Curs BNR

1 EUR = 4.9754 RON

1 USD = 4.6739 RON

1 GBP = 5.8294 RON

1 XAU = 359.4100 RON

1 AED = 1.2727 RON

1 AUD = 3.0029 RON

1 BGN = 2.5439 RON

1 BRL = 0.8841 RON

1 CAD = 3.3857 RON

1 CHF = 5.1301 RON

1 CNY = 0.6459 RON

1 CZK = 0.1973 RON

1 DKK = 0.6669 RON

1 EGP = 0.0958 RON

1 HUF = 1.2669 RON

1 INR = 0.0559 RON

1 JPY = 3.0239 RON

1 KRW = 0.3381 RON

1 MDL = 0.2628 RON

1 MXN = 0.2760 RON

1 NOK = 0.4260 RON

1 NZD = 2.7610 RON

1 PLN = 1.1462 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4274 RON

1 TRY = 0.1437 RON

1 UAH = 0.1182 RON

1 XDR = 6.1501 RON

1 ZAR = 0.2467 RON

Editia 8166 - 19 apr 10:07

Viaţa extraterestră - Şaguniştii au soluţii premiate de NASA

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 25 martie 2016

Dacă pe Pământ s-ar întâmpla vreo catastrofă, iar soluţiile şaguniştilor ar fi puse în practică, omenirea ar avea unde să „evadeze” în spaţiu. Ideile elevilor braşoveni i-au impresionat pe reprezentanţii NASA, cu care s-ar putea întâlni în mai, dacă se vor găsi fondurile necesare

Viaţa extraterestră - Şaguniştii au soluţii premiate de NASA

Foto: Cele patru echipe premiate, alături de profesorul coordonator, Carmen Tănăsescu.

„Tree of life”, „Solenoid”, „Hiraeth” şi „Catharsis”. Sunt titlurile proiectelor semnate de patru echipe ale Colegiului Naţional „Andrei Şaguna” care au făcut din nou senzaţie la Concursul NASA - NASA Ames Space Settlement Contest. Proiecte prin care elevii propun soluţii viabile pentru omenire, în cazul în care pe Pământ ar avea loc o catastrofă.

11 proiecte trimise, nouă nominalizate, patru premiate cu locul II şi IIII
11 proiecte au trimis la ediţia de acest an a concursului elevii de la „Şaguna”. „Alături de alte licee din România, suntem şi noi printre câştigători. A fost un rezultat, spunem noi, foarte bun al Colegiului, deoarece dintre proiectele trimise sunt numai două care nu apar cu nominalizări, ceea ce este mare lucru. Avem premii, avem şi menţiuni”, a explicat Carmen Tănăsescu, profesorul coordonator al echipelor, care este şi coordonatorul centrului de fizică „Hai la Olimpiadă” din Braşov. Dintre cele nouă proiecte nominalizate, patru au ajuns pe podium. Este vorba despre o echipă din clasa a VII-a (locul 3), una din clasa a IX-a (locul 3) şi două din clasele a XI-a (ambele locul 2).
„Ne mândrim foarte tare cu rezultatele din acest an. Au fost foarte multe proiecte, peste 3.000 de participanţi, care au intrat în jurizare şi iată că braşovenii sunt din nou foarte buni. Şaguna a intrat în acest proiect în urmă cu trei ani. Au fost proiecte în care elevii au muncit foarte mult, inclusiv în week-enduri. Echipele sunt formate din elevi din aceeaşi clasă, dar şi din clase diferite, iar un câştig este faptul că au relaţionat foarte bine, acesta fiind un alt obiectiv”, a mai spus Carmen Tănăsescu.

Cum am putea trăi în spaţiu - viziunea şagunistă
Cei mai mici premianţi sunt elevii de clasa a VII-a, care au câştigat locul 3 cu proiectul „Tree of life” („Copacul vieţii”). „În cazul în care resursele s-ar termina pe Pământ, noi am gândit o staţie spaţială şi am făcut totul să fie cât mai practic. Va sta în jurul planetei Marte şi va conţine cam ceea ce este şi pe Pământ: locuinţe, spaţii publice, spaţii comerciale. Avem şi gravitaţie, chiar dacă suntem în spaţiu, datorită forţei centrifuge”, a explicat Vincenţiu Gîlea, elev al clasei a VII-a. „Ne-am gândit la toate aspectele vieţii, ca să fie cât mai aproape de condiţiile reale de supravieţuire pe Pământ”, a completat Mara Pîndaru, coechipieră.
Un alt proiect câştigător - locul 3 - este „Solenoid”, al echipei de fete din clasa a IX-a. „Am dat numele acestui proiect după o carte a lui Mircea Cărtărescu, pentru că noi suntem fanii lui. Am vrut să creăm o societate care să iasă pe verticală din limita cotidianului, care să trăiască prin ştiinţă, dar şi prin bunătate şi iubire, o societate fără probleme din exterior. În acest proiect am îmbinat matematica, fizica, literatura şi desenul”, a detaliat Andreea Sicoe.
Locul II a fost obţinut de două echipe din clasa a XI-a. Una dintre ele s-a prezentat cu proiectul „Hiraeth”. „A fost un proiect care a însemnat foarte mult pentru dezvoltarea noastră personală, un proiect complex în care am avut ocazia să învăţăm unii de la alţii despre pasiunile fiecăruia. Titlul «Hiraeth» înseamnă dorul pentru un anumit loc, melancolia care nu are niciun fundament sigur, un sentiment pe care nu îl poţi descrie. Personajul central al poveştii noastre şi al navei noastre spaţiale este John Doe, exponentul fiecărui om de pe planetă care vrea să realizeze ceva în viaţă, iar el devine cercetător la NASA în urma unui vis. Am conceput şi o legislaţie a navei pe toate domeniile vieţii, avem şi un imn. Este o lume în care nu banul este mijlocul, ci importante sunt curajul şi dorinţa de cunoaştere”, a sintetizat Anda Netejoru. „Noi am ales să poziţionăm staţia în jurul planetei Marte. Aceasta ar avea ca scop susţinerea a 15.000 de oameni, dar se va dezvolta pe viitor şi ar avea ca scop să susţină planeta în cazul unei catastrofe. Am încercat să atingem toate aspectele, atât de la realizarea navei, lansarea ei pe orbită, dar şi hrana, sisteme de energie, sistemul alimentar, medical şi material din care această navă a fost realizată”, a completat Alexandru Crăciun, din clasa a XI-a.
Un alt proiect de succes este „Catharsis”, al elevilor olimpici la astrofizică şi fizică din clasa a XI-a. „Catharsis este un termen ce vine din limba greacă şi înseamnă purificarea sentimentelor negative printr-un impact foarte puternic. Proiectul NASA nu a solicitat doar partea realistă. În echipă suntem doi olimpici la astrofizică şi fizică. Însă, în acest proiect am îmbinat şi cunoştinţe de filosofie, sociologie etc. Viaţa este un ciclu şi singurul mod în care putem depăşi această condiţie este cucerirea spaţiului. Avem şi metafora şarpelui Ouroboros, care-şi înghite coada, metafora pentru ciclicitate”, a dezvăluit David Petrescu, elev şi el în clasa a XI-a.

Au nevoie de sprijin
În 18-22 mai va avea loc, în Puerto Rico, conferinţa internaţională NASA, la care colegiul braşovean vrea să ajungă cu echipele premiante cu locurile II şi III. „Intenţionăm să participăm la conferinţa internaţională NASA şi pentru aceasta avem nevoie de sprijin. În cadrul conferinţei vor avea loc prezentările şi decernarea premiilor şi sunt şi alte concursuri la care elevii braşoveni vor participa, urmând ca, în cazul în care ajungem acolo, nu numai să reprezentăm judeţul şi România, ci să putem câştiga şi o calificare pentru anul viitor, pentru una din echipe, poate pentru mai multe. Sunt 19 elevi din cele patru proiecte, patru echipe, discutăm doar despre premii, nu şi despre echipele care au primit menţiuni. Suma per elev este de 2.000 de euro, aici intrând înscrierea la conferinţă, drumul, cazarea. Noi ar trebui să fim în data de 17 mai în Puerto Rico. Anul trecut, am reuşit să ne prezentăm la conferinţa din Toronto cu ajutorul sponsorilor, respectiv întreprinderi, asociaţii, foşti şagunişti din Toronto. Sperăm ca oamenii care ne-au ajutat anul trecut şi care ştiu că i-am reprezentat cum se cuvine, ne vor sprijini şi anul acesta”, a încheiat Carmen Tănăsescu.

„Tree of Life”, locul 3
Clasa a VII-a
1. Vincenţiu Gîlea
2. Tudor Horga
3. DAn Mandai
4. Ana-Maria Pelin
5. Mara Pîndaru



„Solenoid”, locul 3
Clasa a IX-a
1. Patricia Arens
2. Alexandra Comăniciu
3. Alexandra Secu
4. Andreea Sicoe



„Hiraeth”, locul 2
Clasa a IX-a
1. Vlad Iftime
2. Alexandru Crăciun
3. Ştefan Morar
4. Anda Netejoru
5. Andreea Ţoca
6. Victor Indoitu
7. Octavian Maradin



„Catharsis”, locul 2
Clasa a XI-a
1. David Petrescu
2. Ştefan Manolescu
3. Paul Ciobanu
4. Lucian Sandu
5. Alexandru Posea

 

+2 -1

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie