Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 04:35

Vinetele au o proprietate aparte: absorb grăsimea ca un burete

Autor:

Publicat la 09 august 2019

Vinetele au o proprietate aparte: absorb grăsimea ca un burete

Medicul nutriţionist Mihaela Bilic atrage atenţia asupra salatei de vinete şi dă câteva sfaturi dietetice. „Din iunie până în octombrie vinetele nu lipsesc de pe masă românilor, pentru că sunt legume de sezon şi pentru că avem o slăbiciune pentru ele. Dincolo de calităţile ei nutritive (apă, fibre, minerale şi vitamine din grupul B ), vânăta are o proprietate aparte: absoarbe grăsimea ca un burete. Şi mai e un amănunt de care trebuie ţinut cont: vinetele nu pot fi consumate crude! Tratamentul termic are rolul nu numai de a le schimbă consistenţa, dar neutralizează şi solanina, o substanţă toxică ce poate da indigestie. Prin urmare vinetele se gătesc - fie coapte direct în flacără sau pe plită/grătar, fie băgate la cuptor, fie că ingredient în nenumărate preparate culinare: tocăniţă, zacuscă, ghiveci, lasagnia, musaca, sau umplute cu orez, ciuperci, carne etc. Un lucru trebuie subliniat: 100g vinete au sub 30 cal, iar o lingură de ulei 100 cal (indiferent de ulei). Deci cum facem să nu transformăm o banală salată de vinete într-o maioneză? Pentru că asta devine atunci când încorporăm în ea jumătate de sticlă de ulei!”, atenţionează Mihaela Bilic, pe Facebook.
Medicul nutriţionist dă mai multe idei practice şi dietetice, pentru toată lumea:
- în loc de ulei, frecaţi vinetele coapte cu 2 linguriţe de pastă de susan (tahina) - au mai puţine calorii decât 2 linguri de ulei şi avantajul că albesc vinetele, le elimină iuţeala, le leagă şi le sporesc;
- în cazul vinetelor gătite, opăriţile în prealabil 2 minute în apă cu sare şi apoi puneţi-le la scurs pe un şerveţel - nu vor mai absorbi ulei; acelaşi efect poate fi obţinut şi punând sare pe feliile de vânătă, aşteptaţi 15-20 minute şi ulterior le puteţi găti;- folosiţi un spray pentru ulei cu care să pulverizaţi doar un strop de grăsime; preferaţi gătitul la cuptor, în felul ăsta nu riscaţi ca preparatul să se ardă;
- puneţi sos de roşii sau bulion în orice mâncare, e mai gustos şi mai dietetic decât uleiul;
- sterilizaţi borcanele de zacuscă prin fierbere la abur sau în cuptorul fierbinte, în felul ăsta se pot păstra în siguranţă chiar dacă aţi redus cantitatea de ulei din reţetă la jumătate, plus că va fi mai uşor de digerat fără atâta prăjeală.
Nu în ultimul rând, un sfat pentru vegetarieni: dacă vreţi vinete albe la culoare şi dulci la gust, se poate şi fără gălbenuş de ou, puneţi în salată de vinete jumătate de dovlecel fiert - are avantajul de a lega compoziţia fără să mai fie nevoie nici de mult ulei, nici de amestecat timp îndelungat.

+2 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie