Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 04:27

(DEZ)INTERESUL ÎN PROBLEMA RUJEOLEI

Vaccinarea şi problemele primarilor: de la sunt cercetat cu medicul până la eu n-am boală-n sat

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 26 iulie 2017

Vaccinarea şi problemele primarilor: de la sunt cercetat cu medicul până la eu n-am boală-n sat

Toţi primarii sau viceprimarii localităţilor din judeţ au fost convocaţi, ieri, la Prefectură, pe tema campaniei de vaccinare ROR. Puţin peste 30 de reprezentanţi ai localităţilor din judeţ au răspuns invitaţiei şi s-au întâlnit cu prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, preşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea, şi cu reprezentanţi ai Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Braşov şi ai Asociaţiei Medicilor de Familie Braşov.  
În judeţ, potrivit DSP sunt 409 cazuri confirmate de îmbolnăviri cu rujeolă. Vaccinuri sunt suficiente, peste 10.000 de doze doar în stocul DSP şi alte peste 5.000 de doze distribuite în teritoriu.



Ce au de făcut primarii
„Noi vă solicităm sprijinul şi să ne ajutaţi în comunităţile dumneavoastră, să identificăm persoanele, care nu sunt încrise la medicul de familie şi cei care nu sunt vaccinaţi să se vaccineze, pentru că toţi părinţii trebuie să conştientizeze că este foarte importantă această vaccinare”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Sănătate Publică, dr. Claudia Bularca.
Pe de altă parte, şi dr Andrea Neculau le-a transmis edililor şefi ce au de făcut.
„Va trebui făcută o catagrafiere a copiilor cu vârste între 9 luni şi un an nevaccinaţi, precum şi a copiilor cu vârste între 1 şi 9 ani care nu au primit vaccinul. Din Registrul de Stare Civilă, extrageţi copiii născuţi în lunile septembrie – noiembrie 2016 şi copiii născuţi din 2008 până în 2016, iar datele trebuie comparate cu ce există la medicul de familie pentru a vedea dacă sunt copii neluaţi în evidenţe. Apoi, asistenţa socială va trebui să identifice grupurile vulnerabile din comunitate, neînscrise la medicul de familie. De asemenea, trebuie identificat un spaţiu unde ar putea fi făcut vaccinul. Dacă nu există un cabinet sau un dispensar, va exista un punct mobil, dar noi preferăm un spaţiu cu anumite condiţii. Catagrafierea e primul pas, vaccinarea este al doilea”, a explicat medicul de familie.



De la teorie la practică...
Primarul din Sânpetru, Ioan Rusu, a atras atenţia asupra faptului că mulţi dintre cei care au domiciliu aici, sunt înscrişi la medic de familie în Braşov.
La Buneşti, unde nu există în prezent un medic de familie, va veni, în cele din urmă unul, de la 1 august, dar este nevoie să fie urgentate lucrările de reparaţii capitale în Dispensar. Reprezentantul din Buneşti a precizat că medicul ce va veni este din Sighişoiara şi în prezent nu există o situaţie a copiilor vaccinaţi aici, având în vedere că populaţia, în timpul în care nu a existat medic de familie, s-a îndreptat spre alte localităţi.
La Budila, potrivit viceprimarului Mioara Ganea, sunt 43 de copii între 9 şi 11 luni nevaccinaţi, pentru unii, părinţii refuzând vaccinul, iar între 1 şi 9 ani sunt 59 de copii fără vaccin. „Nu au încredere părinţii. O să facem o masă rotundă şi o să-i chemăm să spună care sunt argumentele lor şi aducem şi medicii să le explice avantajele vaccinării. Încercăm să-i readucem pe copiii care nu au făcut vaccinul”, a mai spus Mioara Ganea.
Dacă unii dintre edili ştiau care este situaţia îmbolnăvirilor cu rujeolă în localitatea lor, alţii nu. De exemplu, reprezentantul Augustinului a spus că aici nu este niciun un caz de rujeolă, cu toate că prefectul i-a atras atenţia că acolo sunt de fapt 7 cazuri. Tot la Augustin, un medic de familie din Covasna vine de cel mult două ori pe săptămână în comunitate.
Cei din Făgăraş, de asemenea, nu ştiau care este situaţia la ei. Reprezentantul din Ticuş a cerut sprijin pentru ca şi acolo să existe medic de familie, iar în Ungra, medicul de acolo are o relaţie dificilă cu primarul, după cum a susţinut, ieri, edilul, care a povestit că medicul care a venit la ei a primit o casă săsească, în care i-a fost amenajat şi cabinetul, mai apoi acesta a cerut să nu mai locuiască tot acolo unde are şi cabinetul, aşa încât a primit un alt spaţiu, conform primarului.



4 cazuri în plus de rujeolă, la Săcele, în week-end
La Săcele, unde ministrul Sănătăţii le-a cerut edililor implcare încă de săptămâna trecută, situaţia este bine cunoscută. „Au fost depistate 54 de îmbolnăviri de la începutul anului şi în acest week-end, alte patru cazuri, în special în cartierul Gârcini, zonă mai greu controlabilă. Dacă înainte copiii erau vaccinaţi în unităţile şcolare de către medicii şcolari, acum se face doar la medicul de familie, nu ştiu dacă este bine sau rău, dar se pare că nu mai este acel control foarte riguros, în special în cartierul Gârcini, pentru că acolo sunt probleme. Astăzi (ieri – n.r.) avem la primărie o analiză cu medicii de familie, cu asistenţii comunitari şi mediatorii sanitari, pentru a găsi o soluţie”, a precizat primarul din Săcele, Virgil Popa. În Săcele sunt 19 medici de familie.
„Vreau să ştiţi că autorităţile privesc la modul cel mai serios acest lucru. Campania de conştientizare a populaţiei a început de mai multă vreme, dar am apăsat pe acceleraţie şi vreau să facem în aşa fel încât să ne mişcăm extraordinar de organizat, în aşa fel încât la nivelul fiecărei localităţi pe care dumneavoastră o reprezentaţi, oamenii să conştientizeze pericolul la care se expun, în cazul în care nu îşi vaccinează copiii împotriva acestei boli. Mă bucură foarte mult faptul că reprezentanţi ai etniei rrome au răspuns acestei acţiuni de conştientizare a populaţiei printr-o scrisoare deschisă (...) Iniţierea şi încheierea unui parteneriat între Direcţia de Sănătate Publică şi Asociaţia Partida Rromilor Pro Europa s-a născut în urma unei campanii de informare, prevenire şi vaccinare a copiilor de etnie rromă împotriva rujeolei. Derularea campaniei s-a făcut cu sprijinul reţelei de mediatori sanitari. Acesta este unul dintre aspecte, dar rujeola nu îi vizează doar pe cetăţenii de etnie rromă, acolo însă avem cele mai mari probleme, acolo ajungem cel mai greu, iar prin parteneriate de acest fel vom putea să vaccinăm cât mai mulţi copii şi să evităm în acest fel răspândirea rujeolei în comunităţi”, le-a transmis prefectul Braşovului, Marian Rasaliu, primarilor.
„Suntem cu toţii aici pentru a vedea că este un lucru extrem de important şi trebuie tratat ca atare. Este bine că, până în prezent avem dozele de vaccin necesare pentru a putea să îi imunizăm pe cei care nu au fost imunizaţi, aici intervine rolul autorităţilor locale de a identifica aceste persoane. Sunt foarte multe cazuri, dar le gestionăm foarte bine şi cred că este foarte important ca fiecare dintre dumneavoastră în comunitatea dumneavoastră să duceţi acest mesaj şi noi vă asigurăm de tot sprijinul”, a declarat preşdintele Consiliului Judeţean, Adrian Veştea.

+1 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie