un vas sau o cahlă medievală, asemeni celor descoperite în cercetarea arheologică din cetate, cu ajutorului artistului vizual Decebal Gabriel Ţăroi. Atelierele s-au desfăşurat în turnul de Nord al Cetăţii.
Pe de altă parte, Paladinii De Terra Medies au susţinut ateliere medievale interactive, demonstraţii de lupte şi dansuri medievale, iar alături de Cimpoierii din Transilvania publicul prezent s-a bucurat de un concert deosebit de muzică medievală susţinut în ambele zile de sărbătoare. Cei mici şi nu numai au avut parte, alături de artiştii de la Teatrul Strada, de interpretarea piesei „Jack şi Vrejul de Fasole", moment deosebit pentru toţi cei prezenţi, artiştii bucurându-se minute întregi de aplauze la sfârşitul piesei.
De asemenea, copii de toate vârstele au fost invitaţi să experimenteze etapele prelucrării fibrelor de textile în „Şezătoarea celor mici”, alături de meşteri aleşi din frumoasa Ţara Bârsei.

Meşteri populari feldioreni şi invitaţii lor în curtea Bisericii Evanghelice
Pe lângă toate acestea, într-un cadru special s-au desfăşurat activităţi legate de tradiţii şi meşteşuguri populare, în curtea Bisericii Evanghelice.
Meşteri feldioreni - Nicolas Ovidiu, Sorin Clinciu, Fraţii Klein, alături de invitaţi de seamă - Familia Lucian Sîrbu şi Mioara Sîrbu, Carmen Postolache, Familia Gabriela Bularca Atelier şi Neuvirt Ioan, oameni ce preţuiesc tradiţia, rostul şi obiceiurile, cât şi artişti de renume au oferit publicului prezent, pe parcursul celor două zile de sărbătoare locală, motive de a preţui meşteşugul şi de a reveni în comunitatea feldioreană.
Aşa cum preciza şi primarul Sorin Taus (foto cavaler pe cal intrând în Cetate), „ne propunem să prilejuim continuitate către tradiţiile şi obiceiurile locului, preţuire şi conservare a patrimoniului material şi imaterial, cât şi conştientizare şi educare a publicului de toate vârstele întru valorizarea moştenirii noastre culturale. Mulţumim publicului spectator şi celui participant la acţiuni, fără de care succesul unui asemenea eveniment n-a putut şi nu poate fi posibil”.


 

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie