Curs BNR

1 EUR = 4.9763 RON

1 USD = 4.6625 RON

1 GBP = 5.8158 RON

1 XAU = 356.8680 RON

1 AED = 1.2695 RON

1 AUD = 3.0043 RON

1 BGN = 2.5443 RON

1 BRL = 0.8909 RON

1 CAD = 3.3895 RON

1 CHF = 5.1291 RON

1 CNY = 0.6441 RON

1 CZK = 0.1968 RON

1 DKK = 0.6670 RON

1 EGP = 0.0960 RON

1 HUF = 1.2637 RON

1 INR = 0.0558 RON

1 JPY = 3.0201 RON

1 KRW = 0.3392 RON

1 MDL = 0.2616 RON

1 MXN = 0.2750 RON

1 NOK = 0.4235 RON

1 NZD = 2.7635 RON

1 PLN = 1.1489 RON

1 RSD = 0.0425 RON

1 RUB = 0.0495 RON

1 SEK = 0.4281 RON

1 TRY = 0.1436 RON

1 UAH = 0.1177 RON

1 XDR = 6.1402 RON

1 ZAR = 0.2449 RON

Editia 8166 - 19 apr 03:42

Vreţi să lucraţi în străinătate? Luaţi aminte la sfaturile ITM Braşov

Autor: Adina CHIRVASĂ

Publicat la 25 aprilie 2016

Dacă nu vreţi să rămâneţi „cu buza umflată”, informaţi-vă mai întâi despre cei care vă fac medierea

Vreţi să lucraţi în străinătate? Luaţi aminte la sfaturile ITM Braşov

Reprezentanţii de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Braşov atrage atenţia persoanelor interesate de munca în străinătate asupra mai multor aspecte la care trebuie să fie atenţi, atunci când îşi pun soarta în mâinile unor necunoscuţi. Cel mai important element la care trebuie să fiţi atenţi este contractul de mediere, pe care agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia să-l încheie cu cetăţenii români. Aceste contracte de mediere trebuie să conţină, printre altele, elementele principale privind denumirea angajatorului din străinătate / ţara pentru care se face medierea în vederea angajării; tariful de mediere, durata contractului şi modul de soluţionare a eventualelor litigii. De asemenea, dacă tarifele de mediere sunt încasate de la angajatorii străini, agenţii de ocupare a forţei de muncă nu pot pretinde plata acestor servicii şi de la solicitanţii de locuri de muncă. În situaţia în care agenţii de ocupare a forţei de muncă nu vor reuşi să ofere locuri de muncă în termenul convenit sau dacă înainte de expirarea duratei contractului de mediere beneficiarul acestui contract renunţă la mediere, tariful serviciilor de mediere va fi restituit parţial sau total potrivit clauzei de restituire din contractul de mediere. În privinţa contractelor de muncă, agenţii de ocupare a forţei de muncă au obligaţia de a asigura încheierea lor între cetăţenii români şi angajatorii străini şi în limba română. La semnarea unui contract individual de muncă trebuie să verifice dacă acesta cuprinde cel puţin următoarele elemente: ţara de destinaţie, denumirea angajatorului cu toate datele de identificare: adresă, număr de telefon/fax, descrierea muncii şi a condiţiilor de muncă, durata timpului de muncă şi de repaus, durata contractului individual de muncă, condiţiile de salarizare, condiţiile de transport, de locuit, condiţiile de protecţie socială.

Verificaţi acreditarea firmei, pe www.itmbrasov.ro
Reprezentanţii ITM atrag atenţia că persoanele fizice nu au dreptul să exercite activităţi de mediere a angajării cetăţenilor români în străinătate. Cât despre agenţii de plasare, verificaţi pe pagina de internet a instituţiei: itmbrasov.ro, dacă sunt înregistraţi acolo. Dacă acceptaţi oferte găsite pe cont propriu pe net sau anunţuri publicitare, o faceţi pe riscul dumneavoastră.  În plus, când semnaţi un contract de mediere citiţi cu atenţie conţinutul documentului. Pentru orice sumă de bani achitată trebuie solicitată chitanţă. Plata către agentul de ocupare a forţei de muncă în străinătate, a unor sume de bani fără încheierea unui contract de mediere, reprezintă un risc major asumat de persoana aflată în căutarea unui loc de muncă, avertizează reprezentanţii ITM Braşov.

Banii care nu se restituie
Legislaţia prevede că agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate nu pot percepe alte garanţii sau comisioane în afara tarifului de mediere. Activitatea de mediere presupune efectuarea şi a altor demersuri, în strictă legătură cu acest proces de mediere, respectiv întocmirea dosarului de personal al solicitantului locului de muncă, informarea cu privire la condiţiile de muncă din ţara de destinaţie, informarea privind drepturile şi obligaţiile din contractul de mediere. În situaţia în care în care agenţii de ocupare a forţei de muncă în străinătate solicită sume de bani care nu sunt incluse în tariful de mediere, respectiv alte servicii decât cele cuprinse în contractul de mediere (întocmire „curriculum vitae”, traducere documente, procesare acte), aceşti bani nu vă vor putea fi returnaţi dacă nu se găseşte un loc de muncă.

Cine rezolvă conflictele
„Neîndeplinirea sau îndeplinirea defectuoasă a unei obligaţii ce decurge dintr-un contract de mediere sau contract de consultanţă nu intră în sfera relaţiilor de muncă, inspectorii de muncă neavând competenţa legală de a interveni în derularea unor raporturi juridice de altă natură, respectiv restituirea contravalorii tarifului achitat pentru serviciile oferite de agentul de ocupare a forţei de muncă sau de către consultant. În condiţiile în care, pentru recuperarea sumelor de bani achitate sunt identificate elemente constitutive ale infracţiunii de înşelăciune, competenţa revine organelor de cercetare penală. Soluţionarea unor conflicte de muncă pentru nerespectarea clauzelor contractului de muncă de către angajatorul constituit pe teritoriul altui stat este de competenţa instituţiilor statului respectiv. Pentru informaţii suplimentare puteţi solicita sprijinul Ambasadei României din ţara respectivă, care vă poate îndruma cu privire la demersurile legale pe care le puteţi urma”, încheie reprezentanţii ITM. De asemenea, puteţi accesa pe site-ul official: www.itmbrasov.ro al Inspectoratului Teritorial de Muncă Braşov : Lista agenţilor de ocupare a forţei de muncă în străinătate şi Ghidul lucrătorilor români în străinătate.

+0 -0

Comentarii

nu este nici un comentariu

Adaugă un comentariu

(nu va aparea pe site)
loading

Din aceeași categorie